Valaistus

Pieneen kylpyhuoneeseen riittää hyvä peilivalaisin, joka levittää valoa. Suuremmassa kylpyhuoneessa kattoon asennetut spottivalot ovat kauniit ja käytännölliset. Kun niissä on himmentimet, kylpyhuoneeseen saa sekä tunnelmavalaistuksen että siivousvalon. Kaikkien kalusteiden on sovelluttava kosteisiin tiloihin. Sähkötyöt on syytä jättää valtuutetulle sähköasentajalle.

Lattia

Liukumaton klinkkeri tai muovimatto ovat tavallisimmat materiaalit. Luonnonkivet kuten graniitti tai liuske toimivat myös hyvin. Marmori ja kalkkikivi voivat tahraantua erityisesti virtsasta. Lattialämmitys on miellyttävä erityisesti klinkkeri- tai luonnonkivilattiassa.

Seinät

Kaakeli on helppohoitoista ja kestävää. Vanhaa kaakelia poistettaessa on syytä olla varovainen, sillä sen takana voi olla terveydelle vaarallista homesientä. Vanhemmat kaakelilaastit saattavat sisältää myös asbestikuitua.

Kylpyamme ja suihku

Kylpemisestä pitävän perheen kannattaa panostaa suureen kylpyammeeseen, jossa istumista on hyvä kokeilla ennen ostopäätöstä. Jos taas pitää enemmän suihkusta, rahat kannattaa sijoittaa kunnolliseen suihkuun. Suihkunurkka on suihkukaappia helpompi pitää puhtaana.

Lavuaari ja wc-istuin

Valkoinen posliini on kestävää, helppohoitoista ja likaahylkivää. Sekä kiiltävät että emaloidut metalliset pesualtaat vaativat paljon puhdistusta, etteivät saippuan jäljet ja likatahrat näy. Syvä lavuaari ei tulvi yli yhtä helposti kuin matala. Seinäkiinnitteinen wc-istuin on kaunis ja helppo puhdistaa, mutta sitä varten on seinään tehtävä viemäri. Kokonaan lasitetut, sileät ja tasaiset pinnat helpottavat siivousta.

Hana

Kannattaa panostaa vakaaseen ja tunnettuun valmistajaan, jotta varaosia saa myöhemmin helposti. Yksiotehana on käytännöllisin. Upotetut hanat ovat kauniita ja ne on helppo puhdistaa, mutta ne maksavat melkoisesti. Kun valitset energiaa säästävän hanan, säästät sekä kylmää että lämmintä vettä.

Säilytys

Suljettavat kaapit ja laatikot ovat hyviä säilytystiloja. Jokaiselle perheenjäsenelle kannattaa varata oma säilytystila. Tavarat löytyvät helpommin litteistä kaapeista ja matalista laatikoista. Käsipyyhkeet voivat alkaa haista ummehtuneille, jos niitä säilytetään avoimessa tilassa kosteassa kylpyhuoneessa. Pyyhe- ja vaatekoukkuihin on hyvä ylettää suihkusta tai kylpyammeesta, ja wc-istuimelta on yletyttävä wc-paperitelineelle.

Pohjaratkaisu

Pieni kylpyhuone on usein jo valmiiksi hyvin suunniteltu, ja jos sen sisustusta alkaa muuttaa, päätyy yleensä takaisin lähtötilanteeseen. Suurempi tila tarjoaa enemmän mahdollisuuksia. Wc-istuimen siirtämistä on kuitenkin syytä välttää, jos se vaatisi uusia viemärilinjauksia. Jos kylpyhuone on alakerrassa ja se on rakennettu maanvaraiselle laatalle, voi wc-istuimen siirtäminen olla todella monimutkaista.