Paikallisvalaistus on tarpeen ainakin vesipisteiden, työtasojen, lieden ja ruokapöydän luona. Keittiön pöydän ympärillä puuhataan paljon muutakin kuin ruokaillaan, ja siksi sen yläpuolelle tuleva valaisin pitäisi sijoittaa niin, että istujan omakaan varjo ei häiritse. Valmistajilla on runsaasti erilaisia valaistusratkaisuja – kannattaa kysellä ja tutustua.

Loistelamppujen etuna on pitkä käyttöikä ja mahdollisuus valita lampun värisävy. Lival-loistevalaisimia saa ilman pistorasiaa tai kahdella joko vasemman tai oikean puoleisella rasialla varustettuna. Valaisimen voi kiinnittää seinään, kaapiston alapinnalle tai kuivauskaapin alle. Pistorasiallisen Practical 18W -mallin pituus 755 mm, leveys 87 mm ja korkeus 65 mm. Hinta riippuu jälleenmyyjästä. Valmistaja Lival, (09) 235 511, www.lival.com.

Katsekontaktin säilyminen pöydän toisella puolella istuviin on tärkeää. Planlicht Ceres Tres -valaisin voidaan asentaa perinteistä ylemmäksi, koska satiinilasinen varjostin poistaa sivuttaishäikäisyn ja valo kohtaa pöydän kohdepolttimen välityksellä. Kolme kylmäsädehalogeenia varmistaa hyvän lukuvalon. Valoa voi myös himmentää. Muuntaja on integroitu metrin mittaisen alumiiniprofiilin sisään. Hinta 450 euroa. Maahantuoja Highlight, (09) 241 1734, www.highlight.fi.