Siirry pääsisältöön

Markiisilla suojaa ja tunnelmaa uudelle pikkuterassille. Katso myös video!

Talo

Markiisi suojaa myös pieneltä sateelta

Uusimaalaisen perheen talon pääty on odottanut ehostustaan jo pitkään. Talon pääty avautuu ilta-aurinkoon, joten se on ihanteellinen paikka saunan jälkeiselle vilvoittelulle ja pienille illanistujaisille.

Aluksi perheen suunnitelmissa oli rakentaa tavanomainen puuterassi ja sen reunalle suojaava ritiläkaide, mutta koska vuodentakaisesta pihakiveysurakasta oli jäänyt yli lavallinen betonikiviä, ne päätettiin latoa uuden terassin lattiaksi. Keväiseltä Ruotsin matkalta tarttui lisäksi ihastus markiiseihin, joten uudelle pikkuterassille lähdettiin etsimään sopivaa markiisimallia.


Netin helppokäyttöinen markiisinvalintapalvelu auttoi hahmottamaan, millainen markiisimalli olisi tyyliltään ja väriltään sopivin.

Sopiva markiisimalli löytyi netissä toimivan ilmaisen markiisisuunnitteluohjelman avulla

Markiisit ja talon ulkopuolinen aurinkosuojaus ovat yhä paljon yleisempiä lahden toisella puolella Ruotsissa, vaikka ne ovat yleistymässä myös Suomessa. Perheen tuttavat vinkkasivat netistä löytyvästä ilmaisesta markiisien suunnittelupalvelusta (www.markiisi.fi), joka oli suureksi avuksi sopivan mallin ja kuosin etsimisessä. Palvelun kautta lähetettiin myös tarjouspyyntö markiisista ja sen asennuksesta. Tarjouspyyntö ohjautuu automaattisesti lähimmalle markiisien jälleenmyyjälle.

Helsinkiläisen Finnkaihdin Oy:n edustaja ottikin pian yhteyttä, kävi sovittuna aamuna mittaamassa asennuskohteen, suositteli kohteeseen sopivaa markiisia sekä esitteli mallikirjaa, jossa oli valittavana yli sata erilaista kangasta ja kuosia. Saatujen suositusten perusteella oli helppo valita mieleisensä markiisi ja kuosi.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Vertailtuaan muutamia varteenotettavia vaihtoehtoja ja tarjouksia keskenään perhe päätyi valitsemaan Sunsystemsin Ibiza-terassimarkiisin. Käyttömukavuuden lisäämiseksi pakettiin lisättiin kaukosäätimellä ohjattava markiisimoottori sekä veivillä toimiva markiisikulman säätö. Jälkikäteen kokonaisuuteen voi tarvittaessa lisätä  tuuli- ja aurinkoautomatiikan, jolloin markiisi avautuu itsestään aurinkoisella säällä ja toisaalta sulkeutuu, jos tuuli käy liian voimakkaaksi.

Markiisin asennuksessa on suositeltavaa käyttää alan ammattilaista


Markiisi valmiina asennettavaksi.

Ammattiasentaja osaa ottaa huomioon asennuksessa olennaiset seikat: mitoituksen, tarvittavan kiinnityspinnan, kannakkeiden sijoituksen oikeisiin paikkoihin ja riittävän kaltevuuskulman. Ammattimiehen asentamana markiisi on seinällä parissa tunnissa sähkötöiden laajuudesta riippuen. Oman vaivannäön vaihtoehtoiskustannus on siis pieni.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Myös osaava tee itse -tekijä voi mahdollisia sähkötöitä lukuun ottamatta asentaa markiisin. Tärkeintä asennuksessa on varmistaa, että asennusalustan puutavara on riittävän tukevaa kestämään markiisin painon ja tuulen ajoittain aiheuttaman vääntövoiman. ”Suosittelen vähintään 100 millistä puutavaraa ja kivimateriaaleille kunnon proppausta”, Markus Skantz Finnkaihtimen asennusryhmästä kertoo ja jatkaa ”Myös motorisoitujen markiisien maksimi ulottuvuuden säätö on suositeltavaa jättää ammattilaisen vastuulle.”


Finnkaihtimen asennusryhmä vauhdissa.

Katso asennuskuvat vaiheittain Suomelan netistä >


MAINOS
MAINOS LOPPUU


Kallistuskulma on säädetty. Vatupassin avulla markiisin reuna asetetaan suoraksi.

Markiisi soveltuu moneen käyttötarkoitukseen

Markiiseilla on monta erilaista käyttötarkoitusta. Markiisia voidaan käyttää ikkunoissa ja terasseilla aurinkosuojina sekä terassien katteena. Terassimarkiisit suojaavat niin auringolta kuin sateelta ja tuovat terassille suojaisan tunnelman.

”Markiisin avulla terassilla voidaan oleskella huomattavasti enemmän ja sen käyttö kasvaa. Ikkunamarkiisit myös säästävät tutkitusti talon jäähdytyskustannuksissa sillä ne pysäyttävät auringonsäteilyn aiheuttaman kuumuuden jo talon ulkopuolelle”, Sunsystemsin myyntipäällikkö Vesa Anttila kertoo.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Asennus on valmis ja paikat siivottu. Oikealla Markus Skantz ja apuna Herman Ulander.

Markiisin valinnassa kannattaa kiinnittää huomioita markiisin laatuun ja soveltuvuuteen käyttötarkoituksessaan. Osien on oltava suunniteltu suomalaisiin olosuhteisiin ja markiisiin täytyy saada niin varaosia kuin huoltopalvelua. Käytettävän kankaan on oltava laadukasta, jotta se ei esimerkiksi repeydy tai haalistu.

Vesa Anttilan mukaan markiisien värin kestoon vaikuttaa olennaisesti kankaissa käytettävät värjäystavat – onko markiisikangas värjätty jo kuituvaiheessa vai vasta lankana.

”Markiisikankaan tulee suojata tehokkaasti myös UV-säteiltä”, Anttila mustuttaa.

Markiiseja on saatavissa käsikäyttöisinä ja moottoroituina. Moottoroidut markiisit voidaan myös säätää sääolosuhteiden mukaan kulkeviksi – automaattisiksi. Aurinkoisella säällä markiisi avautuu automaattisesti ja kovalla tuulella markiisi suojelee itseään sulkeutumalla.


Reunalle rakennettiin aidanne.

Tuotekehityksessä paljon pieniä parannuksia

Laadukkaissa, usein mittatilaustyönä tehdyissä markiiseissa on tapahtunut paljon pieniä parannuksia. Käytettävät osat, kuten varret ja kannakkeet ovat kestävämpiä. Moottoreihin on saatavilla paljon erilaisia automatiikkoja ja ohjaustapoja. Laadukkaan modernin markiisin käyttöikä voi nykyisin olla jopa kymmeniä vuosia.

Markiisikankaissa on myös tapahtunut paljon kehitystä jo pelkästään pintakäsittelyn suhteen. Nykyään markiiseissa käytettävät kankaat on käsitelty likaa ja hometta hylkiviksi. Kangas on markiisin näkyvin ja kuluvin osa mutta sekin voidaan tarvittaessa uusia.

Pitkään alalla olleilta valmistajilta löytyy varaosia, ja huoltopalvelua on saatavana lähimmältä jälleenmyyjältä.


Betonikivet käytettiin hyväksi terassin lattiassa. Kiveyksen ulkoreunat kehystettiin luonnonkivillä ja maanpeitekasveilla.

Kuinka voi löytää itselleen sopivimman ratkaisun?

Sunsystemsin Vesa Anttila kehottaa kääntymään lähimmän asiantuntevan aurinkosuoja-alan myymälän puoleen. Myyjä tulee tarvittaessa paikan päälle suunnittelemaan sopivimman ratkaisun. Luotettavan valmistajan sivuilta löytyy kattavasti tietoa eri markiisityypeistä sekä muuta hyödyllistä tietoa. Myös netin ilmainen suunnitteluohjelma auttaa valinnassa.

Anttilan mukaan yhä useampi markiisin ostaja valitsee hieman laadukkaamman markiisin ja usein myös moottorin, jolloin markiisin käyttö helpottuu ja myös lisääntyy. Terassien koko myös kasvaa koko ajan ja samalla markiisilta vaaditaan yhä parempaa kestävyyttä ja laatua.

”Energiatehokas asuminen vaatii myös energiatehokkaan jäähdytyksen ja siinä markiisit ovat tutkitusti erinomaisia. Ikkunamarkiiseilla voidaan pienentää jäähdytyksen vaatimaa energiatarvetta peräti 90%”, Anttila muistuttaa.


Markiisikangas. Kuoseja on kymmeniä. Kankaan laatuun, värjäystapaan ja suoja-aineisiin kannattaa kiinnittää huomiota.

 

Lisätietoja:

Markiisin suunnittelupalvelu netissä: www.markiisi.fi
Sunsystems Oy:  www.sunsystems.fi
Finnkaihdin Oy:  www.finnkaihdin.fi

 

Katso video markiisista asennettuna ja käytössä