Arkkitehti- ja sisustussuunnittelu. Sisko ja Se veli rakentavat omakotitaloa – osa 2.

Talo

Marssijärjestys suunnittelussa on sellainen, että ensin luodaan suuret linjat arkkitehtisuunnittelussa, sen jälkeen perehdytään talon sisäpuolen ratkaisuihin sisustussuunnittelussa.

”Tontin mallilla, sekä sillä onko tontti tasamaalla tai rinteessä, on ratkaiseva merkitys kun talon paikkaa suunnitellaan tontille. Tässä kohteessa kallioinen rinnetontti oli se juttu, joka asetti puitteet. Toinen seikka oli, että mukavuussyistä koko rakennusmassa integroidaan. Näin saadaan autotallit ja huoltotilat osaksi taloa ja väljyyttä pienehköön pihaan”, sanoo suunnittelija Ville Witka.

Hän lisää, että asumismukavuus on tietenkin tärkeää, ja kun kaikki on ikään kuin saman katon alla, niin esimerkiksi lumitöiden määrä minimoituu. Parina viime vuonna lumityöt ovat riivanneet omakotitaloasujia erityisesti.

Valoa ja terasseja

Värimallit sisustussuunnitelussa

Vinkki: Se voi olla minimalismi, maalaisromantiikka, itämainen kulttuuri tai joku muu, mutta joku oma juttu on hyvä löytää.
Paraisten talon arkkitehtisuunnittelun yksi johtotähti oli valoisuus sekä hulppeat oleskelutilat myös ulkoterasseilla.

Klikkaa vinkkeihin sisko rakentaa”Isot ikkunat luovat svengiä sisätiloihin. Esimerkiksi yläkerran pohjoispuolella talon takana olevien makuuhuoneiden jatkeena on koko talon leveydeltä katettu terassi, jonka idea tuli laivarakentamisen puolelta. Visiona oli niin sanotut hyttiparvekkeet, sanoo Witka, joka on tehnyt myös laivasisustuksia.

Huonejärjestelyissä on huomioitu ilmansuunnat ja auringonvalon kierto. Siitä syystä pääasialliset oleskelutilat on sijoitettu talon eteläpuolelle. Pohjoisen puolella ovat makuu- ja huoltotilat. Yksinkertaisia asioita, mutta jos niitä ei huomioida, se heijastuu asumismukavuuteen merkittävällä tavalla.

Talon etupuolelle haluttiin leveä katettu terarassi, jotta kesäinen ruokailu saataisiin lähelle keittiötoimintoja. Eikä siinä vielä kaikki, alakertaankin tehtiin iso terassi. Loppujen lopuksi kaikkien terassien pinta-ala ylittyi kaavassa sallitun, joten siihen haettiin poikkeuslupaa, joka myönnettiin.Modernisti hirrestä


Vinkki: Valitse perusmateriaalit: kattoon seinään ja lattiaan.

Suunnittelija Witkaa eivät kuitenkaan kaikki kaavamääräykset miellyttäneet. Muun muassa sallitut kattomuodot eivät ilahduttaneet hänen esteettistä silmäänsä.

”Onneksi sain loihdittua kattoon kohtuullisen kivan kompromissin”, hän sanoo ja antaa ymmärtää, että hänelle suunnittelijan työ on lähes aina kompromissien tekoa tylsien määräysten viidakossa.

Paraisten talo rakentuu kaupunkialueelle, joten kaavamääräykset ovat kohtuullisen tiukat. Vaikka omakotitaloalue on uusi, sen hallitsevin elementti on luonnon läheisyys. Tontin takaosa rajautuu metsään, josta kohoaa suuria puita kallion laella.

”Kyllä hirrestäkin voi tehdä varsin modernin avaran talon isoilla ikkunoilla, joka kylpee valossa”, Witka sanoo.

Jotta suunnittelijan työ vaikeutuisi entisestään, Witkalla oli myös yksi haaste lisää:

”Oli otettava huomioon se, että tästä kyseisestä talosta tulee yksi malli kokonaiseen Peuratalojen Slopehouse-mallistoon. Talon täytyy siis taipua mallistoissa eri kokoversioihin, sekä ylä- että alapihaiseen malliversioon”, hän selvittää.

Puuta, lasia ja kiveä


Toisinaan siskolla ja veljellä näkemykset eivät oikein kohtaa…

”Sisätilojen elementeiksi valitsin puun, lasin ja kiven. Pyrin hakemaan sellaisia ratkaisuja, jotka ovat tuoreita vielä 50 vuoden päästä. Esimerkiksi Alvar Aallon Villa Maire on edelleen tänä päivänäkin moderni.”

Hauskana yksityiskohtana suunnittelija halusi elvyttää tähän kohteeseen sisäseinäikkunan, joita 70-luvulla käytettiin paljonkin.

Klikkaa vinkkeihin sisko rakentaaSisätilojen suunnittelussa materiaalivalinnat ovat suoraan verrannollisia kustannuksiin. Siksi on järkevää huomioida, mitä pohjamateriaali on ja mitä sen päälle laitetaan.

”Kellarikerroksen seinät ovat harkoista, yläkerta massiivihirttä ja välipohja ontelolaattaa. Nämä puitteet antavat päässäni suunnan ajatella sellaisia ratkaisuja, jotka ovat kustannustehokkaita kyseisille raakapinnoille.”

Myös energiatehokkuus vaikuttaa sisätilojen suunnitteluun.

”Halusin ottaa ilmankierron mukaan sisustussuunniteluun pohtimalla huolellisesti takan sijaintia ja sijoittamalla luovasti ilmakiertoaukkoja!, Ville Witka kertoo.

Takkahuone sijaitsee suoraan yläkerran ison avotilan alla. Takkahuoneen yläkaton reunoissa ovat aukot, joista ilma kiertää yläkerran isoon tilaan. Samaa tehtävää hoitaa myös alaeteisen avoin portaikko, koska takkahuoneen takka on osa huoneen seinää. Ratkaisussa yhdistyy viehättävä visuaalinen elämys, sillä kaksipuolisilla lasiluukuilla varustettu takka tarjoaa tulen elementin aulaan ja portaikkoon.


Suunnittelija Ville Witka – Se veli.

Lopuksi Witka sanoo, ettei aivan rakentamisen alkuvaiheessa halua lyödä lukkoon sisustuksen pienimpiä yksityiskohtia:

”Kun kokonaisuus alkaa muodostua, yksityiskohdat ratkeavat ikään kuin itsestään rakentamisen etenemisessä. Toimin kuin kokki: lisään hyppysellisen tarvittavia mausteita saadakseni keitoksesta täydellisen.”

Lue myös:

Klikkaa dialogiin >

kuvagalleria rakennusprojektista

Klikkaa kuvagalleriaan >

Klikkaa vinkkeihin arkkitehti- ja sisustussuunnittelusta >


Julkaisuun liitetyt avainsanat:

arkkitehti omakotitalo omakotitalon rakennus omakotitalon rakentaminen omakotitalot sisustussuunnittelija uudisrakentaminen

Artikkelin aiheeseen liittyviä yrityksiä: