Kuva: Kun suihkuvedet pysyvät altaassa, voi kylpyhuoneeseen sijoittaa kunnon maton. VM Carpetin matto kestää lattialämmityksen. Betonialtaat eivät vaadi säännöllisiä uusintakäsittelyjä, kuten vahauksia. Kalkkitahrat voi poistaa tavallisilla pesuaineilla tai laimennetulla etikalla. Kyllä tästä ihana tuli, tosin ei ilman tarkkaa suunnittelua ja pitkää pinnaa, perheen emäntä kertoo.

Vanha kylpyhuone odotti remonttia yli kymmenen vuotta. Erityistä tuskaa tuottivat nuhruinen suihkukaappi, kaakeleista kasattu allastaso, ylimääräistä roinaa kerännyt nurkkakaappi sekä vanhat putkiaukot lattiassa ja seinissä. Koko kylpyhuone haluttiin remontoida laadukkaasti ja aikaa kestäväksi.

Värimaailma ja tyyli olivat selviä jo alusta asti – vain unelman toteuttajia ei tuntunut löytyvän.

Erityisesti tummia pesualtaita oli vaikea löytää juuri sopivan kokoisina. Rouhean kaunis betoniallas löytyi lopulta Sisustusbetonin valikoimista mittatilauksena.

Betonista teetettiin myös suihkuallas, josta tuli ensimmäinen prototyyppi. Lisäksi valittiin Zacuksen vetimettömät laatikostot ja nurkkakaappi sekä Glass it -suihkunurkkaus, jotka löytyivät Decorit Sisustuksen kautta. Mika Vilkuna piirsi kylpyhuoneesta myös havainnekuvat perheen toiveiden mukaan.

Seinämateriaaliksi valittiin laattojen sijaan Decosin kalkkipohjainen TerraLime-sisustuslaasti.

 

Tältä kylpyhuone näytti ennen.
Tältä kylpyhuone näytti ennen.

Mistä laadukas remontoija? Kaikkein hankalinta oli löytää ammattitaitoinen ja vastuullinen remontoija.

Moni ”remonttireiska” jättäytyi kilvasta, kun alettiin kysellä tilaajavastuulain edellyttämiä asiakirjoja tai suosituksia.

Myös kolmen tunnetun yrityksen hinnoittelu haiskahti. Pieni laskutoimitus paljasti urakkahinnan liki tuplasti tuntihintaa kalliimmaksi.

– Jos haluat, että remonttisi tehdään hyvin ja edullisesti, teetä se tuntihinnalla. Tämä on kaikille reilua, isäntä vihjaa.

Perhe tarttui kuudenteen tarjoukseen, joka saatiin Laatukoti Remonteilta. Sieltä löytyi tuntihinnalla ammattitaitoinen Jaan Joonas, jolla oli myös taiteellista silmää. Perhe sai pyynnöstä Suomen Laatukoti Remontit Oy:ltä etukäteen TYEL-vakuutustodistuksen, otteet kaupparekisteristä ja Yritys- ja yhteisötietojärjestelmästä sekä asentajan vedeneristyssertifikaatin.

Remonttialalla laaduntuottokyky on monella arvailun varassa. Kuluttajien on vain luotettava siihen, että peittyvät työt tehdään oikein ja laadukkaasti. Siksi laatu on syytä varmistaa etukäteen.

– Töitä riittäisi firmalla, joka voi osoittaa puolueettomasti kuluttajille oman laaduntuottokykynsä, isäntä uskoo.

 

Trendikkään kattosuihkun korvaa mainiosti Grohen vettä säästävä lempeä sadesuihku.
Trendikkään kattosuihkun korvaa mainiosti Grohen vettä säästävä lempeä sadesuihku. Seiniin ei haluttu reikiä, joten isäntä nikkaroi shampootelineen IKEAn keittiövälinekorista.

Vanhan kylppärin purkaminen kesti viikon verran, sillä seinästä ja lattiasta löytyi useampi laattakerros, mutta ei onneksi kosteusyllätyksiä.

Kattoon asennettiin uusi paneeli, johon upotettiin lämminsävyiset energiansäästölamput. Seiniin laitettiin valmiiksi vedeneristetyt Wedi-levyt sekä saumoihin ja lattioihin Vetonit-vedeneristysmassaa. Kaapistojen, suihkuseinien ja jopa pyyhekoukkujen paikat mitattiin jo etukäteen tarkasti, jotta niiden kohdalle voitiin asentaa tuet ennen seinäpinnoitetta.

Lattian valun jälkeen kylpyhuone sai uuden lattialämmityskaapelin. Koska suihkuvedet ohjattiin altaaseen, tehtiin lattiaan vain pieni kaato. Näin voitiin hyödyntää entinen lattiakaivo ja asentaa suuret laatat.

Lopuksi Jari Leinonen asensi seiniin kalkkipohjaisen TerraLime-sisustuslaastin. Monivaiheinen työ kesti kolmisen viikkoa, mutta se kannatti.

Seinät tuovat kylpyhuoneeseen niin antiikin kylpylätunnelmaa kuin modernia rosoa. Ikkuna ja kosteudenkestävä ovi tilattiin Tiiviltä. Seuraavaksi asennettiin kalusteet, betoninen suihkuallas sekä suihkuseinät.

– Suihkuseinän huurrehionnankin tilasimme täsmälleen oikeaan kohtaan. Seisoimme suihkualtaassa ja otimme huurteen strategisen ylämitan minulta ja alamitan nuorimmaiselta, emäntä kertoo.

Prototyypit, mittatilauskalusteet ja erikoisseinä vaativat aikansa. Kaikkiaan remontti kesti eri vaiheineen parisen kuukautta.

– Onneksi meillä oli toinen vessa ja suihku käytössä remontin ajan. Muuten olisimme tyytyneet perinteisempiin, nopeampiin ratkaisuihin.

Perhe ehti nauttia uudesta kylpyhuoneestaan kesän, kunnes emäntä huomasi seinän hilseilevän ja tummuvan suihkualtaan kulmista. Ilmeni, että suihkualtaan alle oli päässyt saippuavettä, joka imeytyi seinään ja altaan pinnoitteen alle.

Suihkuallas ja -seinät poistettiin kuivauksen ja seinän korjauspinnoituksen ajaksi. Myös suihkuallas jouduttiin hiomaan ja pinnoittamaan uudelleen. Suihku oli pois käytöstä viitisen viikkoa.

Laatoituksen alta ongelma ei olisi näkynyt pitkään aikaan, joten onneakin oli matkassa.

– Opimme kaikki prosessista paljon, tosin olimme jo etukäteen varautuneet prototyyppien mahdollisiin viilauksiin, emäntä kertoo.

Ongelman aiheutti ylimääräinen viemärintiiviste, joka poistettiin kokonaan. Lisäksi altaan alle asennettiin kiilat, jotta mahdollinen vesi ei enää imeytyisi suihkualtaan pinnoittamattomaan alapintaan. Myös suihkuseinän kiinnityskisko täytettiin silikonilla, joten sen sisään ei enää pääse patoutumaan vettä.

– Hieno seinämme kestää suihkuveden, mutta ei seisovaa vettä. Nyt kuivaamme seinät varmuuden vuoksi suihkun jälkeen ja tarkkailemme seinän kuntoa.

Perhe nauttii upeasta kylpyhuoneestaan nyt täysin siemauksin, onpa siellä nautittu kuohuvaistakin.

– Ehkä joskus vaihdamme kauniit mutta hankalat hanamme hipaisumallisiin, niin ei tarvitse opastaa kaikkia vieraita hanankäyttöön, emäntä naurahtaa.

 

Nurkkakaappi teetettiin tarkkojen mittojen mukaan kylpytakeille, pyyhkeille ja meikkilaukuille.
Nurkkakaappi teetettiin tarkkojen mittojen mukaan kylpytakeille, pyyhkeille ja meikkilaukuille. Alaosan pieneen pyykkikoriin voi heittää likapyykit suihkun jälkeen. Ylähylly on varattu wc-papereille ja harvemmin tarvittavalle kosmetiikalle.

Mitä maksoi?

Kaikki työt 7447 €, Laatukoti Remontit Oy
Tarvikkeet, laitevuokrat, jätemaksut 2400 €
TerraLime-seinäpinnoite asennettuna 200,00/m2 sekä 500 euroa öljykäsittelyyn, yhteensä 5000 €, Decos Oy
Kahden altaan betonitaso 1420 € ja betoninen suihkuallas 800 € , Suomen Sisustusbetoni Oy
Valaistus lavuaarien reunaan 350 €, Cariitti Oy
Kylpyhuoneen kaappi ja laatikosto 950 €, Decorit Sisustus/ Zacus
Ikkuna 454 €, ovi 292 €,­ Tiivituote Oy

Glass it -suihkunurkkaus, 1290 €­, Decorit Sisustus
Oras bide hana 510 €
Oras hana, 460 €
Ido Seven D wc-istuin, 500 €

Grohetherm 1000 Termostaattisuihkuhana 240 €, Grohe Rainshower suihkusetti Cosmopolitan 411 €, Grohe
Pyyhekuivain 298 €,­ Sentakia
Anthrazit-lattialaatat 55,95 €,  Pukkila
Steven kosteantilan valaisimet, liiketunnistin yms. 400 €,­ Sähköhuhta Oy
Musik-valaisin 29,95 ­€, IKEA
Godmorgon peilikaapit á 219 €, ­IKEA ­(saatavuus vaihtelee)