40-vuotias kylpyhuone sai remontissa kyytiä
Vanha kylpyhuone sai remontissa uuden ilmeen ja paljon säilytystilaa. Nyt sinne mahtuvat niin äidin ”hömpötykset” kuin tyttären tavarat. Kauniissa pesutilassa viihtyy myös isä.
Teksti Jaana Laitinen
Kuvat Jefunne Gimpel / Future Image
Vuonna 1966 valmistuneen talon kylpyhuone oli synkkä ja epäkäytännöllinen
Vuonna 1966 valmistuneen talon kylpyhuone oli synkkä ja epäkäytännöllinen, eikä säilytystilaa ollut tarpeeksi. Kuvassa näkymä ovelta sisään. Käsienpesualtaat olivat liian alhaalla, eikä säilytystilaa ollut muualla kuin peilien hyllyillä. Paikalleen muuratun ammeen pääty pilkottaa alhaalla vasemmalla.

Pohjapiirros

Kun helsinkiläiset Minna ja Tommi muuttivat 1966 rakennettuun taloon, yksi asia oli selvä: kylpyhuone piti uudistaa. Se oli alkuperäisessä kunnossa. Wc-istuimen lisäksi siellä oli vain kaksi matalalle asennettua pesuallasta ja tilaa syövä amme.
Ainoat säilytystilat olivat kapeat lasihyllyt peilien alla. Yksi kattolamppu ei antanut tarpeeksi valoa L:n muotoiseen seitsemän neliön tilaan. Lattiassa ja jopa seinissä oli puoleen väliin asti tummia mosaiikkilaattoja. Väri imi valoa ja pienensi tilan tuntua.
Minna ja Tommi eivät säästäneet aikaa eivätkä vaivaa remonttia suunnitellessaan. Suunnittelu oli vaikein sekä molempien mielestä tärkein vaihe. Pienestä tilasta haluttiin käytännöllinen ja toimiva – ja kuitenkin kaunis.
Perheeseen kuuluu vanhempien lisäksi 5-vuotias Liisa-tytär. Hänen kylpyhuonetavaroilleen tarvittiin tilaa, samoin äidin ”naisellisille hömpötyksille”. Kylpyhuoneesta piti löytää paikka myös pyykkikoneelle, kuivausrummulle ja pesuaineille.
Ammeen tilalle tehtiin avonainen suihkutila
Ammeen tilalle tehtiin avonainen suihkutila, joka erotettiin IDO:n wc-istuimesta Vitrean AquaBlock-lasitiiliseinällä. Lattiaa ja korkeaa kaappia suojaa roiskeilta Marimekon värikäs suihkuverho. Korkeaan kaappiin mahtuvat hyvin pesuaineet. Kosmetiikka Stockmannilta, samoin Liisan kylpytakki ja sydämen muotoinen matto. Pyyheliinat Marimekon, Fontana-suihkusetti Oraksen, kaikki laatat Laattapisteen.
Minna ja Tommi pyysivät kalustetarjouksia useista eri liikkeistä
Minna ja Tommi pyysivät kalustetarjouksia useista eri liikkeistä löytääkseen kapeaan kylpyhuoneeseen mahtuvat kaapit ja laatikot, joissa kuitenkin olisi mahdollisimman paljon säilytystilaa. Sopiviksi osoittautuivat tanskalaisen Kvikin kirsikanväriset kalusteet, jotka luovat kylpyhuoneeseen tunnelmaa ja väriä. Pitkän tason alla on sekä tilavia kaappeja että käytännöllisiä laatikoita, ja kaapit ovat siivouksen helpottamiseksi irti lattiasta. Kaappien alle mahtuvat myös vaaka ja Liisan korokejakkara. Jakkara Ikean, hana Oraksen, käsienpesuallas IDO:n, hylly ja naulakot Svedbergsin. Liisan yöpaita, Tommin kylpytakki ja tossut Marimekosta, samoin pyyheliinat. Liisan tossut Stockmannilta.
Laattakompromissi
Minna ja Tommi aloittivat uuden kylpyhuoneensa suunnittelun laatoista. Valinta vaati näkemysten sulattelua. Tommi kannatti klassista ja yksinkertaista, Minna halusi maalaisromantiikkaa.
Lopulta seiniin valittiin isot, vaaleat laatat. Niillä saatiin avaran oloinen, neutraali seinäpinta. Lattia päätettiin tehdä mosaiikkilaatoista. Valinta osui eläväpintaisiin, harmaasävyisiin laattoihin.
Saumauslaastiksi valittiin tumma harmaa. Lattiamosaiikeista tehtiin myös seinään pystyt koristeraidat sekä wc-istuimen taakse, suihkutilaan että seinän L-kulmaan.
Amme sai kyytiä, kun perhe halusi remontoida kylpyhuoneensa väljemmäksi ja tarvitsi lisää säilytystilaa.
Amme sai kyytiä, kun perhe halusi remontoida kylpyhuoneensa väljemmäksi ja tarvitsi lisää säilytystilaa.

Tarkkaa tilankäyttöä

Myös tilankäytön suunnitteluun Minna ja Tommi käyttivät aikaa. Yksi mahdollisuus tilan suurentamiseksi oli yhdistää viereinen pikku wc kylpyhuoneeseen. Perhe halusi kuitenkin aamu- ja iltatoimien helpottamiseksi pitää kaksi wc:tä.
Isosta ammeesta sen sijaan päätettiin luopua. Käsienpesuallas ja wc-istuin säilytettiin entisillä paikoillaan, tosin vanhat mallit saivat väistyä uusien tieltä. Kun amme moukaroitiin kappaleiksi, syntyi hyvä tila suihkulle. Minna ei kuitenkaan halunnut kapeaan tilaan suihkukaappia, vaan tila erotettiin wc-istuimesta kevyellä, valoa läpäisevällä lasitiilimoduulilla ja verholla. Minna arvelee, että jos paikalle olisi tehty vaikka valkoinenkin kiinteä seinä, tulos olisi ollut ahdas ja koppimainen.
Eikä harmita yhtään!
Minna ja Tommi teettivät loppusiivousta lukuun ottamatta kaikki työt urakoitsijoilla, koska omat tiedot, taidot ja aika eivät riittäneet remontoimiseen. Purkutyöt, laatoitukset, kaapistojen asennuksen ja muut työt hoiti ajallaan ja joustavasti Merilaine. Valinta osui nappiin, sillä remontti pysyi aikataulussa hyvin. Perhe muutti uuteen kotiin joulukuussa, ja kylpyhuone tuli kuntoon parin päivän kuluttua muuttopäivästä.
Remontti vaati myös sähkötöitä, koska pistorasioita ja valopisteitä tarvittiin lisää. Samalla asennettiin vikavirtakytkin. Alkuperäinen sähkövarustus oli ajalta, jolloin kodinkoneita ja sähkölaitteita oli vähemmän kuin nyt. Ennen remonttia esimerkiksi pyykkikonetta ja keittiön sähkölaitteita ei voinut käyttää yhtä aikaa. Sähkötyöt teki taitavasti ja aikataulun mukaan Techni-Team, jonka tuttava oli jo havainnut luotettavaksi kumppaniksi.
Vaaleat seinälaatat olivat onnistunut, tilan tuntua lisäävä ratkaisu. Lasitiilistä tehty Vitrean väliseinä on kuitenkin Minnan ja Tommin mielestä paras löytö. Se on tehtaalla valmiiksi koottu puolikorkea seinämoduuli. Uudesta tuotteesta vinkkasi tuttava, ja lasitiilien ystävät Tommi ja Minna tykästyivät siihen heti. Se päätettiin ostaa, vaikka se maksoi enemmän kuin suihkukaappi.
Satsaus laatuun kannatti muutenkin. Kalusteet osoittautuivat hintansa väärteiksi: rahalla saatiin hyvää ja mieluista. Koko remontti töineen maksoi noin 9 480 euroa. Eniten rahaa upposi kaapistoihin ja työpalkkoihin.
Mitä maksoi?
Laattapisteen Be Forma Grey -laatat, 20 x 30 cm, 22 neliötä 330 euroa
Laattapisteen ERG Pluton -mosaiikkilaatat, 3,6 x 3,6 cm, 9 neliötä 435 euroa
– Saumauslaastit 70 euroa
– Vitrean AquaBlock-lasitiiliseinä 740 euroa
– IDO:n Mosaik-wc-istuin ja -käsienpesuallas 570 euroa
– Oraksen Fontana-suihkusetti ja Ventura-allashana 660 euroa
Kattolamppu Apuwatista 115 euroa
Kalusteet, tasot, peilit ja halogeenivalot Kvikistä 1 580 euroa
– Svedbergsin pyykkikori, seinähylly, pyyhenaulakot ja wc-paperiteline 375 euroa
– Sähkötyöt Techni-Team 505 euroa
– Muu urakointi Merilaine 4 100 euroa

YHTEENSÄ noin 9 480 euroa