Jokainen avain talteen

Avain on arvoesine, juuri niin arvokas kuin sen takana oleva koti. Tarkista, että kaikki perheen avaimet ovat tallessa. Joskus avain katoaa tai vara-avain saattaa unohtua vaikkapa remonttimiehelle. Myös muuton yhteydessä on syytä tarkistaa, että varmasti sait haltuusi kaikki kodin avaimet.

Apu uudelleensarjoituksesta

Jos sitten käykin niin, että avaimet varastetaan tai ne hukkuvat teille tietymättömille, koko lukitusta ei välttämättä tarvitse uusia. Riittää, että kodin lukot sarjoitetaan uudelleen. Tällöin asukkaat saavat uudet avaimet, vanhoilla avaimilla lukot eivät enää aukea. Avainten sarjoittaminen lisää turvallisuutta ja lukkojen helppokäyttöisyyttä. Halutessasi saat kaikki kodin lukot vaikkapa varastoa ja riippulukkoja myöten toimimaan yhdellä ja samalla avaimella. Ison avainnipun sijasta yksi avain riittää.


Kuva Abloy Oy

Lisäavaimia vain kortilla

Kodin avainjärjestelmästä riippuu, miten lisäavainten teettäminen tapahtuu. Perinteisen pikkuavaimen voi kuka tahansa teettää missä tahansa avainpalvelupisteessä. Perinteisellä avaimella toimiva lukitus on toki turvallinen, kunhan muistaa huolehtia, etteivät avaimet joudu ulkopuolisten käsiin. Uudemman avainjärjestelmän avaimen teettämiseen sen sijaan tarvitaan erillinen avainkortti. Pankkikorttia muistuttava avainkortti annetaan ainoastaan lukituksen omistajalle, ja kaikki lisäavaimet tehdään tilausten mukaan tehtaalla.

 

Lukot kuluvat käytössä

Ajan myötä lukot ja avaimet kuluvat käytössä. Suositus on, että kodin lukituksen toimivuus tarkastetaan 5-10 vuoden välein. Näppärä omakotiasukas pystyy itsekin huoltamaan lukkoja ja painikkeita – tippa öljyä teljelle ja löystynyt ruuvi kireäksi. Ammattimaisia lukituksen tarkastuksia tekevät lukkoliikkeet.

Parasta ennen -päivämäärä

Ajan tasalla oleva lukitus on turvallinen käyttäjilleen suojaten kotia ja lukon takana olevaa omaisuutta. Lukituksen turvallisuus ohjeistetaan rakentamismääräyksissä ja murtoturvallisuuden ohjeissa. Mikäli kodin lukot on asennettu ennen 1970-luvun loppua, lukitus ei enää täytä nykyajan murtoturvallisuuden vaatimuksia. Tällöin vakuutusyhtiökään ei välttämättä korvaa murtovahinkoja, jos murtomies on liikkunut murtojälkiä jättämättä. Kannattaa siis varmistaa, ettei kodin lukituksen parasta ennen -päivämäärä ole mennyt umpeen!