Saija ja Sami halusivat uuden talonsa tilavaan keittiöön saarekkeen, jonka ympärille mahtuu useampikin kokki.
Teksti Johanna Pelto-Timperi
Kuvat Timo Jakonen
Saija Palin ja Sami Karuvaara rakensivat uuden talon Turun lähelle Piikkiöön Saijan lapsuusmaisemiin. Talon avara keittiö on toisessa kerroksessa, ja keittiöstä ja siihen liittyvästä seurustelutilasta on käynti parvekkeelle. ”Aloimme miettiä keittiövaihtoehtoja hyvissä ajoin. Tiesimme, että haluamme tilavan keittiön, jossa on paljon laskutilaa”, Saija kertoo.
”Halusimme myös, että keittiö on suoraan yhteydessä ruokailutilaan ja pari porrasta alemmaksi oleskelutilaan, jossa on esimerkiksi sohvaryhmä. Meillä käy usein ruokavieraita, ja kun me häärimme Samin kanssa keittiössä, on mukava jutella samalla vieraiden kanssa.” Niinpä Sami hahmotteli keittiöön saarekkeen, jonka äärestä näkee seurustelutilaan.
Apteekkikaappiin mahtuu paljon. Saija oli nähnyt apteekkikaapin asuntomessuilla ja halusi sellaisen myös itselleen.

Ideat jalostuivat

Oman hahmotelmansa kanssa Saija ja Sami lähtivät sitten kiertämään Turun keittiökalusteliikkeitä ja pyysivät muutaman tarjouksen. Kisan voitti Topi-keittiöiden Turun-myymälä. Pariskunta päätyi samantyyppiseen keittiökokonaisuuteen, joka oli esillä Heinolan asuntomessuilla. Kosketus-keittiön alaosassa on pähkinäviiluovet ja yläosassa kiiltävänvalkoiset ovet. Kokonaisuutta keventävät mattalasiset alumiinikehysovet. Oviin ja laatikoihin Saija valitsi alumiiniset reelinkivetimet.
”Valkoinen sopii hyvin yhteen tumman pähkinän kanssa. Saimme paljon hyviä vinkkejä Topi-myymälän Mari Tammiselta, joka teki kanssamme yhteistyötä. Keittiökauppiaalta vaaditaan joustavuutta – mekin vaihdoimme mielipidettä monta kertaa”, Saija kertoo naureskellen. Sami asensi kalusteet itse Saijan avustuksella, ja työ sujui hyvin.
Kivitaso on huoleton
Monen muun nykyrakentajan lailla Saija valitsi keittiöön kaappien sijasta paljon vetolaatikoita, joista on helppo nostella esiin astioita ja tarvikkeita.
Osa yläkaapeista korvattiin Marin ehdotuksesta avohyllyillä, joille voi asetella esimerkiksi Saijan tekemiä vateja ja koriste-esineitä, kuten keraamisia sipuleita. Keramiikka-artesaaniksi opiskelevalla Saijalla on alakerrassa oma keramiikkapaja uuni- ja lasitushuoneineen.
Työtasomateriaalin valitseminen oli ensin vaikeaa. Saija ja Sami eivät halunneet puutasoa, koska he epäilivät, että eivät jaksa huoltaa sitä. Parhaaksi vaihtoehdoksi nousi lopulta kivi, koska se kestää kuumia astioita, kulutusta ja kosteutta.
Saija halusi keittiöön saarekkeen, jonka äärestä näkee seurustelutilaan. Silloin voi seurustella vieraiden kanssa samalla, kun kokkaa ruokaa. Kalusteet ovat Topi-keittiöiden Kosketus-mallistoa. Keramiikkakulho on Saijan tekemä.

Kyllä kannatti!

Vaikka rakentaminen vei aikaa ja tuotti välillä ongelmia, Saija ja Sami ovat tyytyväisiä uuteen taloonsa ja sen keittiöön. Alkuperäiset toiveet – eli avaruus, toimivuus ja yhteys seurustelutilaan – toteutuivat.
Ruokailutilan viereen sijoitettu lasivitriini on yksi Saijan suosikeista. ”Sehän on aivan kuin kaunis valaisin”, Saija toteaa, kun vitriinin halogeenivalot loistavat himmeästi mattalasin läpi.  
 
Paljonko maksoi?
Kalusteet (ilman allasta ja hanoja) noin 9 300
Kivitasot (Varpaisjärven Musta) noin 1 580
Jääviileäkaappi ja kaappipakastin (AEG) noin 2 830
Liesitaso, monitoimiuuni (AEG) ja saareketuuletin (Gorenje) noin 3 370
Astianpesukone (AEG) noin 890