Valloittava Villa Sara on Suomen kaunein omakotitalo

Sisustus

Suomen kauneinta omakotitaloa ei rakennettu päivässä eikä kahdessa. Upea talo ja viimeisen päälle laitettu pihapiiri on vaatinut vuosien suunnittelun ja työn.

Jaa sosiaalisessa mediassa

Wau! Meistä talo on kaunis, ja kiva että muistakin. Näin kommentoi Villa Saran emäntä Pirjo, kun kuuli voittaneensa Suomelan järjestämän Suomen kaunein omakotitalo -kilpailun. Katso kaikki kisassa mukana olleet talot täältä >

– Osallistuminen oli päähänpisto ja se kannatti, hän jatkaa iloisena.

Talon tarina alkaa vuodesta 1992, jolloin perhe oli juuri muuttanut asumaan uuteen paritaloon. Perheen isä Ali löysi unelmiensa tontin, jossa tuolloin sijaitsi pieni kesämökki.

– Ali oli päättänyt, että täällä hän haluaa asua järven rannalla. Lapsuuden maisemista Satakunnasta kun suuret järvet puuttuivat, Pirjo kertoo.

Kaupat tehtiin ja elämä kuljetti perheen seuraavaksi Saksaan. Koti ja mökki laitettiin vuokralle. Uuden kodin rakentaminen alkoi, kun perhe palasi Suomeen. Villa Sara valmistui vuonna 2000.

 

Rantasauna toistaa talon tyyliä täsmälleen. Pihan komeat puut voitiin säilyttää huolellisen suunnittelun ansiosta.  Koristeellinen torni ja talon monet yksityiskohdat ovat todellisia puusepäntyön taidonnäytteitä.
Rantasauna toistaa talon tyyliä täsmälleen. Pihan komeat puut voitiin säilyttää huolellisen suunnittelun ansiosta. Koristeellinen torni ja talon monet yksityiskohdat ovat todellisia puusepäntyön taidonnäytteitä.

 

– Halusimme rakentaa juuri tällaisen talon, koska se mielestämme sopii tähän paikkaan ja maisemaan. En voisi kuvitellakaan asuvani laatikkomaisessa kivitalossa, Pirjo kertoo.

Ideoita suunnitteluun pariskunta haki Hangosta, joka on kuuluisa vanhoista pitsihuviloistaan.

Saimaan rannalla kohoava talo tuo myös mieleen Terijoen kuuluisat huvilat ja sopiikin siksi täydellisesti Etelä-Karjalan maisemiin.

Pariskunta piirsi sisätiloista toiminnallisia karttoja, joiden mukaan tilajako tehtiin.

– Halusimme välttää käytäviä ja saada tilat yhdisteltyä luontevasti toisiinsa, Pirjo kertoo. – Piirrätimme arkkitehdillä rakennuslupakuvat. Suunnittelimme kuitenkin yksityiskohdat itse.

Ensimmäisessä vaiheessa valmistui keskikerros ja myöhemmin, kun alueen asemakaava vahvistui, rakennettiin lisätilaa yläkertaan ja alimpaan kerrokseen. Nyt keskikerroksessa ovat hiljattain laajennettu keittiö ja ruokailutila, olohuone, työhuone ja vaatehuone. Yläkerrassa ovat makuuhuoneet ja puusepän taidonnäytteenä päätytorni. Alimmassa kerroksessa ovat takkahuone, työ/vierashuone, kodinhoitohuone, pyykinkuivaustila, vaatehuone, sauna ja talon erikoisuus: holvattu viinikellari. Jokaiseen kerrokseen kuuluvat lisäksi wc ja suihkutila.

Rakennustyöt ovat ammattipuuseppien ja isäntäväen käsialaa.

– Kaikki maalaukset teimme itse ja Alin vanhemmat auttoivat myös paljon. Kun lapset olivat päiväunilla, maalasin yläkertaan laitetussa maalaushuoneessa lautoja, Pirjo muistelee.

Koristeelliset yksityiskohdat on teetetty eri paikoissa ja esimerkiksi talon tuhat kaidelautaa valmistuivat Konnunsuon vankilassa. Talosta huokuu taitava käsityö ja huolellinen suunnittelu.

Lue lisää Villa Sarasta seuraavalta sivulta. Onko talolla myös Suomen kaunein piha?

 

 

Huvila on maalattu kolmella eri Tikkurilan Tehoöljymaalin vihreän sävyllä ja valkoisella.  Korkean olohuoneen kruununa on kaakeliuuni.
Huvila on maalattu kolmella eri Tikkurilan Tehoöljymaalin vihreän sävyllä ja valkoisella. Korkean olohuoneen kruununa on kaakeliuuni. Maljakon kukat ovat poimittu omasta pihasta.

 

Suomen kaunein piha? Jos kilpailun kohteena olisi ollut pihasuunnittelu, Villa Sara olisi ollut siinäkin vahvoilla. Kuumana kesäpäivänä järvenrannassa on ihanan trooppinen tunnelma. Upeina kukkivissa perennoissa pörrää mehiläisiä ja taustalta kuuluu kovempaa surinaa. Talon isäntä puhaltaa käytäviä koivunsiemenistä lehtipuhaltimella hiki hatussa. Pikaisen vilvoituksen tarjoaa pulahdus omalta laiturilta viileään Saimaaseen. Luonnonhiekkaranta on pengerretty navetan vanhoilla kivijaloilla.

– Ali osti niitä kolme, Pirjo nauraa. – Aloitimme talon suunnittelun pihasta ja niin saimme säästettyä komeat koivut ja männyt.

Isolla tontilla on talon lisäksi kauniisti omilla paikoillaan iso autotalli ja rantasauna, joka on pitsihuvilan pienempi versio.

Pihasuunnittelun, istutusalueiden pohjatyöt ja kiveykset tekivät ammattilaiset. Kasvien istutustyöt isäntäväki teki itse.

– Äärettömän paljon on mietitty etukäteen. Siksi kaikki on sujunut ilman mainittavia ongelmia, kertoo Pirjo rakennusvaiheesta. – Eivätkä Pirjolta ideat lopu, Ali toteaa.

Vaikka talo on valmis, siellä riittää aina silti jotain paranneltavaa tai uusittavaa. Talon lämmitysmuotona on varaava sähkö. Talvella lämmityksessä auttavat leivinuuni keittiössä sekä varaavat takat olohuoneessa ja takkahuoneessa.

– Jos nyt olisin rakentamassa, niin ottaisin maalämmön, sanoo Ali.

Koko perhe viihtyy kodissa erinomaisesti ja eläminen luonnon läheisyydessä on antoisaa. Maakuntakeskuksessa välimatkat ovat lyhyitä.

– Lapset kulkevat kouluun pyörällä ja Alin työmatka on vain kilometri, Pirjo kertoo.

Kesäisin perhe retkeilee veneellä lähisaariin ja talvisin jäätä pitkin kulkevat hyvät hiihtoladut.

– Kun talon on suunnitellut ja tehnyt itselleen, ajatuskin luopumisesta tuntuisi vaikealta, Pirjo toteaa.

Suomen kauneimmasta omakotitalosta voi siis vain haaveilla tai ottaa mallia omaan rakennusprojektiin, myyntiin tämä kohde ei ole tulossa.

Lisää upeita kuvia seuraavalla sivulla.

 

Talon sisustuksessa on käytetty vaaleita värejä ja paljon kauniita tekstiilejä.

Yläkertaan nousevan kauniin portaikon valmisti Nikkaristo.
Yläkertaan nousevan kauniin portaikon valmisti Nikkaristo.

Tiilistä holvattu kellari pysyy sopivan viileänä ihan itsestään.
Tiilistä holvattu kellari pysyy sopivan viileänä ihan itsestään.

Vanhempien makuuhuone
Vanhempien makuuhuoneen parvekkeelta voi ihailla järvimaisemaa.

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

omakotitalo rakentaa sisustus suomen kaunein talo suunnitella suunnittelu talo