– Peruslämmöksi kutsuttu lämpötila vaihtelee 5:n ja 15:n asteen välillä. Jos peruslämmöntarpeelle arvelee syitä, yksi on luultavasti se, että mökissä on vesikalusteita, eikä niitä onnistuta täysin tyhjentämään. Esimerkiksi astianpesukonetta ei aina saada täysin tyhjäksi. Toinen syy voisi olla mökin nopea lämpeneminen viihtyisäksi, jos kesäasuntoa käytetään usein pakkasilla. Kolmanneksi pelätään kosteushaittoja ja hometta, laboratorioinsinööri Juhani Heljo Tampereen teknillisestä yliopistosta kuvaa.
 
Tarkkaan ei tiedetä, kuinka suuri ongelma homeet ovat mökeillä. Suvuissa on mökkejä, jotka ovat talvehtineet lämmittämättöminä vuosikymmeniä ja ovat aivan kunnossa. Joka tapauksessa vain 20–30 prosenttia kesäasunnoistamme lämmitetään talvella ja loput seisovat kylminä. Sähköntuotannon näkökulmasta nämä parikymmentä prosenttiakin ovat kuitenkin paljon ja määrä on huolestuttavassa kasvussa, koska uusista mökeistä 60 prosenttiin tulee peruslämpö.
 
– Sähkön huippukulutuksen kannalta olisi merkittävää tietää tarkemmin, miten oleellista tämä lämmittäminen on ja miten se pitäisi tehdä. Riittäisikö esimerkiksi kuivanapitoon matalampi, ulko-olosuhteita tai suhteellista kosteutta seuraava lämpötila, Heljo pohtii.
 
Aiheesta on vireillä tutkimuksia, mutta valmiita tuloksia ei toistaiseksi ole olemassa. Asiaa on kuitenkin sivuttu monissa yhteyksissä. Tarkempaa tietoa odotellessa VTT:n t erikoistutkija Tuomo Ojanen kehottaa noudattamaan perusvinkkejä.
 
– Kun mökillä syksyllä käydään, se olisi lähtiessä hyvä jättää mahdollisimman kuivaksi. Myös riittävästä ilmanvaihdosta kannattaa huolehtia. Ongelmakohtia ovat erityisesti katveet, kuten huonekalujen takaosat ja syrjäiset kulmat, joissa ilma ei kierrä. Tärkeää olisi saada liikkuva ilma jakautumaan sisällä ja siksi esimerkiksi väliovet kannattaa jättää auki. Myös piipun pelti saisi rakenteiden kannalta olla mieluummin auki kuin kiinni, Ojanen neuvoo.
 
Eteläauringon kannattaa antaa tulla huoneeseen. Jo pieni lämpötilannousu pienentää ilman suhteellista kosteutta ja vähentää pintoihin kohdistuvaa rasitusta. Tärkeät sähkölaitteet voi olla viisainta viedä talveksi kaupunkiin. Kannattaa myös muistaa, että kompressorin sisältävä laite, kuten pakastin, ei kestä käynnistämistä pakkasasteissa.
 
Asiantuntijoina laboratorioinsinööri Juhani Heljo, Tampereen teknillinen yliopisto sekä erikoistutkija Tuomo Ojanen, VTT