MAINOS

Asiantuntijan vinkit julkisivun maalaamiseen

Talo

Fintex-Tetrakem Oy:n asiakaspalvelupäällikkö Ari Salmela vastasi kysymyksiin:

Jaa sosiaalisessa mediassa

Kannattaako talo maalata itse? Kauanko se kestää?

Talon voi maalata itse. Mutta kannattaa olla huolellinen ja muistaa, että pohjatyöt on tehtävä kunnolla. Maali ei peitä eikä korjaa pohjan virheitä. Päinvastoin kiiltävä maali jopa korostaa niitä. Maalaustyön kesto riippuu niin monesta asiasta (talon koko, yksityiskohtien määrä, julkisivun kunto), että sitä on lähes mahdotonta arvioida ajallisesti. Ammattilainen tietää kuinka paljon hän itse/ työntekijä pystyy tekemään ja osaa siksi laskea kuinka kauan jonkin kohteen maalaus vie aikaa. Yleistä arviota on mahdotonta antaa. Myös Suomen sääolosuhteet on otettava huomioon varmuuskertoimella.

Mitä työkaluja tarvitsen?

Kunnollinen skrapa, teräsharja, reppuruisku (homeenestoaineen levittämistä varten) ja muutama kunnollinen maalisivellin. Kunnon siveltimen erottaa siitä, että kun sitä painaa vinosti alustaa vasten, harjakset levittyvät kohtuullisen tasaisesti eikä siitä irtoa karvoja helposti vetämällä. Näin sillä pystyy tekemään värinvaihdoksia.

Yleisimmät virheet ja miten vältän ne?

Pohjatöissä laiskottelu ja väärät maalausolosuhteet ai heuttavat 80 % virheistä. Loput virheet aiheutuvat pääosin väärästä maalin valinnasta. Väärillä maalausolosuhteilla tarkoitan korkeaa ilmankosteutta tai liian märkää puuta. Maalin valinnassa on hyvä muistaa, että heikompaa voi laittaa vahvemman päälle, eli vesiohenteista voi laittaa öljypohjaisen päälle, mutta ei päinvastoin.

Vesi- vai öljypohjainen maali?

Tämä on pitkälti mielipidekysymys. Nykyään vesipohjaiset akrylaattimaalit kestävät jo lähes yhtä kauan kuin alkydija öljymaalit. Vesipohjaiset ovat kevyempiä maalattavia ja säilyttävät värinsä kirkkaissa sävyissä pidempään. Kosteuden läpäisyssä on suuret erot, eli kansanomaisesti sanottuna maalipinnan hengittävyydessä. Lyhyesti sanottuna öljymaalin pinta on tiivis niin kauan kuin se alkaa vanhentua ja siihen tulee mikrohalkeamia. Nykyisten akrylaattimaalien toimintatapaa voisi verrata gore-texiin, eli se hengittää, mutta pitää pisaroituneen veden ulkona. Aivan näin se ei aina mene, mutta yksinkertaistetusti sanottuna näin.

 

Lisätietoja: fintex.fi

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

julkisivu maalata maalaus