Terolla meni viikko 46 hyvin pitkälti sisätiloissa. Ja viime viikon päivityksestä unohtui, että kotimaisen suomen energiatehokkaimpia ilmanvaihtokojeita valmistavan yrityksen kehityspuolen kaverin kävi raksallamme… Kuulemma oli ollut hyvä tapaaminen ja vakuuttuneena oli poistunut. Paljon muitakin hyviä juttuja oli kuulemma käyty läpi ja kaveri ei ollut nähnyt mitään syytä miksei Meidän ilmanvaihto voisi toimia… Päinvastoin.  Kyllähän Me se tiedettiinkin mutta on se hyvä aina silloin tällöin saada varmistusta asiantuntijoilta, eikös?

Sähköjohtoja alkaa jo mennä sähkökaappia kohti ihan mukava määrä, vähän johtojen määrää lisää se, että Meille ei tule yhtään jakorasiaa vaan lähes kaikki pistorasiat vedetään suorana vetona sähkökaappiin. Näin lähes jokainen pistorasia on ohjattavissa myös taloautomaatiolla. Tämä on myös tärkeä turvallisuusvaikutus. Mutta alkuperäinen syy tähän ratkaisuun oli puhtaasti visuaalinen eli ei haluttu niitä ”tyhjiä” kansia joka paikkaan… Monet blogia seuranneet tämän varmaan muistavatkin. Samasta syystähän myös esim. kaiuttimet upotetaan pääsääntöisesti seiniin ja AV-laitteen keskitetään TV-huoneen AV-kaappiin, toisaalta tuo AV-kaappi on hyvä myös lämmönhallinnan kannalta eli ko. kaapissa on ilmanvaihdon poistoilma, vaimennettuna tietty.

Tuohon kaikkeen liittyen viikolla tehtiin myös ”tarkastuslista” jokaisesta tilasta (MH,KHH,RT, jnejne…), johon laitettiin ylös jokainen piuha/sensori yms. mitä mihinkin tilaan tulee ja niihin liittyviä lisätietoja esim. meneekö liiketunnistimen piuha suoraan keskukselle vai tilan keypadille. Tästä tulikin muuten mieleen, että jossain vaiheessa oli puhetta myös kosteussensoreista. Pitääkin muistaa laittaa ylös ja ottaa asiasta selvää. Kosteussensorihan on mielestämme tarpeellinen mm. kosteiden tilojen lattialämmityksen ohjaustieto, sekä tietysti ilmanvaihdon osalta myös, eikös?

Taas kerran tuli mieleen, että miten ihmeessä esim. rasioiden ja katkaisimien paikat pystyisi saamaan kohdilleen pelkästään pohjakuvia katselemalla? Ainakaan meidän projektissa – ei millään. Tai sitten Me olemme jo saavuttaneet neuroottisuuden määritelmän tämän asian tiimoilta…

AV-puoli selkeytyi vähän kun saimme tietää tulevien kaiuttimien vaatimat tilat, kaiuttimethan upotetaan seiniin mutta silti vaativat ”jonkin sortin” koteloinnin ja varsinkin kaiuttimien vaatiman minimisyvyyden mitta on tärkeä lopullisia paikkoja suunniteltaessa. Nyt tulevat vaativat min. 15cm syvyyttä, joten se aiheuttaa muutamassa tilassa kaiuttimen paikan uudelleen miettimisen. Onneksi ei mitään hätää vielä, piuhojakaan ei ole vielä vedetty.

Ikävä kyllä keskustelu valtioneuvoston tulevaisuusselonteon ympärillä näyttää laantuneen ja hieno selonteko ja varsinkin sen tavoitteet unohtuvat suurelta yleisöltä… Näinhän taitaa suurelle osalle selvityksistä ja tavoitteista käydä kun ne osoittavat niin pitkälle tulevaisuuteen ja päättäjät eivät saa suurta yleisöä kiinnostavaa konkretiaa liitettyä esityksiin, tämä on todella harmillista. No toivotaan, että nyt vaan ”vedetään happea” vähän aikaa ja kohta alkaa tapahtua asian tiimoilta, eikös?

Seuraa Villa Unelman valmistumista! Tero Niemi ja Hanna Castrén-Niemi rakentavat Tuusulaan unelmiensa taloa, ”asumismukavaa passiivitaloa”. Tavoitteena on mm. aurinkoenergian ja taloautomaation laaja hyödyntäminen. Yksityiskohdat selkiytyvät sitä mukaa kun rakentaminen etenee. Lue lisää rakentamisen vaiheista, jokaista rakennusvaihetta on myös mahdollisuus kommentoida kunkin jutun jälkeen.