Vanhoissa hehkulamppuvalaisimissa voi jatkossa käyttää energiansäästölamppuja. Valikoima on runsas. Tarjolla on pyöreitä, kynttilänmallisia ja halogeeninmallisia energiansäästölamppuja.

Ominaisuudet vaihtelevat: peruslamppu ei sovellu himmennettäväksi, eikä sitä suositella pakkaseen tai saunan kuumuuteen. Ulkokäyttöön ja himmentimeen on omat mallinsa. Lisäksi saatavilla on hämäräkytkimellä varustettuja vaihtoehtoja ja jopa tavallisella katkaisijalla himmennettäviä malleja.

Yksi energiansäästölamppu palaa moninkertaisen ajan hehkulamppuun verrattuna ja energiaa kuluu vain viidennes. Tekniikkansa vuoksi energiansäästölamppu syttyy hitaasti. Lampun tuottama valoteho alenee hieman iän myötä, joten hehkulampun tilalle voi valita astetta tehokkaamman energiansäästölamppumallin. Pienen elohopeamäärän vuoksi energiansäästölamppu on ongelmajätettä.

Halogeenilamput vastaavat monelta osin hehkulamppuja, mutta säästävät 30 % energiaa ja kestävät kaksin verroin pidempään. Ne korvaavat kätevästi himmennyskäytössä ja saunoissa olevat hehkulamput sekä kristallikruunujen kynttilälamput. Uudemmat B-energiatehokkuusluokan halogeenilamput säästävät 50 % energiaa verrattuna hehkulamppuun.

Led-lamput kehittyvät kovaa vauhtia, mutta toistaiseksi sopivaa ratkaisua vanhaa hehkulamppua korvaamaan ei ole saatavilla. Ledivalojen energiatehokkuudesta ennakoidaan erinomaista ja hintatason odotetaan tulevaisuudessa laskevan.   

Tavallisimmat suuntaa antavat vastaavuudet valotehossa:

Hehkulamppu Energiansäästölamppu Halogeeni
100 W 20 W
75 W 15 W
60 W 11 W noin 50 W
40 W 9 W noin 30 W
25 W

 

 

 

 
Lähteet: www.sstl.fi, Apuwatti Oy, www.apuwatti.com, www.airam.fi, www.osram.fi, www.led1.fi, www.lampputieto.fi.