Näin maalaat puutalon
Paras maalaustulos öljymaalilla ja vesiohenteisella peittomaalilla syntyy kolmivaiheisesti pohjustamalla, pohjamaalaamalla ja pintamaalaamalla. Lisäksi kannattaa käyttää ruosteenestomaalia naulankantoihin ja oksalakkaa oksankohtien eristämiseen. Vaikka ruiskumaalaus houkuttelisikin, suositeltava käsittelytapa ulkomaalauksessa on sively, jolloin maali saadaan tiiviisti hierrettyä puun pintaan.
ANNA-MARIA WASENIUS
KUVA SADOLIN
 

Maalaa huolella1. Sekoita tuotteet huolellisesti ennen käyttöä ja käytön aikana, anna hyytelöityvien maalien hyytelöityä sekä tutustu etikettien ohjeisiin. Suojaa ympäristö pesu- ja maaliroiskeilta. Suojaa hyvin myös ne rakennuksen osat, joita et halua maalata.

2. Vanhalla pinnalla työ aloitetaan huolellisella puhdistuksella. Puhdista käsiteltävä pinta pölystä pesemällä ja huuhtele hyvin. Jos pinnoilla on hometta, käytä homeenpoistoliuosta ja varaudu värin häviämiseen. Kaavi tai teräsharjaa pois kaikki irtoava aines ja poista oksankohdista mahdollinen pihka. Poista laho tai harmaantunut puuaines ja vaihda tarvittaessa huonokuntoiset laudat uusiin. Tee tarvittavat paikkaukset. Hio kova, kiiltävä ja hyvin kiinni oleva vanha maalipinta himmeäksi.

3. Huolehdi, että niin vanha kuin uusi maalattava pinta on kuiva. Käsittele puupuhtaat pinnat pohjusteella riippumatta siitä, pintamaalaatko ne lopulta akrylaatti- tai öljymaalilla. Käsittele uusilla pinnoilla kaikki ja vanhoilla pinnoilla vain puupuhtaiksi hiotut kohdat. Pohjuste on väritön ja sen tehtävänä on suojata puuta home-, lahottaja- ja sinistäjäsieneltä. Älä käytä pohjustetta, jos käsittelet pinnan punamultamaalilla. Muista käsitellä lautojen alapäätypinnat ja jatkoskohdat huolellisesti sekä pohjusteella että maalikerroksilla.

4. Varmista tasainen lopputulos ja käsittele tässä vaiheessa oksankohdat oksalakalla. Pohjamaalaa naulankannat ja metalliosat ruosteenestopohjamaalilla. Älä käytä näitä kuultavien puunsuojien ja punamullan alla.

5. Pohjamaalaa puhdistettu ja pohjustettu pinta pohjamaalilla. Käytä öljypohjamaalia, jos et vielä tiedä, käytätkö pinnassa vesi- vai liuotinohenteista maalia, sillä se soveltuu molempien alle. Sävytä pohjamaali mahdollisimman lähelle pintamaalia, jolloin maalauskertojen peittävyys paranee. Maalaa rauhallisesti ja huolellisesti. Älä yritä nopeuttaa työtä liian paksuilla maalikerroksilla.

6. Maalaa pinta vesi- tai liuotinohenteisella peittomaalilla yhteen tai kahteen kertaan. Jos kyseessä on huoltokäsittely ja paikkamaalaus, saatat saada hyvän lopputuloksen jopa yhdellä pintamaalikerroksella. Pitkäaikaisin suoja saavutetaan kuitenkin kahdella pintamaalikerroksella.
 
Hinta ja menekki
Älä katso vain maalipurkin hintaa, tutki myös menekki. Maalin riittoisuuteen vaikuttavat lisäksi puun pinta, sen kunto ja aiemmat käsittelykerrat. Sahatussa puussa menekki on suurempi kuin höylätyssä eli sahattu pinta imee maalia enemmän. Molemmat riittoisuudet ilmoitetaan maalipurkin etiketissä. Laske menekki jakamalla maalattava pinta-ala maalilitran riittoisuudella.
 
Asiantuntijoina
Anne Hissa Tikkurilan Maalilinjalta ja Tuula Kurttila Kirkkonummen Värisilmästä
 
Lähteet
Tikkurilan maalausoppaat ja www.tikkurila.fi