MAINOS

Kasvihuoneen rakentaminen. Työnallen puutarhaprojektia sanoin ja kuvin.

Talo

Kasvihuoneen rakentaminen vanhoista ikkunanpokista alkoi netiltä ja äidiltä kysymällä. Kasvien kasvatuksesta tiesin sen, että ne kasvavat maassa. Katso tästä miten ja mitä sain aikaiseksi.

Jaa sosiaalisessa mediassa

Kuten tuossa aiemmin kirjoitin, ei mikään ole tärkeämpää kuin puutarhanhoito ja ei sekään ole niin tärkeää. Poropeukalonne viettäessä vielä ah-niin-ihania nuoruusvuosiaan vanhempiensa huomassa, mietti hän usein, että mitä hemmetin järkeä on kukkia kasvattaa ja tomaattia viljellä. Kaupasta niitä saa, samalla kun käy ostamassa pakastepizzan.

Mutta kun ikää karttuu ja askel painaa, suihku heikentyy ja yölläkin joutuu nousemaan vessaan, alkaa ihminen nähdä asioita toiselta kantilta. Kasvien kasvatuksesta tiesin suunnilleen sen, että ne kasvavat maassa ja joitakin kasviksia voi jopa syödä. Viherpeukalonne aloitti homman siis netistä ja äidiltä kysymällä.


Kasvihuonetomaatti alkoi kiinnostaa.

Koska tonttimme ei ole kovin iso, on jokainen alue käytettävä mahdollisimman hyvin hyödyksi. Kasvihuone päätettiin iskeä tontin nurkkaan. Tärkeimmällä aloitettiin, eli lupa-asioilla. Pari sähköpostia Helsingin kaupungin rakennusvirastolle tuloksetta ajoi allekirjoittaneen lukemaan yleisiä ohjeita heidän sivuiltaan.

Helsingissä saa kasvihuoneen tai vajan rakentaa ilman lupaa omalle tontilleen, sikäli kun rakennus on kohtuullisen kokoinen. Kohtuullisella tarkoitetaan ~10m2 rakennusta. Rajaan kiinni rakennettaessa pitää taas muistaa jo aiemmin läpi käydyt asiat. Kysyin siis molemmilta naapureilta suostumuksen rakentaa kasvihuone kiinni tontin rajaan. Molemmat suostuivat.

Sommittelin kasvihuonetta keppien ja narujen avulla ja sitten alkoivat pohjatyöt


Mietin nuorempana usein, että mitä hemmetin järkeä on kukkia kasvattaa ja tomaattia viljellä…

Kun paikka viimein lutviutui, oli aika aloittaa pohjatyöt. Pohjatyöt ovat taasen kaiken perusta. Aloitin pintamaan rapsuttelulla. Kaivoin nurmikkoa ja maata pois noin 30-50cm verran. Pinta-alaksi 2x3m, eli 6m2. Monissa kasvihuonekeskusteluissa ja ohjeissa kehotettiin rakentamaan tarpeeksi iso kasvihuone. Tonttimme ei kuitenkaan kasvanut itsestään yön aikana, joten järkeä tässä piti käyttää. Rakennetaan sen kokoinen, että koko pihapiirin harmonia ei rikkoonnu ja ylilyönteihin ei sorruta.

Olin myös pohtinut valmispakettiratkaisuja, mutta ne eivät totta puhuen minun silmääni miellytä. Kasvihuoneen yksi olennainen osa on sen ulkonäkö ja atmosfääri. Kennolevyistä ja alumiiniprofiileista valmistettu kasvihuone ei mielestäni ole vain kovin kaunis. Nyt tarvittiin sitä romantiikkaa. Ihanaa!

Kun pintamaa oli poistettu, levitettiin harsokangas pohjalle ja hiekkaa ja sepeliä päälle. Noin puolen metrin pintamaan poisto tekee saman tempun kuin terassin kanssakin. Eli routiva maan saadaan alta pois. Tämä ei ole niin tärkeää jos kasvihuone on muovilevyistä valmistettu. Silloin jos routa liikuttaa perustuksia, muovilevyt liikkuvat jonkin verran mukana ja levyt eivät halkeile samalla tavalla kuin lasi.

Materiaalina päädyin tunnelman vuoksi lasiin ja vanhoihin ikkunanpokiin

Sain vanhemmiltani heidän vanhat ikkunanpokansa, jotka olivat olleet käytössä terassikatoksena. Kovin hyvässä hapessa ne eivät olleet, mutta pienellä ahertamisella niistä sai ihan hyvät. Se on muuten aikaa vievää puuhaa. Ikkunanpokista rapsuteltiin vanha maali pois ja ikkunan saumat uusittiin. Ei kaikista, vaan niistä joissa se oli rapissut pois.

Jos nyt totta puhutaan, niin en jaksanut kaikkia oikein perusteellisesti käydä läpi, vaan loppu oli asenteella ”no nyt se ikkunaruutu pysyy siinä, saa riittää”. Siksi toiseksi, tomaatin taimet olivat jo kansoittaneet keittiön pöydän siihen malliin, että kohta tarvittiin jo kasvihuonetta. Alkoi olla keittiössä trooppinen tunnelma.


Tomaatintaimet keittiössä.

Vanhoja ikkunapokia myydään myös keltaisessa pörssissä sekä vanhan tavaran liikkeissä. Niiden myyjillä tosin on melko kova halu tehdä niillä rahaa ja niiden metsästäminen voi olla aika työlästä, jos siis halvalla haluaa päästä. Jos näitä siis tulee vastaan roskalavalla tai muualla, niin kannattaa laittaa sivuun. Ne ovat kysyttyä tavaraa.

Mutta niin, kun pohjatyöt olivat edenneet kaivuista siihen pisteeseen, laitettiin pohjalle harsokangas ja hiekkaa ja sepeliä päälle. Tilasin Rudukselta hiekkaa ja sepeliä 1+3 m3 ja hinta oli perille toimitettuna 190€. Tämä on hyvä hinta. Sain tarjouksia myös reilusti yli 200e toimituksista. Mainittakoon vielä, että sepeliä tarvittiin myös leikkimökin alle ja talon reunoille, joten ihan koko 3m3 ei tuohon tarvittu. Arviolta ehkä noin kuutio meni kasvihuoneen alle.

Pohjatöiden jälkeen piti lähteä ostamaan harkkoa

Arvatkaa minne päin suuntasin? Tällä kertaa K-raudan tiliasiakas ei saanut ihan totaalista silkkihansikaskäsittelyä vaan sankarianne juoksutettiin pihamyynnistä sisälle ja taas ulos. Viimein ulkopihalla myyjä sanoi, että lastaa ne harkot sinne peräkärryyn ja naputan sitten sulle kelpo alennuksen. Nostettuani reilut 30 harkkoa yksin, Tuuren pomppiessa pihalla miten sattuu, menin myyntikoppiin jossa myyjä aloittaa sanoilla: ”Tiedätkö mitä….”

– No?
– Mä ei voi antaa näistä yhtään, menee jo valmiiksi niin halvalla.
– Uuuh, I’ve heard that before.
– No, mitäs tehdään, nostatko ne takaisin vai otatko ne
– No, sit mä  varmaan otan ne.

Ja tatti otsassa lyöty tinkaajamme palaa palstalle ja aloittaa rakennuspuuhat.

Perustuksen päälle bitumisuikaletta, painekyllästetty lauta pultattiin alajuoksuksi


Vanhoja ikkunapokia myydään myös keltaisessa pörssissä sekä vanhan tavaran liikkeissä.

Kevytsoraharkot sommittelin paikalleen ja tämän jälkeen harkkolaastia väliin ja kulmiin muutamat raudoitusraudat. Perustuksen päälle bitumisuikaletta koko matkalta ja painekyllästetty lauta pultattiin harkkoihin kiinni ns. alajuoksuksi.

Koska ikkunapokat olivat jonkin verran erimittaisia, piti runko tehdä kulma kerrallaan. Aloitin iskemällä kulmapuun pystyyn ja ensimmäisen ikkunan siihen kiinni ruuveilla. Sitten toinen ja kolmas. Joihinkin väleihin tukipuu ja kulmaan taas pari pystypuuta.

Alkuunhan tuo vähän heilui, mutta kun suorakulma oli kasassa, niin alkoi tilanne stabilisoitua.

Sitten oli vuorossa valokate


Valokate toimii kattona myös ilman harjakulmaa, uskokaa pois.

Työmailla tipahti työkalut käsistä, jalkapallo-ottelun pelaajat jäivät paikalleen seisomaan, tuulimyllyt pysähtyivät ja metsot lopettivat tappelunsa, kun kuulivat että lähdin hakemaan valokatetta K-raudasta. Noin kolmenkymmenen euron hintaan saa 3000×1050 valokatteen. Niiden sahaamisessa kannattaa käyttää hienohampaista sahaa tai rälläkkää. Allekirjoittanuthan sahasi ensin tavallisella sahalla, sillä seurauksella että kate halkesi komeasti. Hermot meni. Rälläkällä homma hoitui jouhevasti ja jälki oli hyvää. Katteet kiinnitettiin  paikalleen kateruuveilla. Niissä on sellainen kumitutti juuressa, joka estää veden pääsyn reikäkohdasta sisään.

Harjakulmaa ei tarvitse tehdä, jos katteen laittaa siten, että toinen puoli katteesta menee selvästi yli harjan. Take my word for it. Toimii ja vesi ei tule sisään.

Oven tekaisin laudoista ja muovista kymmenessä minuutissa

Kuten niin usein ennenkin, aina ei ihan loppuun asti jaksa painaa, niin myös nyt. Oven tekaisin laudoista ja muovista tollasessa kymmenessä minuutissa. Ensi kesänä sitten se, ehkä. Aivan täydessä auringossahan tuo ei nyt koko päivää lepää, mutta ei sen tarvitsekaan. Hyvin ovat tomaatit, kurkut ja muut kasvaneet.

On se kuulkaa nastaa kun saa aamulla läpinäkyvässä silkki-kimonossaan käydä hakemassa tuoretta salaattia, kurkkua ja kohta tomaattia leivän päälle, taikka sitten kokatessa kuuden ruokalajin illallista käydä noukkimassa ruohosipulia, rucolaa ja basilikaa kokkaustarpeisiin.

Tosin kaikille eivät kasvikset vielä maistu.

 

RemonttinalleTyönalle (työn alle) on 3 lapsen isä ja innokas remontoija, rakentaja ja hermojen menettäjä, joka pitää balalaikka-musiikista.

Projektia voi seurata myös Työnallen blogista osoitteessa suurtapintaremonttia.blogspot.fi

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

ikkunan karmi ikkunan poka ikkunanpoka kasvihuone kasvihuoneet kasvihuoneita työnalle