Kun ikkunat huurtuvat
Ikkunamme huurtuvat. Toisinaan lasien väliin muodostuu jopa jäätä. Mitä tekisimme? Nyt saat vastaukset 14 useimmin esitettyyn kysymykseen ikkunoiden huurtumisesta. Ilmiö ei ole kuitenkaan helppo hallita.
1. Suihkussa tai kylvyssä käynnin aikana kylpyhuone huurtuu voimakkaasti. Miten sen voisi välttää?

Kylpyhuoneen ilmanvaihto on huono. Sahaa kylpyhuoneen oven alareunasta pois noin 20 mm, jotta ilmaa pääsee sitä kautta kylpyhuoneeseen. Tarkista myös, että kylpyhuoneen ilmaventtiili on auki. Jos ongelma jatkuu, asenna kunnollinen tuuletushormi huoneesta katolle. Hormin päähän olisi viisasta asentaa huippuimuri. Eristä ilmastointiputket.

2. Lähes joka aamu talvisin makuuhuoneemme ikkunat ovat huurtuneet kokonaan. Voiko syynä olla se, että collie-koiramme saa nukkua huoneessa öisin?

Mitä useampi hengittää ulos lämmintä kosteaa ilmaa sitä enemmän tarvitaan oikeaa lämpötilaa ja ilmavirtausta. Jos hauva ei kuorsaa, saanee se luvan maata paikallaan.

3. Aion asentaa ikkunapenkit uuteen taloomme. Miten ne tulisi tehdä, jotta välttäisin ikkunoiden huurtumisen?

Kiinnitä ikkunanpenkit hyllynkannattimiin niin, että niiden ja seinän väliin jää 1020 mm ilmarako. Silloin pattereista nouseva lämmin ilma pääsee vapaasti ikkunoille ja huuhtoo kosteuden pois.

4. Kaksilasisen makuuhuoneemme ikkunan ulommainen lasi huurtuu usein. Onko teillä sille selitystä?

Todennäköisesti huoneen lämmin ja kostea ilma tunkeutuu lasien väliin. Kosteus tiivistyy ulkolasin pintaan ilman jäähtyessä yön aikana.
Olisi ehkä syytä tarkistaa tiivisteiden kunto ja sijainti. Sisemmän puitteen ja karmin väli pitää tiivistää paremmin kuin kuin ulkopuitteen rako.

5. Välttääkseni uloimman lasin huurtumisen olen teipannut yhteenkytkettyjen puitteiden välin umpeen. Huurretta muodostuu silti yhä samalla tavalla kuin ennen. Miksi?

Kylmän ulkoilman on tarkoitus päästä hallitusti sisään tuuletuksen ansiosta huoneesta poistuvan ilman tilalle. Tämä ilma pitää osaltaan huurteen poissa. Poista siis teippaukset. Voit varmistaa ilman luonnollisen kierron puitteiden välissä kiinnittämällä nastan sisäkehyksen ulkosivulle yhteen nurkkaan ylös ja toisen vastakkaiseen nurkkaan. Nastojen avulla muodostuu pieni ilmarako.
HUOMIO! Älä koskaan poraa reikiä ikkunanpuitteisiin. Se lisää vain lämmityskuluja.
6. Katulyhtyjen loiste häiritsee ja siksi olemme hankkineet pimennysverhot. Voivatko ne olla syy huurtumiseen?

Huurtumisen syy on yleensä huonon ilmanvaihdon, alhaisen huonelämpötilan ja suuren ilmankosteuden yhdistelmä. Verhot estävät ilman pääsyn ikkunalle, jolloin muodostuu huurretta. Jos haitta on suuri, kannattaa harkita ulkopuolisten ikkunaluukkujen hankkimista verhojen tilalle.

7. Pitäisikö makuuhuoneemme oven olla auki vai kiinni öisin?

Oven auki tai ainakin raolleen jättäminen voi olla parantaa ilmankiertoa huoneesta toiseen. Jos oven on ehdottomasti oltava kiinni, oven alareunaan pitää ehkä tehdä ilmarako. Se käy esimerkiksi sahaamalla oven alareunasta pois pari senttimetriä.

8. Meillä on muutama kaunis marmorinen ikkunanpenkki. Ne tulevat noin 15 senttimetriä ulos seinästä. Onko niillä jokin merkitys?

Ne voivat olla ilman vapaan kierron tiellä, kun ne tulevat noin paljon ulos seinästä. Voit porata ilmareikiä levyihin lähelle seinää. Käytä kiviporaa ja poraa niin varovaisesti, että levyt eivät rikkoudu.

9. Kummat ovat ilmanvaihdon kannalta paremmat, rullaverhot vai sälekaihtimet?

Selvästi säleverhot. Alas karmiin saakka vedetty rullaverho estää ilman kierron ikkunalle. Sälekaihtimen säleiden väliin jää paljon ilmarakoja eikä ilman kierto esty.

10. Makuuhuoneemme ikkuna aukeaa ulospäin, mutta lastenhuoneen ikkuna sisäänpäin. Makuuhuoneen lasti huurtuvat, mutta lastenhuoneen eivät. Miksi?

Ikkunoiden avautumissuunnalla ei ole merkitystä. Tarkista tiivisteiden kunto. Ne voivat olla ongelman syy.

11. Kasvit tekevät hyvää mielelle ja myös sisäilmalle. Mutta kannattaako niitä pitää ikkunalla?

Ei ainakaan kovin paljon. Ruukkukasveista haihtuu kosteutta ja lisäksi ne estävät ilman kiertoa lasin edessä.

12. Säästääksemme lämmityskustannuksissa suljemme lämpöpatterit yöksi. Olisiko ne huurteen muodostumisen kannalta parempi pitää kuitenkin toiminnassa?

Sillä on varmasti merkitystä. Ei leudoilla ilmoilla, mutta talvella, ehkä jo syksylläkin huurtuminen on varmaa.

13. Miksi ikkunat huurtuvat valmistaessani ruokaa? Pidän aina liesituuletinta täydellä nopeudella.

Liesituuletin imee ehkä pois ruoankäryt, mutta ei yksinään saa aikaan riittävää ilmanvaihtoa. Pidä keittiön ovi auki ja mielellään viereisen huoneen ikkuna raollaan, jotta ulos imeytyvän ilman tilalle tulee korvausilmaa.
Jos haluat pitää keittiön oven kiinni, yhden keittiön ikkunan pitää olla raollaan.

14. Talvisin lasin sisäpuolella on toisinaan jäätä. Mistä sitä tulee?

Ulkolämpötilan laskiessa paljon, lasin pintaan tiivistynyt kosteus jäätyy ja sitä kertyy koko ajan lisää. Eräs syyllinen voi olla alumiinipuitteet, jotka johtavat kylmyyttä paljon tehokkaammin kuin puu. Järjestä ikkunaan kevyt ilmankierto ja nosta myös huonelämpötilaa jonkin verran entisestä tasosta.