Kiveys kuin karkki
Ympärillä karua rannikon luontoa – käkkärämäntyjä, kalliota ja irtokiviä. Millainen terassi sopii taloon, joka seisoo kallion päällä lähellä merta?
TEKSTI JAANA LAITINEN
KUVAT NINA DODD
 
Tätä mietti pitkään kirkkonummelainen perhe, jonka uusi koti nousi Porkkalaan lähelle merenrantaa. Talo itse on vanhan roosan värinen, huvilamainen puutalo, jota ympäröi kaksi metriä leveä terassi. Etupihalla, meren puolella patio levenee kolmeen metriin. Sisäänkäynti kulkee etuterassin kautta.
Terassilla ei varsinaisesti oleskella. Siihen on nostettu pari tuolia, joihin voi istahtaa katselemaan maisemia. Oleskelutila kalusteineen rakennetaan talon vasemmalle kulmalle hieman terassia alemmaksi.
Moniin uusvanhoihin puutaloihin tehdään nykyään isot puupatiot. Perhe ei halunnut sellaista. Talossa on omia, rohkeita ratkaisuja, eikä terassistakaan tahdottu tavanomaista. Siitä haluttiin myös kaunis katsella. Koska koko ympäristö on kiveä, myös terassiin valittiin kiveys.
 
Kivi sopii kallioluontoon
Oikean kivilaadun ja värin valintaan nähtiin vaivaa. Yhtenä vaihtoehtona olivat isot liuskekivet, toisena kivikuvioiset betonilaatat. Ne ovat edullisempia kuin täyskivi, mutta eivät kuitenkaan näyttäneet hyviltä, kun niitä sommiteltiin terassille. Perhe halusi kivien olevan kauniita märkinäkin. He kastelivat eri kivilaatuja ja vertailivat ulkonäköä.
Lopulta valinta osui 100x100x100 millin kokoisiin, neliön muotoisiin noppakiviin. Ne ovat harmaata graniittia, joka sointuu terassin edessä leviävän kallion väriin. Kallio kaivettiin esiin talon valmistuttua. Viime vaiheessa perheen äiti ja isä puhdistivat koloista mullat lusikalla.
Perheen isä naputteli nopista kiveyksen talon kolmelle sivulle. Niistä tehtiin etuterassille kulkuväylä ja sen molemmille puolille salmiakkikuvio. Sen aihe löytyi englantilaisesta puutarhakirjasta.
Tarkkaa työtä: salmiakit ovat tasan metrin pituisia.
Tarkkaa työtä: salmiakit ovat tasan metrin pituisia.
Terassiin kului 12 tonnia noppakiviä ja somerokiviäkin kaksi tonnia
Terassiin kului 12 tonnia noppakiviä ja somerokiviäkin kaksi tonnia. Salmiakkiidea löytyi englantilaisesta puutarhakirjasta. Kuvio toistuu terassin aidassa.
Putket kiveyksen alle
Yksi ”salmiakki” on aina metrin pituinen. Kuvioiden väli on yhtä pitkä. Salmiakkien nopat on muurattu kiinni alustaan, jotta ne varmasti pysyvät paikoillaan. Koko kiveyksen alla on kuivabetonipohja.
Salmiakkikuvioiden välit täytettiin pyöreillä, 16–32 -millisillä somerokivillä. Ne näyttivät pariskunnan mielestä paremmilta kuin teräväreunaiset kivet.
Noppakiveä tarvittiin huikeat 12 tonnia. Somerokiviä kului kaksi tonnia. Irtonaiset somerokivet painettiin paikalleen päällä tassuttelemalla. Noppien asennus sen sijaan oli kova urakka, joka vei perheen isältä 15 pitkää työpäivää. Jokainen noppa piti asettaa ja naputtaa paikalleen erikseen. Betonisista 267x133x5 millin Rustic Structura -reunustiilistä tehtiin kiveykselle reunus. Kaikki kivet hankittiin Kivikoplalta.
Kiveys osoittautui kokonaisuudessaan suuremmaksi urakaksi kuin perhe kuvitteli. Samalla kuitenkin tarjoutui mahdollisuus juoksuttaa talon putket kiveyksen alla.
Toinen, kalliimpi mahdollisuus olisi ollut räjäyttää kalliota pois ja tehdä näin tilaa putkille.
Nyt taloa ympäröi arvoisensa kaunis, lähes ikuinen kiveys, joka ei juurikaan vaadi hoitoa.
Sadevesi juoksee aurinkokuvioon
Jokainen yksityiskohta on tarkkaan mietitty. Sadevesi juoksee aurinkokuvioon.