Ensin uudisraivaaja teki saunan ja asui siinä kunnes pirtti valmistui. Näin edettiin myös Virve Simolan ja Miika Kelamon tilalla Nurmijärvellä, Aleksis Kiven kulttuurimaisemassa

Varsinainen saunamökki valmistui pari vuotta sitten

Saunarakennuksen arkkitehti on Taina Pelin ja hirret toimitti Vuokattitalot. Rakentaminen tehtiin omin voimin pari vuotta sitten.

Perinteenä on myös ollut, että lapset tarvitsevat oman mökin. Vilja 4v ja Nooa 1v+ ovat olleet ahkeria hanslankareita papan apuna. Ideana on ollut tehdä ison mökin pienoismalli 1:3, jonka pohjan mitat ovat siten 2x3m ja johon ei rakennuslupaa tarvita. Rakentamiseen kului ”rengiltä” ympäripyöreä kesäkuu 2009.

Perustus ison mökin varahirrestä

Perustus saatiin ison mökin 8m varahirrestä 180x200mm. Siitä saatiin ”jalasmökkiin” perustus neljän harkon ja kahden jalaksen varaan. Lattiakannattajat lovettiin 50 cm välein perustushirsiin. Terassien kannatus tuli samalla. Ns. kevythirsimarkkinat olivat haasteelliset. Kevythirtenä myydään mökkejä 19mm paneelista aina 75mm:iin asti, jolloin leveys on yleensä jo noin 145 mm, mutta sitäkään ei puutavaraliikkeen hyllystä saa.

Apu löytyi läheiseltä Karhunkorven sahalta. Sen höylääjämestari teki 66×175 mm lankusta sopivaa hirttä. 390 cm pitkät lankut sahattiin ensin halki ja sitten siitä saatiin höylättyä 58x 70mm kevythirsiä. Hintakin jäi edulliseksi. Se oli riittävän lähellä oikeata suhdetta – tämä oli tärkeää hirsikertojen ja salvosten saman määrän takia.

Asemoinnissa kaivettiin rinteeseen vastaava leikkaus ja laitettiin salaojaputki, suodatinkangas ja päälle parikymmentä senttiä sepeliä. Pihatyöt jatkuvat ison mökin pihapiirin hengessä.


Lasimestarilla oli ihmettelemistä

Lattiat on tehty ponttilaudasta. Avoräystäät ja samalla sisäkatto ovat talouspaneelista. Haastavinta oli suunnitella ja rakentaa käyttökelpoiset ovet ja parvet. Mökissä on mallinsa mukaan kaikkiaan seitsemäntoista ikkunaa. Oli lasimestarilla ihmettelemistä kuin tilasin pienempiä ruutuja 12×12 cm 4mm lasista.  Ikkunan pokat ja samalla vuorilaudat syntyivät kätevästi 45mm x 45 mm L-listasta. Sitä vaan kului lähes käsittämätön metrimäärä ikkuna-aukkojen kahta puolta.

Pienoisovien karmit ja rungot tehtiin samaisesta ponttilaudasta. Ovien huullokset sai väsättyä pelkällä käsisirkkelillä. Pikkuovien saranoiksi soveltuivat kaapin saranat ja sisäpuolen vetimiksi yksinkertaiset ikkunan vääntimet. Kapeaksi ovipaneeliksi oli otettava ainoaa hyllyssä olevaa arvokasta tervaleppää. Käyntiovi 140 x 60 cm oli tehtävä päätyyn saunan vilvoitteluovea suurentamalla.


Hirsisalvokset oli helppo sahata käsisahalla ja lohkaista vasaralla sekä taltalla

Nurkkien ”sitomiseen” sopi 4” ja hirsivarvien ”tapeiksi” 5” sinkityt naulat. Ei muuten hirsikehikko painu! Kattotuolit kavennettiin 98 mm höylätavarasta, josta rakennussirkkelillä ajettiin kaksi vajaan sentin siivua pois. Niistä saatiin samalla sopivaa ulkovuoren aluslautaa. Päällislaudat sirklattiin taas 120x 20mm  hienosahatusta laudasta halki.  45×1,7 mm dyckert-nauloja kului parisen kiloa.

Kokonaiset laudat sopivat keltaisiksi maalattuina räystäiden otsalaudoiksi ja seinien nurkkalaudoiksi. Isossa mökissä ne olivat reilusta 300mm liimapuupalkista sahattuja. Kokonaiset laudat ovat myös seinillä näennäisten hirsijatkojen peitelautoina ja samalla hirsivarvien tukina eli följareina.


Timpureita

Hommat jatkuu – yhtä juhlaa

Peltikatteet tilattiin Ruukilta ja ne asennettiin 12.7 mennessä ja Nooan 2v synttärit juhlistivat tupaantuliaisia. Nooan kummeina olivat poikani Teemu ja nuorikkonsa Outi, jotka saivat toisensa Tuusulan kirkossa 12.7.2008. Nyt on syntynyt prinsessa Sara.

Saralle on jo varattu samaisesta hirrestä 70 kpl hirsitaapeli.

Siitä syntynee seuraavaksi Saralle leikkimökki Tuusulan kulttuurimaisemaan Palojokivarteen. Marssijärjestys on tuttu. Ensin pitää uudisraivaajan kaataa metsää ja rakentaa tie …

Nyt tehdään ensin malliksi Saralle leikkimökki Honkarakenteen Serenataa mukaillen ja sitten tilataan pirtti. Nyt mittakaavaksi tulee  on 1: 4,3, jolloin pinta-ala jää alle 7 neliömetrin.

Perinteiden ja kotiseutukulttuurin merkeissä on ilo saada olla jälkikasvun apuna.

Renkinä vaan ei syytingissä 🙂

Hessu pappa

Aleksi Kiveä mukaillen: Kotiseutumme koko kuva, sen ystävälliset äidinkasvot, painukoot sydämemme syvyyteen.

PS. Kommentoi juttua alla olevissa kommenttikentissä.