MAINOS

Työnalle kunnostaa omakotitaloa, eli SUURTA pintaremonttia

Talo

Uusi sarja alkaa: Työnalle on 3 lapsen isä ja innokas remontoija, rakentaja ja hermojen menettäjä, joka pitää balalaikka-musiikista. Tervetuloa seuraamaan, kuinka Suomelan uuden seurantakohteen omakotitalo kunnostuu ja Työnalle kunnostautuu.

Jaa sosiaalisessa mediassa

Jotta ei tulisi tylsää, alan kirjoittaa juttusarjaa omakotitalon kunnostuksesta, peruskorjaamisesta, pienestä pintaremontista, ja miksi sitä nyt itse kukin haluaa kutsua.

Matkaa siihen, että päästään mainoskatkon jälkeen sytyttämään kynttilöitä, pöyhimään tyynyjä ja asettamaan ne hetelmät ihanasti tarjottimelle, on vielä matkaa. Paljon. Mutta on tässä puuhassa paljon hyviäkin hetkiä koettu jo toistaiseksi.

Kas tässä hyvät ihmiset talosta lyhyesti

Kuin varkain löysimme itsemme 2011 huhtikuussa omakotitalon omistajina vaikka alunperin tarkoitus olikin paritalon tai reilunkokoisen rivitalo-osakkeen hankinta. Budjetillamme oli kohtuullisen helppoa seuloa omakotitaloja oikotie-palvelusta. Siihen riittää asuinkunnaksi Helsinki, hintakatoksi 300 000e ja omakotitalo ja voilá: Valintasi näkyvät yhdellä sivulla ja silmäyksellä. On siis kerrankin jotain hyötyä siitä, ettei ole liikaa vyyhtiä tilillä.

Talo on rakennettu herran vuonna 1960 ja kyseessä on Siporex-elementtitalo joka on ollut aikansa valmispakettitalo, joskaan ei varmasti avaimet käteen -paketti, vaan enemmänkin seinät ja katto pystyyn ja hoida itse loput -tyyppinen ratkaisu.

1-kerroksinen talo on kokonaispinta-alaltaan 140 m2 joista asuinpinta-alaksi oli valjastettu asuntoesitteen mukaan 98m2. Samassa paketissa on siis myös autotalli, jonne ei muuten nykypäivän auto mahdu hyvällä tahdollakaan. Vauhdilla, silmät kiinni en ole edes yrittänyt.

Alakertakin toki löytyy, mutta siellä mahtuu seisomaan korkeimmassa kohdassa vain optimimittainen mies, kuten minä, eli 173cm. Osa tuosta kellarista on vielä matalampaa. Siellä sijaitsi sähkölämmitteinen lämminvesivaraaja, joka kuutioiltaan on noin 3, ehkä enemmänkin.

Taloon oli uusittu ikkunat 90-luvulla ja sen asian mahtavuuden tajuaminen valkeni minulle vasta myöhemmin, sillä työpaikan ruokapöytäkeskusteluissa selvisi, että ikkunoiden vaihtaminen maksaa mansikoita ja muitakin satokauden tuotteita, eli todella paljon.

”Meidän keittiökin on isompi kuin teidän tontti”

Talo maata pötköttelee 1345 m2 tontilla, eli ns. kirvesvarsitontilla, jota myytiin ensin kokonaisuutena, ja jälkeenpäin niin muotiin tulleena lohkottuna tonttina. Eli iso tontti jaetaan kahteen osaan ja myydään tontti erikseen ja talo toisen puolen tontteineen erikseen. Meidän mansion lekottelee auringossa 631m2 -kokoisella tontilla. Jotkut helsinkiläiset veijarit kutsuvat sitä leikkisästi ja yleisesti persreikätontiksi. Susirajan asukkaat tietysti ilmoittavat yhteen ääneen, että meidän keittiökin on isompi kuin teidän tontti. No, sitten on. Elämä on valintoja.

Helsingissä tämän kokoinen tontti on nykypäivänä täysin normaali koko. Olenpa jossain ilmoituksessa törmännyt 280m2 kokoonkin, siis tontissa. Huh huh, meidän vessakin on isompi ja blaa.

Tämä talo oli ihastusta ensi silmäyksellä

Kaiken kaikkiaan, rakkaat ihmiset, tämä talo oli ihastusta ensi silmäyksellä. Vaikka neliöitä ei ole paljon ja puutteita oli, niin huonejärjestys ja yksinkertaisuus viehättivät heti alkuunsa. Myös talon entinen omistaja, tai siis hänen tyttärensä kehui taloa siihen malliin, että kovin mielellään ei olisi sitä myynytkään. Ja ymmärrän kyllä, oma lapsuuden koti. En edes uskalla ajatella miten leukaperäni tulevat väpättämään jos joskus oman lapsuuskotini joudun myymään.


Lämmitysjärjestelmäkin meni uusiksi

Tähän asti on talossa tehty seuraavat remontit:

  • terassi takapihalle
  • keittiöremontti
  • kodinhoitohuoneen remontti
  • varaston muuttaminen työhuoneeksi
  • lämmitysmuodon vaihtaminen

Jatkossa jokaisesta, jo tehdystä vaiheesta, tulee tarjolle kuvia sekä tekstiä siitä, miten työ on tehty ja miten monta kertaa hermot ovat menneet. Ja niin, minne ne hermot menee?

 

RemonttinalleTyönalle (työn alle) on 3 lapsen isä ja innokas remontoija, rakentaja ja hermojen menettäjä, joka pitää balalaikka-musiikista.

Projektia voi seurata myös Työnallen blogista osoitteessa suurtapintaremonttia.blogspot.fi

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

korjausrakentaminen omakotitalo pintaremontti remontti remonttinalle suurta pintaremonttia talon kunnostus työnalle