Teksti Jaana Laitinen
Kuvat Nina Dodd
Helsinkiläinen pariskunta huomasi asuvansa kodissa, josta aika oli ajanut edelle. Kun viisi lasta olivat lähteneet maailmalle, 366 neliön asunto oli jäänyt vanhemmille turhan suureksi ja vaati remonttia.
Pariskunta ei kuitenkaan halunnut luopua merenrantakodistaan, vaan teki rohkean ratkaisun ja remontoi suurperheen talosta kaksi huoneistoa. Pienempi jää omaksi kodiksi, isomman myynnillä katetaan jättiremontin kustannukset.
Talo oli pääosin alkuperäisessä 1960-luvun kunnossa. Pieniä huoneita oli paljon, samoin kapeita käytäviä ja ahtaita varastokoppeja. Vessoja oli peräti viisi, mutta kunnon kylpyhuoneita ei lainkaan.
Aluksi yritettiin selvitä vähällä: piti vain hioa lattia, maalata seinät ja kaataa turhat seinät. Pian pari kuitenkin havaitsi, että vanhan korjaaminen on toista kuin uuden rakentaminen. Piirustuksia oli kateissa, ja jäljelle jääneet olivat epätarkkoja. Putkien ja johtojen vedoista ei ollut varmuutta. Pistorasioita ja vesipisteitäkin tarvittiin lisää. Lopulta pari muutti puoleksi vuodeksi evakkoon ja päästi ammattilaiset asialle. Lähes kaikki pantiin uusiksi huonejärjestystä, lattioita, ikkunoita ja lvi-töitä myöten. Vain ulkoseinät ja kaksi takkaa jäivät entisille paikoilleen.
Helppo jakaa kahtia
Talon jakaminen kahtia kävi helposti. Asuinkerroksen tilat kiersivät keskusportaikkoa, josta oli jo kaksi ovea sisälle. Tarvittiin vain väliseinät erottamaan uusia koteja. Huonejärjestys muuttui niin, että molemmat keittiöt, ruokailutilat ja olohuoneet ovat nyt merelle päin. Makuuhuoneet ovat rauhallisen kadun puolella.
Punaiset viivat kertovat, että seiniä tosiaan kaadettiin urakalla! Pauke oli aikamoinen, kun tiilet ja betoni ryskyivät!
Pariskunnan käyttöön jäävässä kodissa on nyt 167 neliötä. Siihen mahtuvat keittiö, ruokailutila, olohuone, kolme makuuhuonetta, kaksi isoa kylpyhuonetta ja wc. Myös suuremmassa, 199-neliöisessä asunnossa on keittiön ja olohuone-ruokailuhuoneen lisäksi kolme makuu- ja kaksi kylpyhuonetta. Keittiön ja olohuoneen välistä laskeutuvat portaat alakertaan, missä on vielä kaksi huonetta ja ovi rannalle. Siellä on myös yhteinen sauna. Molemmissa asunnoissa on pitkät parvekkeet.
Entinen kalanruotoparketti päätyi kaatopaikalle
Entinen kalanruotoparketti – 350 neliötä – päätyi valitettavasti kaatopaikalle, koska sitä ei voitukaan hioa. Tilalle valittiin pitkän harkinnan jälkeen uusinta uutta Tarkettin Viva Line -sarjasta. Harjattu tammi tekee lattiasta elävän ja luonnollisen.
Kylpyhuone
Suuret laatat muistuttavat marmoria, mutta ovat kestävämpiä ja helppohoitoisempia. Proder Finlandin Carrara-laattojen kontrastiksi valittiin laattoihin saman maahantuojan mosaiikkia. Kalusteet AKA-Kalusteen mallistoa. Proder Finlandin Listelo Colosso-boordi tuo tunnelmaa.
Vanhentuneesta talosta kuoriutui remontissa kaksi huippumodernia asuintilaa. 1960-luvun tiilitalon henki kuitenkin säilyi. Sen aistii voimakkaasti muun muassa valtavista vaakaikkunoista ja suorista muodoista.
Ikkunat ja lattiat uusiksi
Remontissa tuli eteen yllätyksiä – kuten aina. Kulunut tammiparketti ei kestänytkään hiomista, koska pohjatyöt oli aikanaan tehty huonosti. Se piti kaivaa ylös, ja 350 neliötä tammea päätyi kaatopaikalle. Nyt tilalla on talon perinteitä kunnioittaen uusi tammiparketti. Myös suuret ikkunat oli uusittava. Kaksikerroslasit olivat alkuperäiset, ja nykylasit säilyttävät lämmön paremmin. Mereltä käyvä viima oli jo vuosikausia nostanut lämpölaskua, mutta nyt pariskunta uskoo, että ikkunasatsaus maksaa itsensä takaisin.
Remontin alussa pari suunnitteli, että vesipisteet pysyvät suurin piirtein entisillä paikoillaan. Lopulta uutta putkea jouduttiin vetämään kymmeniä metrejä. Myös vanhan betonin purkaminen ja piikkaus koettelivat kaikkien hermoja.
Talon remontoiminen kahdeksi asunnoksi maksoi 265 000 euroa. Rahaa kului arvioitua enemmän muun muassa ikkunaremontin takia. Myös rakennusjätteen poisvienti oli yllättävän kallista. Purkujätettä kertyi niin monta lavallista, että jätemaksut nousivat lopulta 5 000 euroon.
Pariskunta uskoo silti, että satsaus laatuun ja nykytekniikkaan kannatti. Oma koti on nyt kunnossa, ja asuinkustannukset laskevat uusien ratkaisujen ansiosta. Nyt talossa voi huoletta odotella vanhuusvuosia, kun remontteja ei tarvitse tehdä kymmeniin vuosiin.
Paljonko maksoi?
Rakennustyöt 115 000 euroa
Ikkunaremontti 30 000 euroa
Sähkötyöt ja -tarvikkeet 25 000 euroa
Lvi-työt ja -tarvikkeet 40 000 euroa
Keittiöt ja muut kiintokalusteet 35 000 euroa
Kodinkoneet 10 000 euroa
Sekalaiset kulut, kuten jätteiden kuljetus 10 000 euroa
Keittiö
Keittiöstä on suora kulku parvekkeelle. Kun keittiö siirtyi rannan ja parvekkeen puolelle, ulkona syöminen on paljon helpompaa.
Keittiö
Suuret pinnat vaativat suuria ja selkeitä ovia. AKA-Kalusteen mallistosta löytyi talon henkeen istuva Linnea-keittiökokonaisuus.