Valaistussanasto helpottaa valaistuksen valintaa
Lue tämä, niin tiedät mistä valaistusasioissa puhutaan…
Teksti Anne Lahtinen

Energiansäästölamppu sopii samoihin kohteisiin kuin hehkulamppu eli sitä voi käyttää lähes missä vain. Erityisen hyvin se sopii kohteisiin, joissa valot palavat pitkään ja yhtäjaksoisesti. Energiansäästölamppu on hehkulamppua kalliimpi, mutta sen käyttöikä on 6-15-kertainen.

Halogeenivalo on valkoista valoa, jonka ominaisuuksia hyödyntäen on helppo luoda erilaisia, jännittäviä valaistusympäristöjä. Värit esiin tuova halogeeni on kylmempisävyinen kuin hehkulamppu ja sopii erityisesti kohdevalaistukseen. Halogeenilamppu antaa enemmän valoa kuin yhtä tehokas hehkulamppu. Halogeenilamppu voidaan himmentää.

Hehkulamppu on kellertävää valoa tuottava perinteisin valonlähteemme. Kun lasikuvun hehkulanka katkeaa, lamppu sammuu.

Led-valo eli valodiodi on viime vuosina siirtynyt elektronisten laitteiden merkkivalosta yleiseen valaistuskäyttöön. Pitkäikäinen led tuottaa yleisimmin kirkasta, valkoista valoa.

Loistelamppu sopii erityisesti paljon valoa vaativiin työtiloihin. Valon väri ja värintoisto riippuvat loisteaineen koostumuksesta. Valaistavan tilan luonne ja käyttö vaikuttavat värisävyn valintaan. Kokeile eri vaihtoehtoja ennen lopullista valintaa. Loistelamppu antaa noin viisinkertaisen määrän valoa samalla sähkönkulutuksella kuin hehkulamppu ja kestää moninkertaisesti.

Teho ilmoittaa watteina (W) sen, paljonko sähköä lamppu kuluttaa. Kertomalla tehon käytetyllä ajalla saat energiankulutuksen määrän kilowattitunteina (kWh).

Valaistusvoimakkuus ilmaisee luxeina (lx), paljonko valoa tulee tietylle pinnalle. Noudata eri tiloille ja työtehtäviin suositeltuja valaistusvoimakkuuksia. Normaalia näkemistä vaativiin tiloihin riittää noin 300 luxin yleisvalaistus, mutta työpisteisiin tarvitaan 500-1 000 luxin kohdevalaistus.

Valokuituvalaistus muodostuu kolmesta peruselementistä, valokuituprojektorista, valokuidusta ja päätteistä. Valokuitu koostuu useista hiustakin ohuemmista lasisäikeistä, joissa valo kulkee. Projektori kohdistaa valon kuituihin, joiden välityksellä valo viedään kohteeseen. Kuidun pää voidaan varustaa erilaisilla linsseillä.

Valotehokkuus (lm / W) kertoo lampun hyötysuhteen eli sen, montako wattia kuluu tietyn valomäärän tuottamiseen. Kun tavallinen hehkulamppu tarvitsee 80 W, 12 V:n halogeenilampulta kuluu 50 W, säästölampulta 17 W ja loistelampulta 10 W.

Värilämpötila (K) ilmaisee, minkä väristä lampun antama valo on. Alhainen värilämpötila merkitsee lämmintä, keltaista valoa, ja korkea värilämpötila kylmää, sinertävää valoa. 3 000 K on miellyttävää, lämpimän valkeaa valoa, kotikäyttöön sopii myös lämpimämpi 2 700 K. Halogeenilamppujen värilämpötila on noin 3 000 K.

Värintoistoindeksi (Ra) kertoo, kuinka hyvin loistelamppu toistaa eri värit. Ra-arvo 100 on erinomainen, 80 kohtalainen tai huono.