TEKSTI HANNA HENTINEN
KUVAT PIRJO RÖNKKÖ
 
Pihapolku on päällystetty kivituhkalla ja reunustettu nupukivillä
Kapea pihapolku on päällystetty kivituhkalla ja reunustettu nupukivillä. Punertava kivituhka on lämmin, kaunis ja luonteva pinta kasvillisuuden keskellä.

Pihateiden ja kulkuväylien päällysteet valitaan sen mukaan, mitä niiden tulee kestää ja mitä kukkaro sallii. Kolmas valintaperuste on rakennuksen tyyli. Harmoninen piha syntyy, kun käytetään rakennuksen valmistumisajan materiaaleja: rintamamiestalon pihalla soraa, liuskekiviä ja kivituhkaa, 60-luvun talon pihalla liuskekiviä, harmaita betonilaattoja, puupatioita ja asfalttia; 70-luvun pihoilla edellisten lisäksi myös betonikiviä.

80- ja 90-luvuilla betonikivien valikoima kasvoi ja nyt erilaisia koti- ja ulkomaisia betoni- ja luonnonkivivaihtoehtoja on jokaiseen makuun. Myös perinteiselle vihertävälle painekyllästetylle puulle on runsaasti vaihtoehtoja.
Autotallin edessä asfaltti on hyvä ja edullinen materiaali. Se on tasainen, siisti ja helppo pitää puhtaana. Asfaltin etu on myös sen neutraali ulkonäkö. Se sopii monen näköisiin ympäristöihin. Kun asfalttialue kehystetään betoni- ja nupukivillä on arkisuus tipotiessään. Graniittinupukivillä kehystetty asfalttipinta istuu luontevasti arvokkaaseenkin ympäristöön.
 
Päällyste paikan mukaan
Kivituhka on hyvin tiivistyvä ja luonteva materiaali maaseudulla pihateiden ja autotallin edustan päällysteeksi. Kivituhkapinta on kaunis ja edullinen ja sopii monenlaisiin paikkoihin. Sen haittapuolena on urautuminen sateella. Jos pihatie on jyrkkä, sadevedet aiheuttavat eroosiota kivituhkapinnassa. Kivituhkaa ei myöskään kannata levittää aivan sisäänkäynnin edustalle, koska se kulkeutuu kenkien pohjissa sisälle. Se on sopiva pinta pelialueille ja lasten leikkipaikoille, mutta ei keinujen ja kiipeilytelineiden alle. Sinne se on liian kovaa.
Betonikiveys on moni-ilmeinen ja kestävä pinnoite. Kivi- ja ladontakuviovaihtoehtoja on runsaasti. Betonikiveys on hyvä pinta pihateillä, sisääntuloväylillä ja käytävillä, miksei myös oleskelualueilla. Vanhojen talojen pihapiireihin betonikivi ei ole kovin luonteva vaihtoehto. Tosin on myös betonikiviä, jotka muistuttavat erehdyttävästi vanhoja katukiviä ja sopivat vaativiinkin kohteisiin.
Noppakiveys
Noppa- ja kenttäkiviä oleskelupaikan pinnoitteena. Yksityiskohdat on tehty huolellisesti ja sammalsauma viimeistelee kiveyksen.

Betonilaatoilla, varsinkin yhdistettynä graniittinoppakiviin, saadaan kauniita pelkistettyjä pintoja oleskelualueille. Laatat eivät ole yhtä kestäviä kuin betonikivet. Ne murtuvat helposti liiallisen painon alla. Niitä ei siis kannata käyttää ajoväylillä.

Luonnonkivipinnat sopivat monenlaisiin ympäristöihin. Suomalainen graniitti on kaunista ja siitä tehdyt nupu- ja noppakivet ovat väritykseltään luonnollisia suomalaisiin pihoihin. Niiden asentaminen on hidasta ja hankalaa ja vaatii aina ammattitaitoisen kivimiehen. Toisaalta materiaalina ne ovat ikuisia. Jos kiveyksen pinta joudutaan avaamaan, kivet eivät siitä vaurioidu, vaan niitä voidaan käyttää uudestaan vuosikymmenestä toiseen.
Pyöreistä luonnonkivistä tehdään kenttäkiveyksiä seinän vierustoille ja huolellisesti ladottu kenttäkiveys sopii myös oleskelualueen pinnaksi ja käytävien reunoihin. Tällöin kivet ladotaan sileä puoli ylöspäin, jolloin pinnasta saadaan mahdollisimman tasainen.
Liuskekivi on kaunis ja luonteva pinta oleskelualueilla. Sen asentaminen vaatii ammattitaitoa, jotta saumakohdat onnistuvat ja pinnasta saadaan tasainen. Graniittia heikompi liuske ei kestä kovinkaan suurta painoa murtumatta. Ajotien päällysteeksi se ei sovi, mutta pihan poluille ja oleskelualueille se on ehkä kaunein materiaali.
Puu on lämmin, miellyttävä ja monipuolinen materiaali oleskelupaikoilla ja pikkukäytävillä. Puutavaran koko vaikuttaa hyvin paljon puulla katetun alueen ulkonäköön. Trallilaudasta rakennetaan kevyitä pieniä patioita. Massiivisesta lankusta saadaan kestävämpiä rakenteita. Pyöreillä pölleillä päällystetty pinta sopii metsäisille tonteille.
Poltettu puu on osoittautunut hauraaksi, eikä sovi kovinkaan hyvin patioiden materiaaliksi. Lehtikuusi kestää hyvin ilman käsittelyäkin. Lisäksi se patinoituu kauniin harmaaksi.
Pienestä pihasta saadaan puupatioilla ja maanpeitekasvillisuudella helppohoitoinen ja viihtyisä
Puupatio on lämmin ja pehmeä pinta paljaiden varpaiden alla. Pienestä pihasta saadaan puupatioilla ja maanpeitekasvillisuudella helppohoitoinen ja viihtyisä.
Liuskekivi sopii suomalaiseen puutarhaan
Liuskekivi sopii suomalaiseen puutarhaan. Liuskekivipinta, tiivis maanpeitekasvillisuus ja kauniit luonnonkivet muodostavat harmonisen kokonaisuuden.

Maksa laadusta, älä korjaamisesta
Pihan päällysteiden hinnat riippuvat ennen kaikkea työn laadusta. Ammattitaitoinen, huolellinen työ ja asennustapa nostavat päällysteen neliöhintaa rakennusvaiheessa, mutta tuloksena on kestävä ja korkealaatuinen piha, jota ei tarvitse korjailla muutaman vuoden kuluttua. Puupation hintaan vaikuttaa esimerkiksi työtapa; käytetäänkö naulapistoolia vai kiinnitetäänkö puutavara ruuvaamalla. Liuskekiveyksen hinta riippuu liuskeiden koosta ja asennustavasta; pienet ohuet kivet ovat edullisia, mutta niillä ei saa kestäviä pintoja. Suuret ja riittävän paksut liuskekivet ja kivien saumaus erikoismateriaalilla nostavat kiveyksen hintaa, mutta tuloksena on kestävä tasainen pinta.
Hyvä työ maksaa, mutta se kannattaa. Materiaalikustannukset ovat kuitenkin vain yksi osatekijä pihan rakentamisen kokonaiskustannuksista. Niihin vaikuttavat mm. kohteen sijainti ja koko, rakentamisolosuhteet, pihan korkeussuhteet ja pohjamaan rakenne. Huolellisesti ja oikein tehdyt pohjatyöt ovat edellytys onnistuneille päällystetöille.
 
Aidan ja tien välinen kaista on viimeistelty kenttäkivillä
Aidan ja tien välinen kaista on viimeistelty kenttäkivillä. Tasaiseen kivipintaan on upotettu myös kookkaampia kiviä, jotka luovat pintaan vaihtelua.

Suuntaa antavia neliöhintoja erilaisille päällysteille

Asfaltti 18 euroa/m2
Kivituhka 9 euroa/m2
Betonikiveys 50 euroa/m2
Graniittinupu/noppakiveys 165 euroa/m2
Kenttäkiveys* 70 euroa/m2
Liuskekiveys 120 euroa/m2
Puupinnat 60 euroa/m2
 
Hinta-arvioissa on mukana materiaali, työ ja arvonlisävero (22 %), ei pohjatöitä.
* asennettuna maakosteaan betoniin