Jani ja Elina ovat innokkaina ruoanlaittajina nauttineet uudesta keittiöstään nyt vuoden päivät. Muuttaessaan vuonna 1957 rakennettuun taloon vuonna 2004 perhe remontoi koko talon, mutta pientä keittiötä kohennettiin tällöin vain hiukan. Perheen kasvaessa tilanahtaus antoi inspiraation räjäyttää koko paikka – oli aika tehdä keittiöremontti. 

− Vanha keittiö oli nykyisen ruokailutilan kokoinen, ja ruokapöytäkin oli olohuoneen puolella. Nelihenkisellä perheellä oli selkeä lisätilan tarve, Jani kertoo.

Lisää neliöitä keittiöön saatiin ottamalla mukaan viereinen makuuhuone. Leka laitettiinkin heilumaan. Pölyisessä purkuvaiheessa sai kyytiä myös talon vanha hormi, jossa oli tuhkaa koko talon 50-vuotisen historian ajalta.

Mutta palataan hetkeksi suunnittelupöydän ääreen. Alkuun Jani ja Elina hahmottelivat tilaa netistä ladattavan keittiösuunnitteluohjelman avulla. Ensin koko homma pyöri paperilla toisin päin: ruokailutila pitkän tilan perällä, ja etualalla ruuanlaittotila. Epäkäytännöllisen oloinen järjestys pyöräytettiin melko nopeasti ympäri.

Korkeammat tasot ovat 91,5 cm korkeudella, ja matalampi 73 cm.

Korkeammat tasot ovat 91,5 cm korkeudella, ja matalampi 73 cm. Ikkunan eteen sijoitettu matala taso on osoittautunut oivalliseksi leipoessa, koska siihen saa vedettyä tarvittaessa aputason tason alta. Keittiön taulu-tv:stä katsellaan aamu-uutisia.

− Koska kyseessä oli iso muutos, annoimme ideoiden hautua rauhassa. Toiveena oli toimiva keittiö, jossa on paljon pöytä- ja säilytystilaa. Jääkaappi, vesipiste ja hella haluttiin sijoittaa niin, että liikkumatilaa riittää, mutta siirtymät eivät saaneet olla liian pitkiä, Elina kertoo.

Kalusteet päätettiin hankkia Hämeenlinnan Ylijäämävarastolta, joka oli tuttu paikka jo edellisistä remonteista. Hämeenlinnan vanhassa keksitehtaassa toimiva Ylijäämävarasto ostaa isoja eriä tavaraa suoraan tehtailta, ja hinnat ovat noin kolmanneksen merkkiliikkeitä edullisemmat.

Pohjapiirros

Pohjapiirros

− Keittiössämme on 12 metriä tasoa ja 46 ovenkahvaa. Hinta oli tärkeä tekijä, kun kalustoa on näin paljon, Jani toteaa.

Ylijäämävarasto tunnetaan omatoimisen remontoijan paikkana, josta saa tarvittaessa apua myös suunnitteluun. Jani ja Elina menivät oman suunnitelman kanssa Ylijäämävaraston keittiösuunnittelijan puheille, jonka avustuksella keittiö viilattiin lopulliseen kuntoon.

− Lähinnä suunnitelma keveni. Kulmakaapit ja valolipat jäivät pois, ja hella löysi tiensä keittiön perältä lähemmäs vesipistettä, Elina kertoo.

− Mittoja pyöriteltiin paljon. Myyjällä oli motto, että kaikki tila käytetään hyväksi, peitelevyjä ei asenneta, Jani kertoo.

Ruskeiden ja valkoisten ovien värisuhteita ja sijoituspaikkoja mietittiin pitkään, jotta kokonaisuudesta saatiin tasapainoinen.

Ruskeiden ja valkoisten ovien värisuhteita ja sijoituspaikkoja mietittiin pitkään, jotta kokonaisuudesta saatiin tasapainoinen. Kylmälaitteet ovat tiskikoneesta vasemmalle.

Suunnittelun kannalta varsinaisia solmukohtia olivat matala ikkunakorkeus, ja talon päävesiputken ja vesimittarin sijainti keskellä keittiötä. Ne kätkettiin keittiön kahtia jakavan saarekkeen sokkeliin. Saareke antaa näkösuojaa myös tiskipöydälle ruokailutilasta katsottuna. Vesipiste saatiin piiloon, mutta lattiapinnan yläpuolelle. Näin salakavalan vesivahingon mahdollisuutta ei ole.

− Saarekkeen korkeus määriteltiin lopulta ergonomisen tiskikoneen käyttökorkeuden mukaan. Myös matala taso ikkunan edessä on osoittautunut käytössä hyväksi. Lapset puuhaavat pöydän ääressä ruokaa laittaessa, ja tasolla on ergonomisesti lähes täydellistä vaivata taikinaa, Elina kertoo.

Yksi suunnittelun painopisteistä oli helppo ja toimiva arki. Keittiöön haluttiin paljon laatikoita ja käteviä ulos vedettäviä hyllyjä. Voileiväntekopiste sijoitettiin jääkaapin viereen, ja leipälaatikko siihen alle. Arkilautaset ja ruokailuvälineet löysivät paikkansa laatikosta läheltä ruokapöytää. Roskakaappi sijoitettiin tiskialtaan ja astianpesukoneen välille, ei missään tapauksessa tiskialtaan alle, missä joku seisoo aina edessä kun on asiaa roskikselle.

Tytöt tekevät ruokapöydän ääressä läksyjä.

Tytöt tekevät ruokapöydän ääressä läksyjä. Vesipiste on piilotettu pöydän takana olevan korkean kaapiston sokkeliin. Ruokapöydän yllä on Kartellin Fly-valaisin.

Oviksi valittiin kotimaisen Kensapuun valmistamat kalvopinnoitetut MDF-ovet, joista osa on väriltään pähkinänruskeaa, osa korkeakiiltoista valkoista. Värejä vuorotellaan alakaapiston ovissa. Osa yläkaapeista varustettiin alumiinikehyksisillä maitolasiovilla, jotka käyvät hyvin yhteen mattapintaisten reelinkivetimien kanssa.

Tasot ovat pähkinän väristä laminaattia, ja ne leikkautettiin Ylijäämävarastolla. Vanhan talon vinot seinät asettivat tasojen leikkaamiselle omat haasteensa, ja mittojen kanssa piti olla tarkkana.

− Toimitus oli nopea. Teimme tilauksen sähköpostilla tiistaina ja haimme tuotteet osina keskiviikkona, Jani kertoo.

Takaseinän kulmissa on karusellit ja keskellä kodinkonekaappi.

Takaseinän kulmissa on karusellit ja keskellä kodinkonekaappi. Kaikissa on ulos vedettävät metallihyllyt: painavat koneet on helppo ottaa ulos. Induktioliesi, liesituuletin ja astianpesukone ovat Electroluxin.

Kesän ajan perhe teki ruokaa ulkona kesäkeittiössä ja kaipasi kuulemma vain keitettyjä perunoita. Keittiöremontti kesti juhannukselta elokuun loppuun.

Putki- ja sähkötöitä ja lattian laatoitusta lukuun ottamatta keittiö on kokonaan itse tehty. Seinärakenteiden valmistelut toivat pientä jännitystä, koska sähköt ja kaappien koolaukset piti asentaa ennen kuin aivan lopullinen keittiösuunnitelma oli valmiina.

− Tämä oli ensimmäinen iso keittiöremonttini. Se näkyi tietysti myös ajankäytössä. Esimerkiksi kaappirunkojen kasaaminen ja asennus otti yhdeltä hengeltä lähes työviikon. Lavuaarin ja lieden aukkoja leikatessa jännitti, etteivät pitkät levyt katkea, Jani kertoo.

Mutta hommat etenivät, ja lopputuloksesta tuli hyvä. Perhe on erityisen tyytyväinen etenkin tilanjakoon. Tiskipöytä ja ruuanlaittotila ovat piilossa korkean saarekkeen takana erillään ruokailutilasta. Kaappitilaa tuntuu olevan jopa liikaakin, eikä tilanahtaus vaivaa. Ruuanlaittotilassa pyörähtelee hyvin useampikin kokki.

Portaiden alle tehtiin kahdesta 80 senttiä leveästä komerorungosta iso laatikosto. Laatikoiden etulevyt voi irrottaa ja vaihdella värien järjestystä.

Portaiden alle tehtiin kahdesta 80 senttiä leveästä komerorungosta iso laatikosto. Laatikoiden etulevyt voi irrottaa ja vaihdella värien järjestystä.


Jatkettavat reelinkitangot hankittiin Ylijäämävarastolta. Asker-sarjan koukut ja yrttipurkit ovat Ikeasta.

Koska keittiö sijaitsee talon pohjoispuolella, ja seinät haluttiin maalata ja tapetoida mustiksi, valaistukseen satsattiin kunnolla. Yleisvalona on käännettävät halogeenispotit. Yläkaappien alle piilotettiin ohuet loisteputket työtasoja valaisemaan. Vitriinikaappien kaappivalot antavat sekä tunnelmaa että toimivat lapsiperheen yövaloina keittiössä käydessä.

Remontti opetti sen, että keittiössä on pinnan alla paljon elementtejä, jotka eivät näy valmiissa kokonaisuudessa, mutta ovat elintärkeitä keittiön toiminnan kannalta.

– Keittiöremontti on iso kokonaisuus sähköjen, valojen ja toiminnallisuuden hallinnan kannalta. Mutta kun ei hosu, miettii kaiken tarvittaessa kolmeen kertaan, ja ottaa selvää asioista, niin kyllä ensikertalaisellakin on mahdollisuus onnistua, Jani tuumaa.