MAINOS

Toisenlainen kesäloma – ulkomaalaus uusi talon julkisivun

Talo

Kesä on parasta aikaa talon maalaukseen. Espoolainen lapsiperhe päätti suoriutua urakasta itse. Lopputulos oli upea, vaivannäkö kannatti!

Jaa sosiaalisessa mediassa

Talo on kuin uusi, perheen äiti iloitsee vastamaalatusta talostaan. Vuonna 1998 rakennutettu omakotitalo sai uuden maalin pintaansa viime kesänä. Vaikka talo on uudehko, siihen tarvittiin ensimmäinen huoltomaalaus. Maalipinta oli pääosin ehjä, mutta haalistunut ja likainen. Varsinkin etelä- ja länsipuolen seinät ovat huonossa kunnossa, kun taas pohjoisen ja itäpuolen seinät kohtuullisen hyvässä kunnossa. Varsinainen maalaustyö päätettiin tehdä itse, mutta perhe halusi vinkkejä alan ammattilaiselta. Asiantuntija apua saatiin Fintex-Tetrakem Oy:stä, jonka asiakaspalvelupäällikkö Ari Salmela tuli paikalle, kartoitti tilanteen ja teki oman ehdotuksensa.

Öljymaali vai peittävä puunsuoja?

Talo oli alun perin maalattu öljymaalilla. Ari Salmelan mukaan huoltomaalauksen vaihtoehdoiksi jäivät silloin peittävä puunsuoja tai öljymaali. Peittävän puunsuojan etuina ovat huomattavasti kevyempi ja helpompi maalattavuus sekä vesiohenteisuus. Vaihtoehdoista käytiin perheen äidin ja isän kesken kiivas keskustelu. Lopuksi päädyttiin Fintexin Woodtex peittopinnoitteeseen. Suurimpana syynä oli maalin vesiohenteisuus. Vesiohenteinen maali on turvallisempi maalata, ja näin myös perheen lapset voitiin ottaa mukaan talkoisiin.

Värin valinta.

Nyrkkisääntönä voidaan sanoa, että talo kannattaa maalata samalla värillä kuin se on alun perin maalattu. Näin tehtiin tässäkin tapauksessa. Talon alkuperäinen siniharmaa sävy seinissä ja ikkunakarmien sekä vuorilaudoituksen valkoinen väri säilytettiin.

Kesä on parasta aikaa talon maalaukselle. Kannattaa kuitenkin miettiä tarkkaan haluaako käyttää perheen loman talon maalaukseen vai teettääkö sen ammattilaisella. Toisaalta yhteinen ponnistelu tuo hyvää mieltä ja palkitsee. Tämä perhe selviytyi urakasta noin kuukaudessa. Lopputulos oli upea, lapsille opettavainen ja samalla talon arvo nousi.

Lue lisää työvaiheista seuraavalta sivulta!

 

Parvekkeen vanha otsalaudoitus oli mädäntynyt, joten laudoitus jouduttiin uusimaan kokonaan.

 

Seinät olivat mustapilkkuhomeen laikuttamat. Ero vanhan ja uuden maalin välillä oli suuri!

Talon eteläpuolen seinä oli huonossa kunnossa. Myös leikkimökin maali oli kulunut.

Työvaiheet

1. Pohjatyöt

Seinät olivat likaiset ja osittain mustapilkkuhomeen laikuttamat. Seiniin suihkutettiin Fintex Homeenestoainetta (1 : 7) vedellä laimennettuna. Homeenestoaineen annettiin kuivua, jonka jälkeen se pestiin pois. Irtoava maali ja pihka harjattiin teräsharjalla pois. Erityistä huomiota kiinnitettiin vuorilaudoitukseen sekä ikkunoiden päällä oleviin tippalautoihin. Niihin jää helposti puoliksi irtonaista maalia. Naulankannoista poistettiin ruoste ja maalattiin ruosteenestomaalilla (Fintex Korrox). Haasteellinen kohta on lautojen alapäät, jotka ovat kiinni alajuoksussa. Niistä kohdin maali irtoaa helposti, sillä vesi imeytyy puuhun paneelin päädystä ja haihtuessaan vesihöyry halkaisee maalipinnan.

2. Maalaus

Maalaustelineet lainattiin naapureilta. Telineisiin ja työvälineisiin haluttiin satsata, jotta työ sujuisi nopeammin, helpommin ja turvallisemmin. Yksi maalauskerta riitti, koska sävy pysyi samana. Vaikka maalauskertoja oli vain yksi, niin maalattavaa oli välillä jopa kyllästymiseen saakka, sillä talo on kuitenkin kohtuukokoinen ja kerroksia on kaksi. Lisäksi tontilla oli paljon muutakin maalattavaa kuten leikkimökki, varasto ja puuvaja. Perheen neljä lasta otettiin projektiin mukaan; he keskittyivät pieniin ja helppoihin yksityiskohtiin. Maalausurakka kesti noin kuukauden. Välillä pidettiin lepopäiviä ihan senkin takia, että oli liian kuumaa maalata.

Mitä maksoi?

Fintex täysakrylaatti siniharmaa talomaali 461 euroa ja valkoinen 230 euroa. Homeenpoistoaine 96 €.

Maali: Fintex Woodtex peittopinnoite

Seinien sävy: Siniharmaa Y119

Ikkunakarmit ja vuorilaudoitus: Valkoinen F157

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

julkisivu maalaus maali