MAINOS

Savua piipusta! Pihasauna lämpiää taas puilla

Talo

Kaakkoissuomalainen perhe päätti palauttaa 1950-luvulla rakennetun, välillä makuualkoville tilaa tehneen pihasaunan entiseen kokoonsa ja puilla lämpiäväksi.

Jaa sosiaalisessa mediassa
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS PÄÄTTYY

Piharakennus on vuosien varrella kokenut monia muutoksia. Sen toisessa päädyssä on puuvajana ja varastotilana palveleva kylmä autotalli. Lämpimän autotallin seinänaapurina on sauna ja pesuhuone ja rannan puolella oleskeluhuone-vierastupa. Vierastuvan ja sauna-pesuhuonelohkon väliin sijoittuu keittosyvennys ja wc.

Edellisessä suuremmassa muutosremontissa 1990-luvun puolivälissä piharakennus muutettiin asuinkäytön tarpeisiin. Tällöin vanhan saunan löylyhuoneesta rakennettiin makuualkovi ja pesuhuoneesta erotettiin väliseinällä pieni löylyhuone. Saunassa viihtyvälle perheelle kipakat sähkökiukaan löylyt antava pieni löylyhuone jäi kuitenkin auttamatta pieneksi.

Viemäri ja hormireikä löytyivät purkutöiden yhteydessä

Ennen varsinaista urakkaa tehtyihin purku- ja piikkaustöihin sisältyi kahden seinän poisto. Pesuhuoneen ja saunan välinen sormipaneeliseinä purettiin kokonaan. Alkovin ja pesuhuoneen väliseen seinään puhkaistiin reikä ovelle, josta nyt kuljetaan saunan lauteille.

Remontin päätimpurina toimineen Keijo Salosen urakka käynnistyi karuksi kuoritussa tilassa. Costellan työnjohtaja Arttu Riki ja toimitusjohtaja Petri Paju olivat ennen tarjouslaskelmien rustaamista käyneet arvioimassa saneerauskohteen vaatimat työ- ja materiaalikustannukset.

Pintoja purettaessa niiden alta paljastui rutikuivaa puuseinää ja lattiavalua. Makuualkovin lattian kevytvalun alta löytyi viemärin kohta, joka liitettiin pesuhuoneen viemäriin kuivana viemärinä. Hormiseinässä erottuva pyöreä valu paljastui vanhaksi tulihormin liitoskohdaksi, johon kiuas liitettiin.

  Pohjakuva

Pesutila toimivaksi

Saneerattavan vanhan tilan pinnat työstettiin remontin alkupäivinä levytyskuntoon. Löylyhuoneeksi rakennetun tilan ja keittosyvennyksen välinen seinä rakennettiin umpeen, mutta lasitiili-ikkuna päätettiin asentaa pariksi toiselle ikkunalle.

Pesu- ja löylyhuoneen pohjatöitä seurasi vauhdilla etenevä levytys. Silminnähden valmista syntyi, vaikka työpäivä sijoittui pääosin 8–16:n välille. Vesieristysvaiheen kuivumisaikaa Costellan iskuryhmä kuroi kiinni yhtenä lauantaina, jolloin työmaalla päästiin hommiin täysitohinalla heti maanantaina.

Pesuhuoneessa aiemminkin ollut lämminvesivaraaja nostettiin remontin ajaksi sivuun ja asennettiin loppuvaiheessa takaisin. Pesuhuone- ja saunatilaan asennettiin sähkötoiminen lattialämmitys. Pesuhuoneen ja saunan hyväkuntoiset ja mekanismiltaan hyvin toimivat ikkunat säilytettiin niillä sijoillaan.

Suihkupari asennettiin pesuhuoneen nurkkiin ikkunan molemmin puolin. Lisää tilaa saaneen pesuhuoneen seinään kiinnitettiin lopuksi sähköllä lämpiävä pyyhekuivain, pesuainetelinepari ja haitaripeili. Keijo teki myös laudemateriaalina käytetystä lämpökäsitellystä haavasta penkin pesuhuoneeseen.

Siiri ottaa vettä löylyyn isän avustamana.
Siiri ottaa vettä löylyyn isän avustamana.
Suihkutilan kaunis koristekivi on Costello Crey -laattaa.
Suihkutilan kaunis koristekivi on Costello Crey -laattaa.

 

Lauteet koeistuttiin istusmismukavuuden takaamiseksi

Ripeän työtahdin ansiosta panelointi- ja laatoitushommiin päästiin jo kesäkuun alkupuoliskolla. Ammattilaiset osaavat pilkkoa päiväurakan sopiviin viipaleisiin, jolloin valmista syntyy eikä työaika mene tavaran tai työkaverin odotteluun.

Työstään tarkka timpuri kysyi asiakkaan mielipidettä yksityiskohdissakin. Esimerkiksi pesuhuoneen kattopaneelien asentaminen poikittain ikkunasta tulevaan valoon nähden tähtäsi siistimpään lopputulokseen. Pitkittäispanelointi olisi vaatinut paneelien puskusaumaamista.

Hyvääkin ennakkosuunnitelmaa joudutaan usein soveltamaan työn edetessä. Niin tehtiin tässäkin kohteessa. Saunan lauteisiin suunnitellusta pienestä L-ulkonemasta luovuttiin. L-sakara olisi tuonut lauteet ja kaiteen liian lähelle kiuasta, jolloin paloturvallisuusmääräykset olisivat tulleet vastaan.

Toisaalta nyt kokonaan takaseinälle sijoittuville lauteille ja jalkatasolle saatiin reilusti syvyyttä. Lievästi kallistetun selkänojan yläreuna merkattiin koeistumisen jälkeen ikkunan alareunan tasolle.

Vieras- ja takkahuoneena palvelevaan tilan asennettiin pari vuotta sitten norjalainen Jotul-takka. Pia, Marko ja Siiri nauttivat takkatulesta saunan jälkeen.Vieras- ja takkahuoneena palvelevaan tilan asennettiin pari vuotta sitten norjalainen Jotul-takka. Pia, Marko ja Siiri nauttivat takkatulesta saunan jälkeen.

Hormi totuteteltiin uuteen elämään kynsitulien avulla

Lauteet Keijo rakensi Honka-rakenteella oppimallaan sabluunalla. Saunan toimivuudesta ja silmää miellyttävästä tyylistä nautitaan pitkiksi venyvinä saunailtoina. Saunan ylälaude on samalla paikalla, jossa ennen remonttia oli sänky.

Lattia on siivousystävällisesti avoin ja lisäksi jalkatason voi työntää istuinosan alle. Molemmat tasot voi myös irrottaa perusteellisemman siivousvimman iskiessä.

Kiukaan taustalle valitun kiviseinän asennuksen alla nuohooja tarkisti vanhan piipun hormin kunnon. Sauna oli valmis hyvissä ajoin juhannusta edeltävällä viikolla. Vuosia käyttämättömänä olleen hormin totuttelu uuteen elämään käynnistyi kynsitulilla.

Poltettavan puun määrää lisättiin muutaman päivän ajan. Juhannuksena perhe pääsi jo nauttimaan ensimmäisistä lempeistä löylyistä appiukon tekemän vihdan tuoksussa. Nyt tuli humisee lasiluukun takana ja lauteille kiivetään useamman kerran viikossa.

Saunan katon tähtitaivas” eli led-valot puolestaan ovat lasten ylpeydenaihe, jotka ”kiuassilmän” kera esitellään vieraille ensimmäisenä.

 Remontti toteutettiin näillä materiaaleilla

Sauna- ja pesuhuonesaneeraukseen haettiin selkeitä ja kestäviä materiaaleja.

 • Seinä- ja kattopaneelit tervaleppää
 • Lauteet lämpökäsiteltyä haapaa
 • Seinälaatat Idea Bianco Matta Satin 25 x 33 cm
 • Kiviboordi Costello Crey
 • Lattialaatat Ebbu Tina Antrazite 10 x 10 cm
 • Kiukaan tausta Majakivi 60 x 15 cm
 • Kiuas Kastor KL 16
 • Suihkutermostaatit Gentia Firenze
 • Pyyhekuivain Beta
 • Lattialämmitys Devimat–lämpömatto vikavirtasuojalla
 • Led-saunavalosarja 6 kpl + kiuassilmä ja siivousvalo

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

askel autotalli ikkuna kiuas lasitiili lattia levy levyt