ANNE KYTÖLÄ
KUVA OSRAM
Isot, näyttävät valaisimet ovat nyt muodissaValaistussuunnitelmiakin tekevä sisustussuunnittelija SI Mirja Ahonen kertoo isojen, näyttävien valaisimien olevan nyt muodikkaita. Niitä käytetään niin katoissa kuin jalka- ja pöytävalaisiminakin.
– Materiaaleista esimerkiksi lasi ja muovi ovat suosittuja. Tyyleistä trendikäs on koristeellinen rokokoo, mutta myös esimerkiksi 60- ja 70-luku.
Takavuosina muodissa olleita vaijerikiskoja ei tämän päivän koteihin sen sijaan enää haluta.
Unohda kattovalaisin. Kattoon ei tarvitse kiinnittää valaisinta välttämättä ollenkaan. Varsinkin makuuhuoneesta kattovalaisin kannattaa unohtaa kokonaan, sillä alaspäin osoittava valo paistaa ikävästi sängyllä loikovien silmiin.
Miellyttävämpi tulos saadaan, kun valo heijastetaan huoneeseen seinien ja katon kautta. Valaisimet voi asentaa joko katonrajaan tai alemmas seinälle.
Korkeisiin tiloihin sopii esimerkiksi 2,5–3 metrin korkeudelle seinään tuleva vaakasuora valolista, jonka taakse asennetaan paljon valoa antavat lamput. Normaalikorkuisissa tiloissa kattoon voidaan asentaa alusta, johon ripustetaan loistevalaisimet.
Korkeissa tiloissa seinävalaisimet ovat käytännöllisiä jo sen takia, että lampun vaihto on helpompaa.
Hehkulamput historiaan? Hehkulamput ja halogeenivalaisimet ovat energiatehottomia: vain viisi prosenttia niiden kuluttamasta sähköstä muuttuu valoksi, loput 95 prosenttia muuttuu lämmöksi.
Ilmaston lämpeneminen saattaa siirtää hehkulamput ja halogeenit historiaan. Australiassa hehkulamput on jo kielletty ja Kaliforniassakin puuhataan hehkulamput kieltävää lakia. Koska myös Euroopan komissiolle on jätetty asiasta esitys, on mahdollista, että hehkulamppujen myynti Euroopan unionin alueella kielletään 2010-luvulla.
Valaistussuunnittelija Ilkka Pekanheimo AD-Luxista uskoo myyntikiellon toteutuvan ja arvelee kiellon koskevan tulevaisuudessa myös halogeenilamppuja. Koteihin kannattaa hänen mielestään hankkia valaisimia, joihin sopivat energiansäästölamput, loistevalaisimet tai pienloistelamput.
Osramin DULEDlamppu toimii sekä tavallisena 8 tai 12 W:n energiansäästölamppuna että yövalona.
Päivällä ja yöllä. Osramin DULEDlamppu toimii sekä tavallisena 8 tai 12 W:n energiansäästölamppuna että yövalona.
Luonnollista valoa. Pienloistelamppujen ja loistevalaisimien täysspektrinen valo muistuttaa luonnonmukaista valoa, se toistaa värit oikein. Päivänvalo myös piristää.
Päivänvalolamput sopivat Pekanheimon mukaan valaisimiksi kaikkiin koteihin. Hän kehottaa kokeilemaan
valaisimia.
– Kun ihminen ikääntyy, lukeminen käy vaikeaksi hehkulampun kellertävässä valossa. Päivänvalolampun valo kuitenkin riittää.
Lastenhuoneeseen on turvallisinta asentaa kiinteät katto- ja seinävalaisimet, sillä pöytä- ja jalkavalaisimet saattavat lasten leikeissä kaatua kumoon ja sytyttää pahimmassa tapauksessa tulipalon.
Tarkista myös kiinteästi asennettavien valaisimien paloturvallisuus. Valitse sellaisia, joiden pinnalta esimerkiksi leikeissä lennähtelevät lelut ja vaatekappaleet valahtavat heti alas.
Lasten makuuhuoneeseen on turvallisinta asentaa kiinteät seinävalaisimet
Ahonen ja Pekanheimo eivät kumpikaan suosittele lastenhuoneeseen halogeenivalaisimia, sillä ne lämpenevät polttavan kuumiksi. Ne kuluttavat myös paljon energiaa. Älä käytä myöskään kynttilälamppuja, sillä ne ovat lampuista herkimpiä räjähtämään.
Katso lastenhuonetta lapsen silmin. Konttaa, leiki ja makaa lattialla, ja vaihda valaisinten paikkaa, jos valo häikäisee.
Häikäiseekö keittiössä? Paras paikka keittiön työtasovalaisimille on yläkaapin etureunassa. Vanhemmissa taloissa valaisin on kuitenkin useimmiten kiinnitetty seinään yläkaapin alle. Se antaa kyllä valoa työtasolle, mutta saattaa häikäistä keittiön pöydän ääressä istuvia. Korjaa asennusvirhe ja poista häikäisy kiinnittämällä valaisimen eteen noin 10–15 cm leveä valolista.
Epäsuora valaistus sopii myös keittiöön. Kun asennat loistevalaisimet yläkaapistojen yläpuolelle, valo heijastuu huoneeseen kauniisti katon kautta. Valkoinen väri antaa lisää valoa.
Ruokapöydän yläpuolelle ripustettava kattovalaisin antaa hyvän yleisvalon keittiöön. Paras ripustuskorkeus on noin 60 cm pöytätason yläpuolella. Keittiöön sopii myös valokatto tai -seinä.
Lue lisää aiheesta: www.suomela.fi/valaistus