Pitääkö ikkunoiden puu vaihtaa vai maalata?
Taloja katsastaessamme olemme törmänneet vanhaan taloon, jonka ikkunat näyttävät melko huonokuntoisilta. Nyt mietimmekin, pitäisikö ikkunat suosiolla vaihtaa uusiin vai voiko ne kunnostaa ja maalata? Talon omistaja väittää, että ikkunaremontista selviää kitillä ja maalilla, mutta itse olemme epävarmoja. Miten varmistamme asian?
Eräs tapa päästä selville ikkunapuitteiden kunnosta on pistää veitsenkärjellä pahimmilta näyttäviin kohtiin. Silloin huomaa helposti, onko puu lahoa vai tervettä.

Jos veitsenkärki uppoaa vain muutaman millin, puu on tervettä, vaikka näyttääkin harmaalta, huonokuntoiselta ja lahonneelta. Lahon puun huomaa siitä, että veitsi uppoaa kuin pehmeään voihin. Lahoa puuta ei voi korjata, ainoa keino on vaihto uuteen. Ikkunoiden kehyslaudat eivät kyllä yleensä lahoa.

Puu lahoaa pahiten salpojen ja saranoiden ympäriltä. Tarkista salpojen kiinnityskohdat ja tutki niiden taustat. Salpojen täytyy olla tukevasti kiinni puussa.

Tarkista myös huolellisesti kaikki sateelle alttiit paikat. Jos puussa on niin syviä halkeamia, ettei niitä voi tukkia, vesi pääsee tunkeutumaan puun sisään ja lahottamaan sitä.