Eniten rahaa vakuutusyhtiöiltä menee kotivakuutusten osalta vuoto- ja palovahinkojen korvaamiseen. Niiden osuus esimerkiksi Pohjolan kotivakuutusten korvauksista on peräti 70 prosenttia.
Vesivahingot yleisimpiä. Vesivahingot nousivat viime vuonna ensimmäistä kertaa tulipalojen ohi. Vakuutusyhtiöille ilmoitettiin keskimäärin 53 vuotovahinkoa joka ikinen päivä. Huonokuntoiset putket, rakennusvirheet ja putkistoihin työnnetty ylimääräinen tavara olivat suurimmat syypäät vahinkoihin.
– Vuonna 2009 keskivahinko kotivakuutuksista korvatuista putkistovuodoista oli yli 5 000 euroa. Kustannukset ovat nousseet viidessä vuodessa pari tuhatta euroa, eli korjaaminen – oikeastaan minkä tahansa vahingon – on tullut kalliimmaksi, Pohjola Vakuutus Oy:n Yksityisvahinkoyksikön päällikkö Mika Laapotti sanoo.
Tulipalot ovat Suomessa vakava ongelma, sillä meillä kuolee tulipaloissa enemmän ihmisiä kuin muissa Pohjois maissa. Tulipaloja syttyy vuosittain 6 000–7 000, ja niissä kuolee keskimäärin 87 ihmistä.
MAINOSVakuutusmaksut pienemmiksi. Turvallisuus liittyy usein huolellisuuteen: omalla toiminnallaan voi ehkäistä monien vaaratilanteiden syntymistä. Kaikkiin tilanteisiin ei kuitenkaan pysty vaikuttamaan. Kotona yksin hääräilevä koira voi esimerkiksi sytyttää tulipalon, kun se onnistuu vääntämään lieden päälle. Erilaiset turvaratkaisut ja tekniset apuvälineet tuovat kotiin lisäturvaa. Tekniset apuvälineet lisäävät myös liikuntarajoitteisten ja ikääntyvien ihmisten turvallisuutta. Niistä on hyötyä myös vakuutuksen kannalta: ne alentavat maksuja ja vaikuttavat omavastuuseen.
Omavastuuta ei esimerkiksi joudu maksamaan, jos taloon on murtauduttu varmuuslukolla lukitun oven kautta tai palovahinko on pienentynyt palovaroittimen katkaistua sähköt tai jos vuotovahinko jää vähäisemmäksi vuotohälytinlaitteiston ansiosta.
Kysele turvallisuusalan yrittäjiltä ja vakuutusyhtiöiltä erilaisista turvaratkaisuista. Vakuutusyhtiöt ovat solmineet kumppanuussopimuksia mm. laitevalmistajien sekä turvallisuuspalveluja ja korjaustöitä tekevien yritysten kanssa. Vakuutusyhtiön asiakkaana saat ostamistasi tuotteista tai palveluista alennusta.
Katso myös Finanssialan Keskusliiton teemasivustolta, Vahingontorjunta.fi, löytyvä lista vakuutusyhtiöiden hyväksymistä turvalaitteista.
MAINOSEnnen hankintapäätöstä kannattaa varmistaa omasta vakuutusyhtiöstä, vaikuttavatko harkinnan alla olevat laitteet vakuutushintoihin.

Kuva Futureimagebank
Hanki ainakin nämä
Palovaroitin on halpa henkivakuutus ja pakollinen hankinta kotiin ja vapaa-ajan asunnolle jo lain takia. Palovaroittimia on oltava vähintään 1 kpl jokaisessa kerroksessa ja jokaista alkavaa 60 neliötä kohden. Uusissa taloissa palovaroittimet on kytkettävä verkkovirtaan. Saatavilla on myös niin sanottuja sähkönsyötön katkaisevia älypalovaroittimia. Tarkista palovaroittimen kunto säännöllisesti ja vaihda patterit. Hyviä hankintoja ovat myös jauhesammutin, sammutuspeite ja häkävaroitin.
Suoja-allas astianpesukoneen ja viemäröimättömään tilaan asennetun pyykinpesukoneen alle. Helppo ja halpa tapa ehkäistä vuotovahinko, joka voi aiheuttaa tuhansien eurojen remontin ja kenties muuton väliaikaiseen asuntoon remontin ja asunnon kuivatuksen ajaksi. Voit hankkia myös vuodonilmaisimen, joka hälyttää, jos vettä alkaa valua. Vuodonilmaisin voi myös katkaista vedentulon.
Turvalukko eli kunnollinen varmuuslukko hidastaa murtovarkaiden puuhia ja saattaa estää ne kokonaan. Kodin turvallisuutta voit lisätä hälytin järjestelmällä. Järjestelmä voi ilmoittaa murtojen lisäksi myös vesivuodoista ja tulipaloista. Turvavalvonnasta voi sopia myös vartiointiliikkeen kanssa.
Ikääntyvän vaaranpaikat. Vanhusten yleisimpiä tapaturmia ovat kaatuminen, liukastuminen, putoaminen ja kompastuminen. Huimaus ja huono näkö ovat usein osasyyllisiä tapaturmaan.
MAINOS- Poista vanhuksen kotoa kaikki sellaiset esineet ja huonekalut, joihin hän voi kompastua. Siirrä tavarat yläkaapeista käden ulottuville.
- Poista kynnykset ja pienet matot ja hanki liukuesteet isojen mattojen alle. Kiinnitä mattojen kulmat lattiaan mattoteipillä. Älä vahaa lattioita. Jos asunnossa on portaita, kiinnitä liukuesteet myös portaiden etureunoihin.
- Hanki liukuesteet myös kylpy- ja wctiloihin. Hyviä apuvälineitä ovat myös WC-istuimen korote, ammeistuin ja seinään kiinnitettävät tukikahvat.
- Paranna kodin valaistusta, sillä iäkäs ihminen tarvitsee valoa enemmän kuin nuori. Seinävalaisimet ovat turvallisimpia, sillä lattioilla lojuvat johdot aiheuttavat kompastumisvaaran.
- Huolehdi lumitöistä ja pihan hiekoituksesta. Kengissä tarvitaan talvella liukuesteet. Kävelykeppi tai rollaattori tuo lisäturvaa liikkumiseen.
- Lääkeannostelija auttaa muistamaan, mitkä lääkkeet on otettu. Matkapuhelimen voi asettaa muistuttamaan lääkkeiden otosta.
- Yksin asuvan vanhuksen turvallisuutta lisää – ja omaisten huolta vähentää – turvaranneke, jota painamalla vanhus saa hälytettyä apua esimerkiksi kaatuessaan.
Lähteet ja lisätietoja:
Artikkeliin haastateltiin: Juha Laine Lähivakuutus Osuuskunta, Matias Ruponen Tapiola-ryhmä ja Mika Laapotti Pohjola Vakuutus Oy.
Turvavinkkejä poimittiin myös mm. näistä lähteistä: www.lahivakuutus.fi, www.turvallinenkoti.net, www.pelastustoimi.fi, www.kotitapaturma.fi.
Sähköpalojen ehkäisystä löydät tietoa Turvatekniikan keskuksen sivuilta: www.tukes.fi/sahkopalot/
Lista vakuutusyhtiöiden hyväksymistä turvalaitteista: www.vahingontorjunta.fi