Kuvan Woodgrain-pinnoitettu, M-vaakakuvioitu antrasiitinharmaa ovi maksaa käsikäyttöisenä 2 200 euroa. Oviautomatiikka alkaen 300 euroa, Mesvac.

Huom! Hinnat ja tuotetiedot ovat voineet muuttua artikkelin julkaisun jälkeen.

Autotalli on useimmissa perheissä paljon enemmän kuin auton säilytyspaikka. Siellä on oltava tilaa erilaisten menopelien ruuvailuun, tuunailuun ja korjailuun ja muihinkin harrastuksiin. Käypä joskus niinkin, ettei talliin enää autoa mahdukaan.

Aloita tallin suunnittelu tutustumalla kaavamääräyksiin ja oman tontin tietoihin. Selvitä ensimmäiseksi, kuinka paljon tontillasi on jäljellä rakennusoikeutta.

Jos tontilla on jo muita rakennuksia, rakennusoikeutta voi olla jäljellä niin vähän, ettei autotallin rakentaminen onnistu. Vaihtoehtona on silloin autokatos, jonka yhteydessä voi olla pieni varasto. Autokatosta – toisin kuin autotallia – ei lasketa mukaan kerrosalaan, jos vähintään 30 prosenttia siitä on avointa seinää.

Nopein tapa saada auto, vene tai muu kulkupeli suojaan säiden armoilta, on hankkia sille siirrettävä, kevytrakenteinen katos. Selvitä kuitenkin ennen kaupantekoa kuntasi rakennusvalvontaviranomaisten mielipide ja näkemykset pressukatoksista.

Kehikon varaan pingotettuja peitteitä pidetään monissa kunnissa ongelmallisina: rakennelma ei välttämättä täytä esteettisiä vaatimuksia.

Koska pressukatos on ainakin periaatteessa siirreltävä, sen pystyttämiseen ei yleensä tarvita rakennuslupaa, mutta toimenpidelupa saatetaan vaatia.

Ankkuroi pressutalli maahan tukevasti, jotta se pysyy paikoillaan myös myrskytuulissa. Ota huomioon myös maan routiminen.

Seuraavalla sivulla: tarvitaanko autotalliin lupa naapurilta?

 

Crawford g60 Classic valkoinen kaukosäädettävä sähköovi

Crawford g60 Classic valkoinen kaukosäädettävä sähköovi

Valmistaja: Cardo Garage Door Ab/Crawford Garageportar, Ruotsi.
Myynti:
Muun muassa Crawford Centerit.
Mitat:
2500 x 2125 x 42 mm ja pienempi 2375 x 2125 x 42 mm. Ovet tehdään aina asiakkaan mittojen mukaan.
Materiaalit ja värit: Kolmio-kohokuvioitua ja täyssinkittyä teräspeltiä. Eristeenä on 42 mm freoniton PU-eriste. Alatiivisteessä on integroidut tuuletusaukot. 5 eri kuosia: Line, Classic, Ellips, Trend ja Style. Vakiovärit ovat valkoinen RAL 9016 ja ruskea RAL 8014 sekä puujäljitelmät tammi vaalea ja tammi tumma kuoseissa Line, Trend ja Style. Erikoisvärejä RAL- ja NCS-värikarttojen sävyistä, ei kuitenkaan metallihohto- tai kuultovärejä.
Toimitusaika:
4–5 viikkoa.
Hinta
(ei sisällä rahtia tai toimituskuluja): 1 600 euroa.


Tyyli talon mukaan.
Kaava antaa raamit yllensä myös autotallin tai autokatoksen ulkonäölle. Se saattaa määrittää kattokaltevuuden, rakennuksen korkeuden, värityksen, tyylin ja joskus myös käytettävät kate- ja pintamateriaalit.

Perusperiaate on, että autotalli noudattaa päärakennuksen tyyliä, mutta antaa päärakennuksen hallita tonttia. Siksi kaava määrittelee autotallille esimerkiksi tietyn maksimikorkeuden.

Tarvitaanko lupa naapurilta? Jos rakennat autotallin tai -katoksen kaavamääräysten mukaisesti, et tarvitse lupaa naapurilta. Mutta jos kaavaan halutaan tehdä vähäisiä poikkeamia – rakentaa esimerkiksi lähemmäs tontin rajaa tai naapurin rakennuksia – rakentamiselle on saatava naapurin suostumus.

Rakennusten välisissä etäisyyksissä on otettava huomioon myös paloturvallisuusmääräykset ja käytettävä tarvittaessa tietyt paloluokitukset täyttäviä rakennusmateriaaleja.

Kylmä vai lämmin tila? Autotallin käyttötarkoitus vaikuttaa hankkeen kustannuksiin. Jos talli on myös harrastustila, se on eristettävä vähintään puolilämpimäksi tilaksi. Eristyksen voi tehdä myös jälkeenpäin.

Lattialämmitys lämmittää autotallin tasaisesti ja kuivattaa autosta valuvan veden ja lumen nopeasti. On myös mukavampi makailla lämpimällä lattialla kun pitää ryömiä auton alle korjaamaan vikoja.

Autotallin ilmanvaihdon ja tuuletuksen on toimittava tehokkaasti. Sähköä tarvitaan tallissa valaistukseen sekä työkalujen ja -koneiden virtalähteeksi.

Käytännöllisintä, vaikkakin kustannuksia lisäävää, on varustaa autotalli alusta lähtien vesipisteellä ja viemärillä. Kun töissä likaantuneet kädet pestään jo autotallissa, lika ja mustat sormenjäljet eivät kulkeudu talon kylpyhuoneisiin. Autotallin vesipisteestä saa kätevästi vettä myös auton pesua varten.

Kun olet selvittänyt määräykset ja rajoitukset ja kartoittanut omat haaveesi siitä, mitä kaikkea haluat autotalliin mahduttaa, voitkin ottaa yhteyttä myyjiin. Myyjä suunnittelee antamiesi tietojen perusteella luonnoskuvat autotallistasi tai autokatoksesta ja antaa hintatarjouksen.

Ennen tilauksen tekemistä kannattaa vielä näyttää luonnoskuvia viranomaisille. Kun viranomaisten kommentit on saatu, myyjä hioo ja viimeistelee piirustukset valmiiksi ja voit hakea rakennuslupaa.

Seuraavalla sivulla: kannattaako hankkia valmispaketti vai rakentaa itse?

 

Pisari Talli-avokatos ja takavarasto

Pisari Talli-avokatos ja takavarasto

Valmistus ja myynti: Pisari Oy, Pietarsaari.
Mitat:
Pituus 9 m, leveys 6,1 m, sisäkorkeus 2,3 m.
Materiaalit: Puurunko, pienelementit. A-toimituksessa käsikäyttöinen, eristämätön, lukollinen kippiovi.
Toimitusaika:
4–6 viikkoa.
Muuta:
Elementit toimitetaan maalaamattomina. Lisähinnasta saatavissa pohjamaalaus, ikkunat ja pystytyspalvelu.
Hinta
(ei sisällä rahtia tai toimituskuluja): Peruspaketti B-toimitus (sisältää tarvikkeet ilman vesikatetta) 5 990 euroa. Laajempi A-toimitus (eristämätön) 10 900 euroa. Kuvassa oleva aita ja ikkunat eivät sisälly hintaan. 


Valmispaketti vai itse rakennettu?
Jos olet rakentanut ennenkin ja sinulla on aikaa rakentaa, säästät rahaa rakentamalla autotallin tai -katoksen itse.

Vaikka tilaisit valmiin tallipaketin, joudut silti tekemään tai teettämään muun muassa rakennuksen perustukset itse. Myyjältä saat mittakuvan perustuksista, mutta varsinaisen perustusten suunnittelun joudut teettämään itse. Useimmiten käytetään harkko- tai betonilaattaperustusta. Muista perustuksia suunnitellessasi myös salaojitus ja routasuojaus.

Tarkista myyjältä, mitä tarvikkeita sinun on hankittava rautakaupasta. Osa tallipakettitoimittajista myy rautakauppatarvikkeetkin lisähintaan.

Elementeistä koostuvien tallien pystytys onnistuu piirustusten ja ohjeiden mukaan yleensä talkooporukaltakin, mutta työn voi teettää myös asennusporukalla. Edullisinta on käyttää kotikunnan rakentajia, mutta myyjältäkin saa yleensä työnsä osaavien asennusporukoiden yhteystietoja.

Tallipaketin saat yleensä noin kuukauden toimitusajalla. Kiireiseen kesäaikaan toimitusajat saattavat venyä jopa pariin kuukauteen. Talvella on hiljaisempaa ja toimitusajat lyhyempiä.

Millaisen oven valitset? Autotallissa käytetään pari-, nostotai kippiovea.

Sivulle ja ulospäin avautuvat pariovet vaativat ulkopuolelle reilun metrin verran vapaata tilaa. Ovien taakse kasautuva lumi hankaloittaa talvella avaamista.

Avausta voi keventää kauko-ohjauksella toimivalla oviautomatiikalla. Automatiikka lisää myös turvallisuutta: ovi pysähtyy automaattisesti, kun sen edessä on este.

Nosto-ovessa päällekkäin olevat lamellit liukuvat kiskoja pitkin autotallin kattoon, kun ovi avataan. Lamellinosto-ovi koostuu galvanoiduista teräslevyistä, joiden välissä on polyuretaanieriste.

Muiden ovien materiaaleina käytetään terästä, alumiinia ja puuta. Ovia valmistetaan sekä vakiokokoina että mittatilauksesta, eristämättöminä tai lämpöeristettyinä. Väri- ja pintakuviovaihtoehtoja on useita. Valita voi myös ikkunoita ja käyntioven. Jos tallissa säilytetään esimerkiksi polkupyöriä, kynnyksetön käyntiovi helpottaa varsinkin lasten liikkumista.

Seuraavalla sivulla: kohenna vanhaa autotallia uudella ovella.

 

Martin Door nosto-ovi

Martin Door nosto-ovi

Valmistaja: Martin Door Manufacturing, Yhdysvallat.
Myynti: Tmi Järviovi.
Mitat:
Ovet tehdään mittatilaustyönä. Oven leveys 25 millin ja korkeus 75 millin jaolla.
Materiaalit ja värit:
Kupari ja teräs. Perusvärivaihtoehtoja on 5, erikoisvärejä 72.
Muuta:
Kupariovilla on valmistajan myöntämä elinikäinen takuu. Automatiikalla 15 vuoden takuu.
Toimitusaika:
8–10 viikkoa.
Hinta (ei sisällä rahtia tai toimituskuluja): Kupariovien hinnat alkaen 2 600 euroa, teräsovien alkaen 800 euroa. Kauko-ohjausautomatiikan hinnat alkaen 280 euroa. 


Vaihda vanha ovi uuteen.
Vanhan autotallin ulkonäkö paranee ovea vaihtamalla.

Yksiosainen, vaaka-asentoon ylös taittuva kippiovi on muita ovimalleja raskaampi. Monet vaihtavatkin vanhoja kippiovia kevyemmin avautuviin ovimalleihin viimeistään siinä vaiheessa, kun oveen ei saa enää varaosia.

Vanhan oven vaihto voi tulla ajankohtaiseksi myös autonvaihdon jälkeen. Jos tallilla alkaa olla jo ikää, oviaukko voi olla liian kapea nykypäivän autoille ja autotalliin ajo on hankalaa. Leveästä ovesta mahtuu huonompikin kuski. Yleisin autotallinoven leveys on 2,5 metriä.

Oven vaihtoa varten autotallista mitataan oviaukon korkeus ja leveys sekä autotallin vapaa korkeus lattiasta kattoon. Ota yhteyttä myyjän paikalliseen edustajaan ja käytä ilmaista mittauspalvelua, niin saat varmasti oikean kokoisen oven.

Nosto-ovi kiinnitetään seinän sisäpintaan. Oven yläpuolelle ja molemmille sivuille tarvitaan tilaa vähintään 10 cm.

Jos nosto-ovea ei voi käyttää liian pienen syvyystilan takia – esimerkiksi suksiboksia säilytetään autotallin katossa – ongelman voi ratkaista oviaukon yläosaan rullautuvalla ovella. Esimerkiksi saksalaisia Hörmann-ovia myyvän Mesvacin uutuus, konekäyttöinen, vakiokokoinen Rollmatic-ovi maksaa noin 1 900 euroa.

Pyydä myyjältä vielä huolto-ohjeet ja varmista, että saat oveen tarvitessasi lisätarvikkeita ja vara-osia.  

Yhteystietoja

Autotallin ovet

Crawford Autotallinovet, 010 386 9000, www.crawfordautotallinovet.fi
Järviovi, (02) 635 0650, www.jarviovi.net
Mesvac Oy, 010 836 3000, www.mesvac.fi
Pisari Oy, (06) 781 9000, www.pisari.fi
Ryterna, 044 2007 924, www.ryterna.eu
Turner Door, 0207 330 330, www.turner.fi

Autotallit ja -katokset

Finnhall Oy, 0400 583325, www.finnhall.fi
Kymppitallit, Puutalokymppi Oy, 040 710 1010, www.puutalokymppi.com
Meriitti, Meriittihallit Oy, 046 844 8975, www.meriittihallit.fi
Pisari Oy, (06) 781 9000, www.pisari.fi
Turner Door, 0207 330 330, www.turner.fi
Ultimatemarket.com, (02) 2590 200, www.ultimatemarket.com
Klapinetti.fi, www.klapinetti.fi
Villiruusu Oy,  (05) 354 8100, autotalliedustajat ks. www.villiruusu.com

Lisää esimerkkejä autotalleista ja autotallin ovista seuraavalla sivulla.

 

Huom! Hinnat ja tuotetiedot ovat voineet muuttua artikkelin julkaisun jälkeen.

Ryterna TL-Flush nosto-ovi

Ryterna TL-Flush nosto-ovi

Valmistaja ja myynti: Ryterna, myynti Ryterna jälleenmyyjät.
Mitat:
2 500 x 2 150 mm.
Materiaalit ja värit:
Teräspeltinen lamelli 40 mm polyuretaanieristeellä. Vakioväri valkoinen. Saa myös Kulta- tai Tammi-pinnalla sekä maalattuna RAL-sävyillä.
Toimitusaika: 4 viikkoa.
Hinta (ei sisällä rahtia tai toimituskuluja): 864 euroa. 

Talli KP-62P

Talli KP-62P

(kahden auton talli + varasto)

Valmistus ja myynti: Puutalokymppi, Kauhajoki.
Mitat:
Pituus 8,4 m, leveys 7,3 m, vakiokorkeus 2,35 m. Autotallin ja varaston kerrosala on 52 m².
Materiaalit:
Pienelementit ja ulkoverhous kuusipuuta. Päädyssä lämpöeristetyt valkoiset, peilikuviolliset nosto-ovet 2,5 x 2,1. Uretaanieristys, U-arvo n. 1,4 W/m²K.
Toimitusaika: Noin 1 kuukausi.
Muuta:
Lisätarvikkeena automatiikka 180 – 310 euroa mallista riippuen. Myyjältä saa myös lisätarvikkeina lämpöeristysmateriaalit ja tarjouksen katemateriaalista.
Hinta
(ei sisällä rahtia tai toimituskuluja): 8 490 euroa. 

Hörmann LPU40-autotallinovi

Hörmann LPU40-autotallinovi

Silkgrain (silkki) -pinnoite

Valmistaja: Hörmann, Saksa.
Myynti:
Mesvac Oy.
Mitat: Useita vakiokokoja, myös mittojen mukaan. Maksimileveys on 6 500 mm.
Materiaalit ja värit: Teräs. 40 mm polyuretaanieristys. Kuvan ovessa Silkgrain-pinnoite, L-vaakauritus. Useita väri-, pintakuvio- ja kokovaihtoehtoja.
Muuta:
Asennettavissa pieneen ylätilaan, minimi 100 mm. Oven tiiviys säädettävissä asennusaukon mukaisesti; tiivisteet kaikilla sivuilla. Ovilamelleilla 10 vuoden haalistumattomuustakuu, koneistoilla 2 vuoden takuu.
Toimitusaika:
4–6 viikkoa.
Hinta
(ei sisällä rahtia tai toimituskuluja): Käsikäyttöisenä alkaen 1 000 euroa. Oviautomatiikka kauko-ohjauksella (esim. avaus koodinäppäimistöllä tai sormenjälkitunnistimella) alkaen 300 euroa. 

Autotalli AT 1

Autotalli AT 1

Valmistus ja myynti: Meriittihallit Oy, Harjavalta.
Mitat:
Pituus 8,6 m, leveys 7,5 m, sisäkorkeus 2,7 m.
Materiaalit:
Puuelementit. Peltikate. 2K-lämpöeristetyt ikkunat. Lämpöeristetyt teräsrunkoiset nosto-ovet, joiden teräslevylamellien paksuus 35 mm.
Toimitusaika:
Noin 4 viikkoa.
Muuta:
Elementit toimitetaan puuvalmiina tai valkoisiksi pohjamaalattuina. Peltikatteen värivaihtoehdot musta, ruskea ja punainen. Oven vakioväri valkoinen tai ruskea. Muut värit mahdollisia lisähinnasta.
Hinta (ei sisällä rahtia tai toimituskuluja): 12 690 euroa. Hinta sisältää perustusten anturan ja sokkelin. 

Lisää autotalleja ja autotallin ovia seuraavalla sivulla.

 

Pisari Kippiovi

Pisari Kippiovi

Valmistus ja myynti: Pisari Oy, Pietarsaari.
Mitat:
2 490 x 2090 mm. Ovia valmistetaan myös asiakkaan mittojen mukaan.
Materiaalit ja värit: Teräsrunko, teräskasettiverhous. Vakiovärit valkoinen, musta ja tummanruskea. Tilauksesta saatavissa kaikki Rautaruukin Värivalmisvärikartan värit. Myös puuverhous on mahdollinen.
Toimitusaika:
4–6 viikkoa.
Hinta
(ei sisällä rahtia tai toimituskuluja): Eristettynä 1 240 euroa, eristämättömänä 950 euroa. 

UKT Autotalli 3

UKT Autotalli 3

(autotalli, autokatos ja varasto)

Valmistuttaja ja myyjä: Ultimatemarket.com.
Mitat:
Pituus 7,9 m, leveys 7,1 m, sisäkorkeus 2,3 m. Mahdollisuus lisätä elementtejä pituussuunnassa. Autotallin, autokatoksen ja varaston kerrosala on 36 m². Autotallin osuus on 20 m² ja varaston 12,5 m².
Materiaalit:
Puu (kuusi). Useita eri verhousvaihtoehtoja.
Muuta:
Mahdollisuus ostaa rautakauppatavarat lisähintaan. Elementit ovat keskenään vaihdettavissa. Kaikki autotallimallit voi pystyttää myös peilikuvana. Ovet pitää sijoittaa aina päätyyn.
Toimitusaika:
3–4 viikkoa.
Hinta (ei sisällä rahtia tai toimituskuluja): 5 998 euroa. 

Turner 940 peilikuvioinen ovi

Turner 940 peilikuvioinen ovi

Valmistus ja myynti: Turner Group Oy ja rakennustarvikeliikkeet.
Mitat:
Kaikki ovet tehdään asiakkaan mittojen mukaan.
Materiaalit ja värit: Teräspelti molemmin puolin ovea. 40 mm uretaanieriste. Kaikki RAL-värikartan värit mahdollisia.
Muuta:
Oven lämpöarvo (U-arvo) 1,0. Valtakunnallinen asennus- ja huoltopalvelu. Takuu lamellille 10 vuotta ja heloille 2 vuotta.
Toimitusaika:
Noin 3 viikkoa.
Hinta (ei sisällä rahtia tai toimituskuluja): Esim. 3 000 x 2 100 mm ovi maksaa noin 1 450 euroa, jolloin ikkunarivin hinta noin 420 euroa. Avaaja 300 euroa.

Villiruusu talli 53

Villiruusu talli 53

Valmistaja ja myynti: Villiruusu Oy, Hamina.
Mitat: 8,4 x 6,2 metriä.
Materiaali:
Puu.
Toimitusaika:
1 kuukausi.
Hinta
(ei sisällä rahtia tai toimituskuluja): Kylmänä alkaen 7 090 euroa.