Pääovi on kodin käyntikortti
Ulko-ovi tervehtii ensimmäisenä talon asukkaita ja kutsuu vieraat sisään. Siksi oven pitää sopia talon ilmeeseen saumattomasti.
Teksti Jonna Tapanainen
Kuvat ovitehtaiden
Uuden ulko-oven valinnassa painotetaan yleensä neljää ominaisuutta: kestävyyttä, turvallisuutta, helppokäyttöisyyttä ja lämmöneristystä. Listaan voisi kuitenkin lisätä vielä yhden avainsanan: tyylin.
Pääovi vaikuttaa ratkaisevasti talon yleisilmeeseen. Oikein valittu ovi tukee talon tyyliä. Huonosti valittu ovi voi rikkoa arkkitehtuurin tai riidellä historian kanssa. Uudiskohteessa on joskus varaa kokeilla rohkeitakin ratkaisuja, mutta varsinkin vanhassa talossa on tärkeää, että ovi on sopusoinnussa talon kanssa.
Monen suomalaisen kodin portailla tulijaa tervehtii valkoinen perusovi
Ulko-oviostoksilla hinnasta on muodostunut määräävä tekijä, eikä oven ulkonäköön muisteta aina kiinnittää tarpeeksi huomiota. Syy ei kuitenkaan ole vain ostajan, sillä usein myyjä unohtaa kysyä, millaiseen taloon ovi tulee. Korjausrakentajan on hyvä muistaa talon rakennusvuosi, sillä jokaisella vuosikymmenellä on oma leimansa. Onneksi ovien valmistajat ovat viime aikoina heränneet huomaamaan historiallisen perspektiivin ja tyylisuunnat. Suomalaisia koteja ja tyylejä kartoitetaan aina vain tarkemmin.
Liian hintakeskeisen ajattelutavan lisäksi oven valintaan vaikuttaa usein ostajan konservatiivisuus. Ostaja saattaa haluta samantyylistä kuin muillakin, eikä tohdi kokeilla omia ratkaisuja. Tosin etenkin nuoret rakentajat ja remontoijat uskaltavat jo kokeilla värejä, kuvioita ja ikkunoita. Miehet kiinnittävät usein huomiota tekniikkaan, kun naisille mallikin on tärkeä. Lopputulos onkin yleensä paras, kun ovi valitaan yhteispelillä.
Uusiin taloihin rakennetaan nykyään isoja, avaria eteisiä tuulikaappien sijaan. Onkin tärkeää, että ovi on edustava molemmilta puolilta, sillä sisäpuoli on osa sisustusta, ja oven väri, kuviointi ja ikkunat vaikuttavat eteisen tunnelmaan.
Ulko-ovessa voi olla kuviot vain toisella puolella tai molemmilla puolilla
Ulko-ovessa voi olla kuviot vain toisella puolella tai molemmilla puolilla. Esimerkiksi nämä Ouluxin kohokuvioidut mallit ovat kaksipuolisia. Värivalikoima on nykyään laaja.

Maalatut hdf-ovet ovat suosituimpia

Useimmiten ulko-ovi on maalattu tai viilupintainen. Nykyaikainen ovi tehdään puristamalla se muotonsa pitäväksi elementiksi, joka työstetään ja kuvioidaan urittamalla tai liimaamalla pintaan kohokuvio. Ulko-ovet ovat yleensä alumiinijäykisteisiä, hdf-pinnoitettuja lämpöovia. Maalattua hdf-pintaa ei tarvitse huoltaa vuosittain – puhdistus tavallisilla pesuaineilla riittää. Maalatut hdf-ovet ovet suosittuja myös laajan värivalikoiman takia. Puunystävät voivat valita viilupintaisen oven. Perinteikkäät ja arvokkaat viilu-ovet vaativat öljykäsittelyn pari kertaa vuodessa. Vaihtoehtoja on kaksi: tiikki ja mänty.
Ulko-ovirintamalla kehitellään myös uusia materiaaleja, kuten alumiinia. Esimerkiksi räystäättömissä rivitalokohteissa on jo käytetty jonkin verran alumiinipaneelipintaisia ovia.
Vaikka valkoinen on edelleen suosituin oven väri, laajentunut värivalikoima kertoo lisääntyneestä kokeilunhalusta. Kirkkaanpunainen tai hehkuvanturkoosi ovi on näyttävä ja voi tuoda sopivan säväyksen muutoin neutraaliin taloon. Sävyn voi valita ulkomaalikartasta tai perinnevärikartasta, ja tilauksesta saa haluamansa värin. Muista kuitenkin ilmansuunta: jos ovi kylpee auringossa, tummia värejä kannattaa välttää.
Ovien pintakuviot ovat muuttuneet voimakkaammiksi ja näyttävämämmiksi. Kuviot luovat oveen myös valon ja varjon kontrastia. Sovita kuitenkin pintakuvio oven väriin – jos voimakas kuviointi yhdistetään voimakkaaseen väriin, molemmat saattavat menettää tehonsa.
Pölyisillä paikoilla oveen kannattaa valita pystykuvio. Pintakuvioihin saattaa kerääntyä pölyä, mutta räystäät ja katokset suojaavat ovia likaantumiselta melko hyvin, ja maalattujen ovien kuvioitukin pinta on helppo pitää puhtaana.
Ikkuna elävöittää ovea
Ulko-oven ilmeikkyyttä voi lisätä ikkunalla, joka tuo valoa eteiseen. Monet pelkäävät ikkunoiden heikentävän turvallisuutta, mutta kunnollinen turvalukko suojaa varkailta paremmin kuin ikkunaton ovi. Ikkunamalleja on monenlaisia. Oveen voi valita myös erikoislasin, josta auringonvalo pääsee läpi, mutta muuten näkyy vain hahmoja.
Myös värillisillä lasilistoilla ja kuviolasilla voi luoda omaperäisiä ratkaisuja. Kuviolasit tehdään painotekniikalla käyttämällä lyijylasia tai metalliristikoita eristyslasin sisällä. Kuviolasit ovat vielä harvinaisia, mutta yleistyvät koko ajan. Erilaiset listat sen sijaan ovat tavallisia, ja niillä voi muuttaa oven ilmettä helposti.
Yhteystietoja
– Alavuden puunjalostustehdas, (010) 525 6000, www.alavus.com
– Matti-Ovi, (02) 461 600, www.matti-ovi.fi
– Oulux,(010) 525 600, www.oulux.fi
Ovitehdas Vihanto, (02) 255 7099, www.ovivihanto.fi
– Pihlavan Ikkuna, (03) 476 0700 tai 020 147 4452, www.pihla.com
– JELD-WEN Suomi Oy, 020 110 0200, www.kilsgaard.fi
– Viitapuu, (010) 525 6000, www.viitapuu.fi
– Välikylän Puutyö, (08) 445 8700, www.valikylanpuutyo.fi