Homma hoituu kun hankit kunnon työkalut
Omakotiasukkaan kannattaa hankkia hyvät työkalut ja -välineet, vaikka ei varsinaisia timpurin töitä tekisikään. Kunnon työkaluja tarvitaan talonhoidossa ja puhdetöissä muutenkin koko ajan.
Teksti ja kuvat Esko Kuokkanen
Valitsin perustyökaluja esittelevään esimerkkikuvaan sekä tarjoustuotteita että hienoja, kalliita välineitä. Eri valmistajien malleja ja niiden ominaisuuksia vertailemalla löydät laajasta tarjonnasta juuri omiin töihisi sopivimmat työkalut.
Esimerkiksi merkkituotevasara on kuin laadukas golfmaila: sillä osuu ja se kestää, ja sen käyttäjää arvostetaan. Puukkoon pätee sama totuus, mutta siitä onkin sitten pidettävä hyvää huolta – toissijaiset leikkuut kannattaa tehdä katkoteräveitsellä. Taltoiksi valitsin esimerkkikuvaan halvan sarjan, jossa on nostalgiset puuvarret. Aina ei huokeiden tarjoustuotteiden laadussa ole mitään vikaa, mutta paljon puutöitä harrastava nikkari valitkoon kalliimmat. Jakoavain ja pihdit kannattaa hankkia kerralla laadukkaat, kun esimerkiksi ruuvitalttoja voi hyvin ostella tarjouksista tarpeen mukaan.
Kuvassa esiteltyihin työkaluihin voisi hyvin lisätä vielä nämäkin tarpeelliset välineet: sähkö- tai käsihöylä, peltisakset, yleistyöpenkki, ruuvipenkki, hylsy- ja kiintoavaimet, pora ja teräsarja, sorkkarauta, patruunapuristin, suojalasit
Sähkö avuksi!
Yhdellä sähkökoneella voi olla monta virkaa. Esimerkiksi Black & Deckerin hiomakone KA 250 tekee taso-, kärki- ja epäkeskohiomakoneen työt. Lisänä on hiontatukia erimuotoisten urien ja profiilien hiontaan. Silitysraudan muotoisen tasohioma-alustan kärkiosaan voi vaihtaa palan hiontamateriaalia vaihtamatta koko levyä, tai kärkeen voi lisätä pienen lisäkärjen tarkkojen paikkojen työstöön.
Makitan pistosaha
Makitan pistosaha

Toinen monitoimikone on kuumailmapistooli (kuvassa Black & Decker). Se ei ole edes kovin kallis hankinta. Maalinpoisto käy kuumailmapistoolilla paremmin kuin muilla menetelmillä. Kuumuus riittää kuitenkin jopa grillihiilten sytyttämiseen, joten esimerkiksi jäätyneitä putkia sulatettaessa on oltava varovainen.

Hyvällä pistosahalla katkeaa vaikka lankku
Pistosaha olkoon alkupäässä sähkötyökalujen ostoslistalla. Kannattaa hankkia kerralla laatusaha, jonka nopeuttaa voi säätää ja terässä on heiluriliike. Heiluri tarkoittaa, että sahauksen hyötyvaiheen aikana terä heilahtaa hiukan eteenpäin ja palaa takaisin ulospäin suoraa reittiä. Näin sahaus käy joutuisasti. Jyrkissä kaarissa heiluri kytketään osaksi tai kokonaan pois päältä. Levyjen, lautojen, listojen ja lankkujen sekä terästankojen ja metalliputkien sahaaminen onnistuu sopivilla terillä.
Kulmahiomakone 1 (kuvassa Bosch) on monipuolinen työkalu, mutta ei välttämättä aivan ostoslistan kärkipäässä. Kiireellisempiä hankintoja ovat esimerkiksi akkuporakone-ruuvinväännin 2 (Techline). Black & Deckerin monitoimihiomakone 3 tekee usean eri hiomakoneen työt. Kuumailmapuhallin 4 (Black & Decker) on tarpeen maalaustöissä, mutta myös monessa muussa. Kivitalossa asuvan kannattaa hankkia akkuporakone-ruuvinvääntimen lisäksi tai sen asemesta iskuporakone 5 (Bosch), jotta ripustukset ja kiinnitykset sujuvat asiallisesti proppaamalla.
Yllättävän monikäyttöinen on myös kulmahiomakone (kuvassa Bosch). Yhden käden malli on kotioloissa kätevin. Sillä voi muotoilla ja katkoa metallitankoja ja putkia, katkoa tiiliä ja leikata laattoja, ja uudenlaisilla puuntyöstöterillä voi muotoilla myös puuta. Lisäksi laitteeseen voi kiinnittää pyöriviä teräsharjoja ja kiillotustyynyjä. Ruohonleikkurin terien tai kirveen teroituksessa verraton!
Sähkötyökaluja käytettäessä on ehdottoman tärkeää tutustua huolellisesti laitteen käyttöohjeisiin!
Älä heitä vanhoja työkaluja poisÄlä heitä vanhoja työkaluja pois
Perintönä tai kirpputorilöytöinä kertyy vanhoja työkaluja. Vielä pureva, mutta hiukan ruosteinen saha on hyvä olemassa ykkössahan lisäksi esimerkiksi käytetyn betonilaudan sahaamiseen tai töihin, joissa saattaa uhata naula – tai vaikka naapurille lainattavaksi. Iso, hiukan tylsynyt ruuvitaltta käy kaikenlaiseen longotteluun, purkutyöhön ja vaikka rengasraudaksi pyörän kumin vaihtoon.
Vanhan ajan vintilä terineen sopii vaikka linnunpöntön reiän tekoon, ja ratasporalla on arvonsa silloin, kun akkuporasta lopahtaa voima kesken työn. Kakkosvasara on hyvä olemassa talkoissa.
Vanha höylä on paitsi kaunis antiikkiesine, myös käyttökelpoinen moneen tehtävään, kunhan se on kunnolla teroitettu. Kokoteräksinen kaavin eli skraba on aarre, jollaista ei taida enää rautakaupan valikoimista löytyä. Maineikas Mora- puukko puoltaa paikkaansa krouveissa töissä, joihin ei tohdi vuolupuukon terää tärvellä.
Vanhassa vara Artikkelin asiantuntijaliikkeenä toimi riihimäkeläinen Rautia Sinimaa, (019) 77 990, www.rautia.fi
Työkalupakin piirrustukset
Parikymmentä vuotta sitten tuli tehtyä kalupakki, kun talomme remontti häämötti tulevaisuudessa, ja se palvelee yhä. Ohessa ovat pakkini piirustukset. Se on 12 millin vaneria. Kinnityksiin käytin kipsilevyruuveja ja Erikeeperiä. Kampamaiset osat E on tarkoitettu sahan pitimiksi. Kahva F on höylätty 21 x 45 millin listasta. Laatikon pituus määräytyi vatupassin pituuden mukaan.
Vinkki!
Kun teet Internetissä Google-haun sanoilla ”mitä pakillinen työkaluja maksaa”, voit avata Etelä-Suomen lääninhallituksen kiinnostavan PDF-tiedoston, jossa vertaillaan halvimmista ja keskihintaisista työkaluista sekä merkkituotteista koottujen perus-työkalupakkien hintoja.
Yhteystietoja
Useimmat luettelon yrityksistä ovat valmistajia, maahantuojia tai tukkuliikkeitä, joiden Internet-sivuilta löytyy hyviä vinkkejä ja perustietoja ostosten suunnittelua varten ennen varsinaista rautakauppakierrosta.
– Airam Electric, (09) 476 600, www.airam.fi
– Black & Decker, (09)825 4540, www.blackanddecker-europe.com/suomi
– C. E. Lindgren, (019) 536 0116, www.celindgren.fi
– E. Vuorio, (09) 2709 1750, www.evuorio.fi
– Finntools, (09) 8553 1300, www.finntools.fi
– Fiskars, (09) 618 861, www.fiskars.fi
– H&H Tuonti, (09) 525 9030 tai (08) 815 5001, www.hhtuonti.fi
– Isojoen Konehalli, (06) 232 3232, www.ikh.fi
– J. Marttiinin Puukkotehdas, (016) 330 330, www.marttiini.fi
– Jalmeri, (09) 5760 5600, www.jalmeri.fi
– Kesko, 010 523 0480, K-raudat: www.k-rauta.com; Rautiat: www.rautia.fi
– Koivunen, (09) 35 011, www.koivunen.fi
– Makita, (09) 857 8830, amerikkalaiset Internet-sivut www.makita.com
– Otatuote, -(09) 5499 2400, www.otatuote.fi
– Robert Bosch, (09) 435 991, www.bosch.fi
– Suomen Stanley, (09) 822 022, amerikkalaiset Internet-sivut www.stanleyworks.com
– Toolcat, 050 521 6052, www.toolcat.fi
Työkalutukku, (02) 233 1111, www.tyokalutukku.fi
– Wihuri Oy Autola, (09) 415 815, www.autola.wihuri.fi