Liekö missään muualla sellaisia itikkamääriä kuin suloisessa Suomessamme? Silti emme ole ottaneet oppia elokuvista ja tv-sarjoista: Amerikassa joka talossa on screen door, verkko-ovi.


Verkko-oven voi nostaa saranoiltaan talvisäilöön. Ovi pysyy kiinni magneettisalvoilla.

Verkkoa saa rautakaupoista ja markettien rauta- tai taloustavaraosastoilta metritavarana tai valmispakkauksina. Tavallisia leveyksiä ovat 60, 80 ja 100 senttiä. Jostain syystä verkko oli ennen aina vihreää, mutta nyt saa myös harmaata ja valkoista. Valkoinen on tyylikkäin, mutta harmaantuu pölyyntyessään.

Paras verkko on kudottu ohuesta muovilangasta. Reiitettyä muovikalvoa muistuttava valettu verkko estää näkyvyyttä ja ilmankiertoa ja repeää herkästi.


 

Tarvikkeet:

(Muista tarvikkeita ostaessasi oman ovesi yksilölliset mitat!)

– 21 x 45 millin listaa kehykseen
– 6-8 x 28 millin listaa ristikoihin
– 4 millin vaneria alaosan ”potkulevyksi”
– magneettisalpoja
– nostosaranat (vasen- tai oikeakätiset)
– oveen vetimet ruuveineen
– verkkoa
– nitojan nastoja
– uppokantaruuveja, 3,5 x 20 ja 5 x 70 mm
– liimaa
– 25 millin uppokantanauloja.


Verkko-oven 21 x 45 millin kehyslistojen kulmiin tehdään lapa-liitokset, jotka kiinnitetään liimalla ja ruuveilla. Kehyksen leveys l ja korkeus k ovat 5 milliä pienemmät kuin oviaukon mitat. Piirrä 28 millin peitelistan reunaviivat kehykseen ja ota niiden ulkosyrjästä mitta a, joka määrää vaakapuiden paikat. Ala-o

Rakennusohjeet

Verkko-oven kehys saa olla kevyt ja kapea, jotta jää tilaa mahdollisimman suurelle aukolle. Verkko ei päästä raikasta ilmaa lävitseen läheskään yhtä paljon kuin avoin ovi. Verkko-ovi on helppo nostaa saranoiltaan ja viedä talveksi säilöön. Ota oviaukosta mitat joka suuntaan millin tarkasti, sillä vanhassa ovessa ylä- ja alaosa saattavat olla erilevyiset tai karmi vino. Mitoita kehys niin, että siitä tulee 5 milliä aukkoa pienempi.

Hanki puutavaraliikkeestä suoraa, oksatonta listaa. Tee kehyksen kulmiin piirroksen mukaiset lapaliitokset, jotka syntyvät tiheähampaisella sahalla. Suorakulma on sahauskohtien piirtämisessä välttämätön apuväline. Poraa joka kulmaan reiät kahdelle ruuville. Kokoa kehys mieluiten niin, että se on paikallaan oviaukossa. Pane saumoihin runsaasti liimaa ja kiristä ruuvit hyvin.

Merkitse saranoiden paikat ja tee niille upotukset kehykseen, mutta älä oven karmiin. Ruuvaa saranat väliaikaisesti paikoilleen ja sovita kehystä oviaukkoon. Höylää kehystä tarvittaessa.

Piirrä 28 millin listaa käyttäen kehykseen verkon reunalistojen paikat. Piirroksen a-mitta on avainasemassa: sen avulla ristikot asettuvat 45 asteen kulmaan. Merkitse kehykseen välipuiden paikat.

Ylempi vaakasuora välipuu on 21 x 28 millin listaa, jonka voit sahata 45 millin kehyslistasta. Alempi välipuu on 45 milliä leveä. Poikkipuiden kiinnityksiin ei kannata tehdä lovia, etteivät ne heikennä kehystä. 5 x 70 millin ruuveilla ja liimalla osat pysyvät paikoillaan mainiosti. Poraa ruuveille kehykseen läpimenoreiät.

Sahaa peitelistat ja ristikot piirroksen mukaan ja sovita ne kehykseen. Ristikoihin voit tehdä upotusliitokset, mutta ohut lista taipuu ristikkäin ilmankin. Koska ristikoiden tehtävänä on jäykistää kehys, kiinnitä ristikot ruuveilla. Poraa ruuveille 3,5 millin reiät. Maalaa listat ja kehys ennen kokoamista.

Kiinnitä verkko kehykseen ja nido noin 3 sentin välein viistoon. Kiinnitä ristikko ja reunalistat. Käytä reunoissa 25 millin uppokanta- eli dyckertnauloja. Kiinnitä samanlaisilla nauloilla ala-aukkoon valmiiksi maalattu vaneri- eli ”potkulevy”.

Viimeistele maalaukset, maalaa ruuvien ja naulojen kannat. Kiinnitä lopuksi saranat, vetimet ja magneettisalvat.

Esko Kuokkanen suunnittelee, toteuttaa, kuvittaa ja kirjoittaa tee itse -juttuja niin pikku esineistä kuin suuristakin kokonaisuuksista. Hän on myös kirjoittanut ja suomentanut useita tee itse -kirjoja.