Perinteisen kappaletavarasta rakennetun talon haastajaksi ovat nousseet valmiista elementeistä kootut talopaketit. Tässä jutussa puntaroimme puu- ja kivitalopaketin hankintaa.
Teksti Anne Lahtinen
Kuvat valmistajien
Huom! Hinnat ja tuotetiedot vuoden 2005 tasolla.
Talopaketin sisällön selvittäminen alkaa tontin kaavamääräyksistä. Kaava kertoo, voiko tontille rakentaa puu- vai kivitalon. Talopaketin suunnittelun perustat ovat rakentajan budjetti, perheen tarpeet ja toiveet ja tontin asettamat vaatimukset. Jos valitset puutalon, päätät seuraavaksi, kootaanko se pre cut -osista vai pien- tai suurelementeistä. Kivitalopaketin materiaalivaihtoehtoja ovat tiilet, harkot tai betonielementit. Kivitalo voidaan osin verhoilla puulla.
On tärkeää, että valitset talopakettisi valmiusasteen oman makusi ja omien rakentajan taitojesi perusteella. Yhtä miellyttää eniten perinteistä nikkarointia vaativa pre cut, toinen mieltyy pidemmälle valmiiseen pienelementtirakentamiseen. Suurelementtitalo nousee nopeasti ja vähin saumoin, avaimet käteen – talopaketti voi olla muuttovalmis muutamassa päivässä. Myös kivitalolla on vannoutuneet kannattajansa.
Nykyisin myös ammattilaiset valitsevat yhä useammin käteväksi kokemansa elementtitoimituksen.
Tunnista omat valmiutesi rakentajana!
Nyrkkisääntönä voi todeta, että pre cut -talopaketti on rakennustaitoiselle sopiva vaihtoehto. Rakentamiseen vähemmän perehtyneelle elementtitalo on varmempi valinta. Talopaketin valmiusaste, ulkopuolisella teetettävien töiden määrä sekä oman työn osuus vaikuttavat merkittävästi talon lopulliseen hintaan.
Aloita talomalleihin tutustuminen kuvastoista ja Internetistä
Tutustu valmistajien mallistoihin kaikessa rauhassa – valikoima on nimittäin valtava. Kuvastoja ja nettisivuja selailemalla saat haarukoitua ne mallit, joiden ulkonäkö vastaa parhaiten juuri sinun toiveitasi. Nettisivuilta löydät myös hintalaskureita ja esimerkkejä talopakettitoimitusten sisällöistä ja hinnoista. Vertaa niitä omiin toiveisiisi ja laadi oma alustava listasi siitä, mitä haluat talopakettisi sisältävän. Sisältö- ja asennusvaihtoehtojen määrä on todella suuri.
Lakka-kivitalojen kivimateriaalitoimitus räätälöidään asiakkaan toiveiden mukaan.
Lakka-kivitalojen kivimateriaalitoimitus räätälöidään asiakkaan toiveiden mukaan. Myös väliseinät ovat kivirakenteisia. Villa Kaplas -talon huoneistoala on 216 m2. Kivimateriaalitoimituksen hinta-arvio noin 30 000 euroa. Valmistaja Lakan Betoni.

Tutustu mallistoihin myymäläkierroksella ja pyydä tarjoukset

Kun olet tutkinut mallistoja alustavasti, lähde myymäläkierrokselle. Tarkempi tutustuminen 3-5 valmistajan mallistoon riittää yleensä hyvin. Kierroksen jälkeen jäljellä on todennäköisesti pari, kolme talovalmistajaa, joilta haluat pyytää tarjouksen.
Voidaksesi vertailla eri tehtaiden ratkaisuja, neuvottele kunkin valmistajan kanssa mahdollisimman samansisältöinen tarjous.
Teetä talosta ensin luonnos
Unelmatalosi kokonaisuuden hahmottamista helpottaa, jos voit teettää siitä ensin luonnoksen. Kun olet valinnut valmistajan, luonnoksesta on hyvä jatkaa lupapiirustusten ja muiden teknisten suunnitelmien tekoon.
Voit vaikuttaa pohjaratkaisuun, kalusteisiin, sisustusmateriaaleihin ynnä muuhun sitä enemmän, mitä yksilöllisemmin suunniteltu talosi on. Hinta yleensä nousee yksilöllisyyden myötä. Jos arvostat kiinteää, edullista hintaa, voit valita talosi suoraan valmistajan vakiomallistosta. Pitkälle viety massatuotanto ei kuitenkaan anna kovin suuria mahdollisuuksia omille valinnoillesi.
Varmista sokkelin koko
Kun talopakettisi on räätälöity, voit ryhtyä miettimään oman työsi osuutta pystytyksessä. Voit tilata talovalmistajalta koko asennuksen tai vain osan siitä ja tehdä loput omin voimin tai teettää valitsemallasi urakoitsijalla.
Talotehdas vastaa asennuksista sovitun asennussisällön mukaan. Talon sisustustyöt voit teettää toisella tai tehdä itse. Avaimet käteen -toimituksessa saattaa oman työsi osuudeksi jäädä vaikka pelkkä siivous. Käy asennus- ja toimitussisällöt aina tarkasti läpi, ennen kuin hyväksyt sopimuksen.
Vain muutaman valmistajan talopakettiin kuuluu rakennuksen perustusten teko. Yleensä rakentajan tehtävänä on huolehtia perustukset valmiiksi ennen paketin saapumista. Hyvin tehty sokkeli luo talon ryhdin ja varmistaa riittävän tuuletuksen. Sokkelin on oltava täsmälleen oikean kokoinen, jotta talopaketti voidaan ongelmitta asentaa sen varaan. Myös perustukset voi koota valmisosista.
Vaadi huolellisuutta asennuksessa!
Rakentajana vastaat sähkö- ja lvi-töiden teettämisestä tontillasi. Valmistalon tekniseen tilaan pyritään nykyään mahduttamaan sekä lämpö-, energia- että tietotekniikan vaatimat varustelut.
Talopakettien ikkunat ovat useimmiten selektiivilasia. Elementtien valmiusaste ratkaisee vuorauksen valmiuden. Vuoden 2003 syksyllä tulivat voimaan uudet lämpöarvomääräykset, joiden vaatimukset talojen on täytettävä. Selvitä talosi lämmönvarauskyky – voit nimittäin säästää sillä tavalla lämmityskustannuksissa.
Kiinnitä huomiota erityisesti elementtien huolelliseen asennukseen ja riittävään äänieristykseen. Valmiin talon välipohjan narina on ikävä yllätys. Joihinkin talopaketteihin voidaan haluttaessa liittää myös maansiirto- ja pihatyöt.