Lumen paino voi rikkoa vesirännit. Kuva: futureimagebank.com / Magnus Stålnacke

Lumen paino ja jäämassojen liikkuminen katolla voivat aiheuttaa rakenteiden painumia, halkeamia ja romahduksia. Jäiset lumimassat saattavat repiä tikkaat seinä- ja kattorakenteista sekä rikkoa savuhormeja, vesirännejä ja kuistirakenteita. Lumen painon ja altapäin tapahtuvan sulamisen aiheuttamia kattovuotoja syntyy varsinkin kattoikkunoiden sekä tuuletus- ja savupiippujen kohdalle. Tippuessaan lumi voi aiheuttaa vaaroja rakennusten vieressä kulkeville.

Lumet kannattaa poistaa ainakin kattojen riskikohdista.

– Rännien, kuistien, hormien sekä tuuletus- ja savupiippujen ympäristön lisäksi lumi kannattaa poistaa kevytrakenteisten katosten ja muiden piharakennusten päältä, sillä ne eivät kestä lumen painoa samalla tavalla kuin asuintalojen katot, korvauspäällikkö Mikko Vaitomaa If Vahinkovakuutusyhtiöstä kertoo.

Vaitomaan mukaan suomalaisten asuintalojen katot on mitoitettu kestämään suurehkojakin lumikuormia.

– Paikoissa, joissa on erityinen kinostumisvaara, kuorma saattaa kuitenkin nousta suuremmaksi kuin muissa osissa kattoa. Liikkeelle lähtevä lumi voi puolestaan aiheuttaa toispuolisen kuormitustilanteen, jolloin katon kantokyky heikkenee. Lumen kasautumista katolle kannattaa seurata säännöllisesti.

Lumi kuuluu Suomen talveen, ja lumen poisto katoilta on osa normaalia kiinteistön huoltoa. Mikäli lumi aiheuttaa vaurioita rakennukselle, ei vahinkoja korvata vakuutuksesta. Asuinrakennusten kattojen sortuminen lumen vuoksi on hyvin harvinaista. Jos sortumisen taustalla on rakennusvirhe, talon rakentajalta voidaan joissain tapauksissa hakea vahingonkorvausta.

Lumikuorma poistoon kannattaa ryhtyä mahdollisuuksien mukaan pakkassäällä, sillä kevyttä pakkaslunta on helpompi poistaa kuin märkää suojalunta. Märkä lumi voi aiheuttaa lisäksi patoutumia, mikä johtaa veden pääsemiseen rakenteisiin.

Lumen poistaminen katolta kannattaa ensisijaisesti antaa ammattilaisten tehtäväksi. Mikäli työn aikoo tehdä itse, työturvallisuudesta tulee huolehtia aina ensimmäisenä. Esimerkiksi viime talvena yhden viikonlopun aikana sairaalahoitoon toimitettiin yli sata lumen pudotuksessa loukkaantunutta.

Paras tapa välttää putoaminen on käyttää turvavaljaita. Turvallinen työskentely on varmistettava vähintään vyölle sidotulla köydellä, jonka toinen pää on kiinni kattorakenteissa. Köyden tulee pysyä työskennellessä kireänä, koska äkkipysähdyksessä saattaa murtua selkä tai raajoja.

Lunta katolta pudotettaessa on varmistettava, ettei alla ole ihmisiä tai rikkoutuvaa omaisuutta.

– Suuren lumimäärän pudottaminen yhteen paikkaan kuten terassirakenteiden päälle voi aiheuttaa rakenteiden vääntymistä, joten lumi on pyrittävä pudottamaan mahdollisimman tasaisesti rakennuksen ympärille. Katon suojaksi on syytä jättää 5–10 sentin lumikerros. Katolta pudotettu lumi tulisi siirtää pois rakennuksen vierustoilta, jotta lumimassat eivät keväällä sulaessaan kastele perustuksia, Vaitomaa sanoo.

Lumen pudottaminen katolta saattaa hyvästä valmistautumisesta huolimatta aiheuttaa vahinkoja. Kotivakuutukseen kuuluva vastuuvakuutus korvaa toisille aiheutetut vahingot. Mikäli lumen pudottaminen annetaan ulkopuolisen hoidettavaksi, kannattaa varmistaa, että pudottajan vastuuvakuutusturva on kunnossa. Kiinteistönhoitoyrityksillä vastuuvakuutus on yleensä olemassa, mutta esimerkiksi urheiluseurojen on otettava erillinen vakuutus lumen pudotusta varten.

Artikkelin lähde: If Vahinkovakuutusyhtiö