Uudet EU-direktiivit ja omat rakennusmääräyksemme velvoittavat käyttämään ensisijaisesti niin sanottuja passiivisia energiansäätelymenetelmiä ennen energiaa kuluttavien järjestelmien rakentamista. Tehokas auringonsuojaus on energiaa kuluttamaton ratkaisu, jossa luontaista aurinkoenergiaa hyödynnetään valaistuksen ja lämmityksen tukiratkaisuna sekä jäähdytyksessä.

Rakennusten energiankulutusta voidaan hillitä monin keinoin. Energiaa kuluu lämmitykseen, jäähdytykseen ja valaistukseen rakennuksen koko elinkaaren ajan. Energiatehokas rakentaja ja remontoija ottaa huomioon nämä jo suunnitteluvaiheessa.

Rakennuksen energiatalouden kannalta merkittävässä roolissa ovat ikkunat, joiden kautta tapahtuu kahdensuuntaista lämmönvaihtoa.

– Etenkin vanhoissa taloissa ikkunoiden kautta karkaa lämmintä ilmaa harakoille. Lämpöhukan saa pienennettyä olennaisesti, kun ikkunoiden sisäpuolelle asennetaan energiaa säästävät aurinkosuojat, toimitusjohtaja Minna Paulin Apollo Kaihdin ja Markiisi Oy:stä kertoo.

Paulin suosittelee tehokkaaksi lämpövuodon estäjäksi energiatehokkaita kaihtimia.

– Valmistamme kaihtimia hyvin eristävästä ja energiatehokkaasta ESP-materiaalista, jonka energian säästö on testattu ja luokiteltu. Alimmassa luokassa kotitalouden energiansäästö on 11 prosenttia vuodessa, kun ylimmässä luokassa ylletään jopa 15 prosentin vuotuiseen energiansäästöön.

Energiatehokkaita ESP-kankaita on saatavilla useita eri kuosia sekä rullakaihtimiin, lamellikaihtimiin että paneelikaihtimiin. Kankaat ovat paloturvallisia, sisältävät UV-suojan ja niitä on saatavana myös täysin pimentävinä.

Ilmalämpöpumppu historiaa?

Lisääntynyt tekniikka talon sisällä sekä yhä paremmat energiaa säästävät rakenneratkaisut kuten matalaenergiatalot ja passiivitalot lisäävät merkittävästi myös jäähdytyksen tarvetta. Tässäkin passiiviset energiansäätelymenetelmät ovat etusijalla.

Oikein toteutettu ja ohjattu aurinkosuojaus vähentää jäähdytyksen tarvetta olennaisesti niin kotona kuin toimistoissa, jolloin esimerkiksi ilmalämpöpumpulla saatu säästö lämmityskustannuksissa ei kulu mukavuusjäähdyttämiseen kesällä. Jäähdytykseen riittää pienempi ja edullisempi laite tai sitä ei tarvita enää lainkaan.

– Ikkunan ulkopuolelle asennettu markiisi tai kaihdin vähentää jäähdyttämisen tarvetta jopa lähes 90 prosenttia. Automaattisesti ohjautuvat kaihtimet mittaavat termostaatilla sisätilan lämpötilan ja nousevat ja laskevat tarpeen mukaan, kun haluttu lämpötila sisällä on saavutettu, Minna Paulin valistaa.

Lisätietoja: www.apollokaihdin.fi