Talon laajennus: Apua – mistä lisää tilaa?

Lisäneliöitä voi hankkia eri tavoin myös nykyiseen asuntoon. Mieti tarkasti, mihin ja millaista lisätilaa tarvitset ja tee tarkat suunnitelmat.
Moni alkaa miettiä talon laajennusta kun perhe kasvaa, tarpeet muuttuvat tai taloudellinen tilanne kohenee. Laajentaminen onkin usein hyvä idea, jos talo on hyvässä kunnossa, pitää asunnostaan ja sen sijainnista.
Talo laajentui tontille. Kun Henrik ja Ulrica muuttivat Henrikin isoisän pieneen, vuonna 1957 rakennettuun rapattuun yksikerroksiseen taloon, perheessä oli jo viisi jäsentä, ja perheenlisäystä odotettiin. Kaiken kukkuraksi perheenlisäys osoittautui kaksosiksi. Siksi pieni keittiö tuntui enemmän kuin ahtaalta, ja pariskunta halusi enemmän tilaa sekä arkeen että juhlaan.
Henrik on puuseppäyrittäjä, joten hän teki ystävien avustuksella suurimman osan rakennustöistä itse, sähköasentajan ja putkimiehen osuutta lukuun ottamatta. Ulrica hahmotteli ideoita.
Pariskunta on erittäin tyytyväinen lopputulokseen ja varsinkin avaraan, korkeaan ja valoisaan keittiöön, jota ei alun perin edes suunniteltu. Lisäosa valmistui noin puolessa vuodessa. Talon pinta-ala kasvoi 17 neliömetriä. Hintaa projektille kertyi noin 40 000 euroa.
Lisärakennus teki keittiöstä mahtavan korkean ja toi paljon tilaa seurusteluun. Suurista ikkunoista tulvii sisään runsaasti valoa.
![]() |
Yhtenäinen värimaailma on rauhallinen. Valot korostavat katon muotoa. |
Vältä tavallisimmat virheet. Kannattaa miettiä tarkasti, miksi haluaa laajentaa ja miten lisätilaa käytetään.
Kustannusarvioon vaikuttavat mm. laajennuksen tyyppi sekä valitut materiaalit. Kustannukset voivat vaihdella suuresti, varsinkin jos osan työstä pystyy tekemään itse. Kustannuksia voi hahmottaa etukäteen erilaisilla netistä löytyvillä kustannusarviopalveluilla.
Tarkista asemakaava. Se ei ehkä salli toivotun suuruista tai kaltaista lisärakennusta. Hankkeesta kannattaa neuvotella kunnan rakennusvalvonnan lupavalmistelijan kanssa jo ennen varsinaista suunnittelua hankkeeseen tarvittavan suunnittelupätevyyden, asemakaavan vaatimusten ja mahdollisten muun lupatarpeen selvittämiseksi. Jos harkitsee uuden asunnon ostamista, jota aikoo sitten laajentaa, on tärkeää selvittää, millaisia laajennuksia asemakaava sallii.
Kerro suunnittelijalle selkeästi toiveistasi. Kommunikaatio ja selkeys ovat hyvän yhteistyön perusta! Sovi projektin tavoitteista ja puitteista; sekä taloudellisista että laadullisista. Huolehdi siitä, että saat suunnittelijalta kustannusarvion sekä arvion työn määrästä ja laajuudesta kirjallisena, jotta myöhemmiltä epäselvyyksiltä vältytään. Molemminpuolinen ymmärrys on kaiken A ja O.
Tee kaikki sopimukset kirjallisena. Pyydä tarkasti yksilöidyt tarjoukset useammalta taholta kohtuullisen hintatason selvittämiseksi. Valmiita sopimus- ja tarjouspyyntöasiakirjoja voi ostaa esimerkiksi Rakennustiedon verkkosivuilta osoitteesta www.rakennustieto.fi.
Ohjeita urakkasopimuksen laatimiseen www.suomela.fi/oikeusneuvot.