Kestää tuulta ja tuiverrusta. E27-kantaiset, ulkokäyttöön tarkoitetut led-lamput sopivat Eulin Majakka-pollarivalaisimeen. Valaisin on suojattu hyvin ja sopii siksi hyvin rannoille ja laitureille. Runko valmistettu ruostumattomasta, korroosiosuojatusta alumiinivalusta ja polttopulverimaalattu. Valaisin joko samaa materiaa

 Ledit ja valokuidut on totuttu kotioloissa yhdistämään lähinnä saunatiloihin, missä niillä on luotu romanttista tähdentuiketta katto- tai seinäpinnoille. Tekniikan kehitys lisää etenkin ledin käyttöä kotona. Valokuidun käyttöä hidastaa hinta.

Valo kulkee kuidussa. Valokuitujärjestelmässä on projektori, kuitunippu ja kuitujen päihin asennettavat valaisinpäätteet. Kuidut ovat joko muovia tai lasia. Muovi on halvempaa, mutta kestää vain noin 80 asteen lämpötiloja. Valon määrä riippuu projektorin tehosta, kuidun koosta sekä kuitujen pituudesta ja määrästä. Projektoreita on kymmeniä erilaisia. Pienimpien valonlähteenä on yhden watin led, isommissa halogeeni ja suurimmissa purkauslamppu.

Valokuidussa itsessään ei ole sähköä eikä lämpöä. Sillä voi viedä valoa mihin tahansa, ja asennuksen voi tehdä itse. Valonlähteenä toimivia projektoreita valmistetaan myös ulkokäyttöön ja kosteisiin ja kuumiin tiloihin.

Valmistajat myyvät valmiita jälkiasennettavia sarjoja. Ne on helppo asentaa paikoilleen itse eikä asennus vaadi remonttia.


 

 

Lisää valaisimia löydät kuvagalleriasta >


Tarkkana led-ostoksilla.
Led on puolijohdekomponentti, joka tuottaa valoa, kun sähkövirta kulkee sen lävitse.

Led-valojen ostamista hankaloittaa se, että ledien laatu vaihtelee. Joukossa on erittäin hyviä ja erittäin huonoja led-valoja. Hyvää ja halpaa ei saa yhdessä, mutta kallis hinta ei ledien kohdalla aina ole laadun tae. Hinta ja valotehot kulkevat yleensä käsikkäin: mitä vähemmän valaisuvoimaa, sitä edullisempi led-lamppu.

Kysy myyjältä valotehosta, värilämpötilasta, värintoistosta ja eliniästä. Epäile ja etsi parempi asiantuntija, jos myyjä väittää ledin palavan kirkkaasti 100 000 tuntia. Vanhetessaan ledin valoteho nimittäin heikkenee. Valo ei siis yhtäkkisesti sammu, vaan hiipuu vähitellen.

Led kuluttaa vähän energiaa. Osa led-valaisimista sopii ulkokäyttöön. Saunoihinkin ledejä asennetaan, mutta ne eivät kestä kuumuutta yhtä hyvin kuin kuituvalo.

Valokuitu vai led? Led ja valokuitu sopivat periaatteessa kaikkiin kodin tiloihin. Valinta riippuu lopputuloksesta, jota tavoitellaan. Molemmilla voi luoda erilaisia efektejä ja tunnelmia, ja valon väri voi vaihtua.

Jos haluat vähän energiaa kuluttavan valon, valitse led tai valokuitu, jonka projektorin valonlähteenä on led. Satojen valopisteiden tähtitaivas on helpompi toteuttaa valokuidulla kuin ledeillä. Projektorin valonlähteenä voi silti olla led.

Valokuitu on parempi valinta löylyhuoneeseen kuin led. Lasinen kuitu kestää yli 400 asteen lämpötiloja. Ledienkin lämmönkestävyys on parantunut, mutta valmistajat eivät suosittele niiden asentamista ainakaan kovin lähelle kiuasta.

Ledit ja valokuitu sopivat pienen tilantarpeensa ansiosta molemmat ahtaisiin ja hankaliin paikkoihin. Jos lampun vaihtaminen on hyvin hankalaa tai jopa mahdotonta, valitse valokuitu. Se sopii esimerkiksi lasitiilen sisään ja uima-altaisiin.

Yhteystietoja

Airam, 0207 545 600, www.airam.fi
Cariitti
, (09) 221 9040, www.cariitti.com
Electrosonic
, 010 569 4610, www.electrosonic.fi
Euli, Eu-Li Lights
, (019) 355 900, www.eulilights.fi
Eurovalaisin
. 0207 929 555, www.eurovalaisin.fi
Fintras Oy/Polar-Center
, 044 500 6522, www.fintras.fi; www.polar-center.fi
Havells Sylvania Finland
, (09) 5421 2100, www.valo-opas.fi, www.havells-sylvania.com
Novalux
, (09) 295 9770, www.novalux.fi
Opto Finland
, (02) 536 9720, www.opto.fi
Osram
, (09) 7422 3300, www.osram.fi
Oversol
, (02) 230 5969, www.oversol.fi
Philips
, (09) 615 800, www.philips.fi