MAINOS

Tuuletusta rossipohjaan komisario Palmu

Talo

Vanhoissa taloissa yleinen alapohjatyyppi on rossipohja. Rossipohja tarkoittaa siis sitä, että alapohja on tuulettuva. Niin myös reippaan kynäniekkanne talon alla humisevat huippuvuorten tuulet.

Jaa sosiaalisessa mediassa

Jos halutaan oikein rautalangasta vääntää, niin katsokaa aiempi kirjoitus kasvihuoneesta, jossa on kuvattuna kasvihuoneen perustus, joka on tehty kevytsoraharkoista ja jossa ei ole vielä muuta rakennelmaa päällä. Sen jälkeen kuvitelkaa siihen päälle betonielementeistä tai puusta tehty lattia. Silloin teillä on alta tuulettuva alapohja. Tai no, ei se silloin vielä ole alta tuulettuva alapohja, koska siinä ei ole niitä tuuletusaukkoja.

Sen pitää tuulettua, koska ”se siellä” on tyhjä tila eli ryömintätila. Eli tila jossa voi ryömiä, jos haluaa.

Vanhan talon rossipohjan tuuletusaukot kannattaa katsastaa


Harva verkko päästi jyrsijät kulkemaan. Enää ei pääse.

Tuuletus on näissä hommissa tärkeää, koska muuten alkaa home- ja muut sienet pitämään juhlia, sillä maasta nousee kosteutta. Jos tuuletuksen tärkeyden taas haluaa rautalangasta vääntää, niin laittakaa makuuhuoneen ovi, ikkunat ja tuuletusaukot kiinni ja pikkujouluista tuleva puoliso sinne nukkumaan. Aamulla kun oven avaa, niin ei hyvä. Ilman pitää kiertää.

Jos käytte talokaupoilla ja kyseessä on vanha talo, ja sanoi se kuntotarkastusraportti mitä tahansa, niin käykää katsomassa rossipohjan tuuletusaukot. Taskulamppu mukaan ja katsokaa aukoista tarkkaan sisään. Jos siellä näkyy kuivaa maata ja terveen ja kuivan näköistä puuta, niin se on hyvä se. Hajuaistia saa ja pitää myös käyttää näytöllä joka paikassa.

Tuulettuva alapohja tietysti viilentää itse lattiaa, mutta se on vähän näiden vanhojen talojen juttu. Lattialämmityksiä asennellaan myös vanhoihin taloihin ja niiden tekniikka ja tarvikkeet kehittyvät koko ajan. Meidän lukaalissa lattian laatan päällä on vain ohut betonitasoite ja sen päällä muovimatto.

Lattialämmitystä tuskin koskaan asennetaan. Suunnitelmissa on hommata jossain vaiheessa parkettilattia muovimaton päälle. Puu on lämmin materiaali ja villasukat ovat itse asiassa erittäin jees.

Omakotitalossa ei ole tarkoituskaan hengailla t-paitasillaan talvipakkasilla. Energiantuhlausta sellainen.

Teräsverkot tuuletusaukkoihin


Hienosti klapeilla tuuletusaukot kiertäen.

No miksi sitten näistä tänään jauhan? No siksi, että tänään oli hyvä päivä ottaa iskuporakone hyllystä ja asentaa pienisilmäiset teräsverkot näihin tuuletusaukkoihin.

Viime talvena näin hangessa useiden pienten jälkien lähtevän näistä tuuletusaukoista pihan suuntaan. Siellä taisi olla melkoinen jengi asumassa. Tytär tosin osaa tämänkin asian aina kääntää päälaelleen: ”Miks ei ne hiiret saa siellä asua?”

Siihen isi ei osaa vastata.

Ensi kertaan.

 

RemonttinalleTyönalle (työn alle) on 3 lapsen isä ja innokas remontoija, rakentaja ja hermojen menettäjä, joka pitää balalaikka-musiikista.

Projektia voi seurata myös Työnallen blogista osoitteessa suurtapintaremonttia.blogspot.fi

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

alapohja omakotitaloremontti rossipohja ryömintätila tuulettuva alapohja tuuletusaukko työnalle