Teksti ja kuvat Kari Ketola
Yhden vähäkaivovetisen kesän jälkeen saaristomökkeilijä löysi itsensä tutkimassa internetistä kaivoasioita. Ensimmäinen ajatus oli tehdä porakaivo. Mökki sijaitsee saaressa noin 10 kilometrin päässä mantereelta hankalan reitin takana, joten porakaivolle alettiin etsiä vaihtoehtoa.
Googlailun jälkeen käänteisosmoosimenetelmällä (Reverse Osmosis, RO) tehtävä käyttövesi tuntui parhaimmalta ratkaisulta kuivan kaivon ongelmaan. Aiheesta löytyi runsaasti lisätietoa. RO-laitteistoilla oli sekä kotimaisia valmistajia että muutamia maahantuojia. Sähköpostikyselyt heille toivat puolestaan tuskaa. Yksi maahantuoja lupasi tarjouksen, sen perään puhelimella kyseltiin kolme kertaa ja tulossa on – nyt lupauksesta on kulunut jo 18 kuukautta…
Teknologiaan ja laitteistoihin perehtymisen ansiosta mökkeilijä päätyi kotimaisiin valmistajiin. Lisäksi tieto, että tarvittaessa varaosat on haettavissa muutamassa tunnissa verrattuna viikkojen toimituksiin ulkomailta, vahvisti päätöstä.
Vaikka suodatettava vesi voidaan pumpata laitteistolle suoraan merestä, päätettiin vanhasta rengaskaivosta tehdä merivesikaivo. Vesi suodattuu ensin kaivoon, josta se pumpataan RO-laitteistolle. Suurempaa määrää makeaa vettä tarvittaessa kaivon luontainen täyttyminen tarvitsee apua, tällöin sinne pumpataan merestä lisävesi erillisellä pumpulla.
1. RO-laitteiston syöttöpumppu, 2. Paisuntasäiliö, 3. Esisuodatin, 4. RO-yksikkö: sähkökeskus, suodatin, paineenkorotuspumppu, RO-suodatin, 5. Mineralisointi, 6. 200 litran puhdasvesisäiliö, 7. Käyttövesipumppu
Laitteisto tarvitsee noin neljän neliön lämpimän tilan, tällöin on myös huoltotoimenpiteet helppoja suorittaa. Laitetilan on hyvä olla erillään asuintiloista, järjestelmän kolme pumppua saattavat häiritä yhtä aikaa toimiessaan.
Hankintakierre
Laitteiston hankinta aiheutti varustelukierteen. RO-laitteisto tarvitsee lämpimän tilan. SOFA:n valikoimasta löytyi sopivan kokoinen leikkimökki, josta räätälöitiin neljän neliön kokoinen kaivohuone. Kaivohuoneeseen kului 2000 euroa eristys- yms. tarpeineen. Rakentamiseen kului aikaa viikon päivät, kertoo kaivohuoneen omistaja.
Vesiputkea sulanapitokaapeleineen kului kaivosta laitteistolle sekä kaivohuoneelta mökille ja saunaan yhteensä noin 130 metriä. Uusia kuluja syntyi noin 3 000 euroa. Lisäksi uusittiin saunan ja mökin lämminvesivaraajat vastaamaan vesitehtaan vaatimuksia. Tämä maksoi noin 1 500 euroa. Suodatinlaitteiston hankinnan lisäksi kuluja syntyi noin pyöreästi 7 000 euroa.
Hyvästi suolavedellä pestyt hiukset
– Laitteistomme vuorokausituotto on noin 3 000 litraa. Minuutissa se tuottaa kolmisen litraa puhdasta vettä. 200 litran puskurisäiliön ja lämminvesivaraajan ansiosta ei edes suihkussa käynti aiheuta ongelmia. Vettä suihku kuluttaa noin 12 litraa minuutissa, teini-ikäisen tyttärenkin voi nyt päästää suihkuun ilman isällisiä ohjeita naurahtaa onnellinen kaivohuoneen omistaja.
– Huoltoa nämä laitteet tietysti hieman vaativat, vuosittaiset kustannukset käytön määrästä riippuen ovat 100 – 200 euroa. Vedenvalmistus ei sinällään ole kallista, 1 000 litran tuottamiseen kuluu sähköä vain parin euron verran.
– Rantamme on onneksi vielä välttynyt sinilevältä, merkittävänä hankintakriteerinä laitteistollemme pidimme sen kykyä suodattaa pois myös sinilevän muodostama myrkky. Näin kaivohuoneemme on käyttökelpoinen vaikka levälautat hyökkäisivätkin.
Kellokoneisto hoitaa automaattisesti järjestelmän huuhtelun määriteltyyn aikaan.
Kellokoneisto hoitaa automaattisesti järjestelmän huuhtelun määriteltyyn aikaan.
Veden PH-arvo säädetään neutraaliksi mineralisointisuodattimella
RO-suodatuksen jälkeen vesi on ”liian puhdasta”, joten veden PH-arvo säädetään neutraaliksi mineralisointisuodattimella. Säätämällä suodattimen kautta ja sen ohitse kulkevan veden suhdetta, saadaan puhtaan veden PH-arvoksi 7,0.
– Ystävät ja perheenjäsenet pitivät minua ”saarihulluna” kertoessani suunnitelmistani. Nyt kun laitteisto on todettu toimivaksi, menetetty kunnia on palautunut. Mökillämme vierailevat saavat ensimmäiseksi drinkikseen Itämeren vettä, samoin mennessämme kyläilemään viemme tuliaisena omaa tislettämme.
– Läheisessä pienessä kalliosaaressa kesät asustava ystäväni kävi laitteistoani ihmettelemässä. Hän oli kuivan kaivonsa kanssa samassa tilanteessa kuin mekin. Koetin vakuuttaa hänet laitteiston erinomaisuudesta. En onnistunut, hän hankki paikalle porakaivon poraajan ja he tekivät kaivon kallioluodon ainoaan sopivan paikkaan. Nyt hänelläkin on RO-laitteisto suodattamassa porakaivoon pääsevä merivesi pois – no käyhän se niinkin… hymähtää toisin tehnyt mökkeilijä.
RO-suodatuslaitteistolla voidaan pelastaa vanha porakaivo, jonka veden esimerkiksi merivesi pilaa.
RO-suodatuslaitteistolla voidaan pelastaa vanha porakaivo, jonka veden esimerkiksi merivesi pilaa. Porakaivovesi on vähemmän suolaista kuin raaka merivesi, joten on mahdollista tulla toimeen hieman pienemmällä laitteistolla.

Merivedestä juomavettä kohtuullisin kustannuksin

RO-laitteistoja myyvän Mr. LVI Oy:n Marko Rantasen mukaan suodattimen kustannukset ovat nykyään kohtuulliset.
– Jos kiinteistössä ovat putkistot, varaajat ja muut vesikalusteet valmiina niin yli 3 000 litraa vuorokaudessa tuottavan laitteiston hinta on noin puolitoistakertainen verrattuna porakaivoon. Alle 10 000 euron panostuksella saadaan asennettua laitteisto, jolla puhtaan veden tuotto on varmaa – toisin kun porakaivossa. Laitteiston huoltokustannus on vuositasolla noin 200 euroa.
Lisäkustannuksia tulee valitusta jätevedenkäsittelylaitteistosta – panospuhdistamosta, saostuskaivosta ja imeytyskentistä – paineistetun vesijärjestelmän rakentaminen kiristää jätevedenkäsittelyn vaatimuksia huomattavasti verrattuna kanisteriveteen.
Tiesitkö, että..
Käänteisosmoosilaitteistolla voidaan vedestä puhdistaa suolan lisäksi mm. kalkkia, rautaa, mangaania, humusta ja uraania. Käänteisosmoosi perustuu kalvorakenteeseen, jossa on molekyylin kokoluokkaa olevia reikiä. Vesi puristetaan kovalla paineella tämän puoliläpäisevän kalvon läpi erotellen suolat ja epäpuhtaudet vedestä. Käänteisosmoosilaitteistoja käytetään yleisesti puhtaan veden valmistamiseen lääketieteen ja teollisuuden tarpeisiin.