Lukijan projekti: Pihan kiveys ja varaston laajennus
Lukijamme uudistivat omakotitalonsa murskepihan kivipihaksi ja samalla laajennettiin pieneksi käynyttä autokatoksen yhteydessä ollutta varastoa paremmin kasvaneita säilytystarpeita vastaavaksi. Katso havainnolliset kuvat ja mitä kaikki maksoi.
 
Teksti ja kuvat: Suomelan lukijapariskunta Ari Hautala ja Tanja Ala-Hiiro
(hintataso 2007) 
 
Omakotitalon pihan murskepinta oli epäkäytännöllinen, sillä hiekka kulkeutui sisään jalkineiden mukana. Talvella ja varsinkin ensilumien aikaan auraaminen oli tuskallista, sillä mursketta kulkeutui lumen mukana nurmikolle, ja keväällä oli kova työ kerätä murske pois nurmikolta. Myös rikkaruoho puski murskeen läpi ja sitä sai jatkuvasti olla nyppimässä tai myrkyttämässä. Pihan keskellä oleva pihakasveille kyllästetystä puusta valmistettu kehikko alkoi lahota ja rakoilla eikä se muutoinkaan enää sopinut pihan yleisilmeeseen. Ulkonäöltäänkään piha ei enää tuntunut ajanmukaiselta, joten päätimme toteuttaa pihan pinnan uusimisen: auton ajoväylät tehtiin asfaltilla ja talon edustan jalankulkuväylät pihakivillä.
Tästä lähdettiin liikkeelle.

 

Ulkovarastokin kaipasi uusimista
Kahden auton katoksen päädyssä oleva varasto alkoi käydä ahtaaksi, sillä varastossa säilytettiin kaiken muun lisäksi polttopuut, jotka pitivät varaston jatkuvasti sotkuisena. Polkupyörät, kottikärryt ja ruohonleikkuri säilytettiin autokatoksessa, jossa ne olivat kaiken aikaa tiellä. Kaiken aikaa mielessä asusti myös pieni pelko pyörien kaatumisesta auton konepellin päälle. Käytännöllisyyden vuoksi ajattelimme rakentaa vanhan varaston jatkeeksi lisävaraston. Tänne saataisiin polkupyörät, kottikärryt, ja ruohonleikkuri omaan avokatokseen, ja polttopuille saisimme oman suojaisan paikan erilleen varastotarvikkeista.
 
Nälkä kasvoi suunnitellessa
Samaa hengenvetoon päätimme maalata vuonna 1999 valmistuneen puutalomme, koska lisärakennus täytyisi kuitenkin maalata. Näin kaikki maalipinnat olisivat samaa sävyä.
Katso kuvista, kuinka rakennusurakka eteni
 
Keväällä kaivoimme pihan murskepintaa, jossa oli aika paljon savea ja rikkaruohopitoista maata mukana.
Pihan-uudistaminen-1Pihan-uudistaminen-2  
Vuokrasimme Ramirentista viikonlopuksi pienen Volvo Avant –kaivurin ja saimme lainaksi pienen vaihtolavan pihan huonon maan poisvientiä varten. Kaikkiaan poiskuljetettavaa maata kertyi pihan eri vaiheista kaikkiaan 4 vaihtolavallista (n. 25 m3). Siirtotyöt saimme tehtyä alle viikon mittaisessa jaksossa. Työtä kuitenkin oli paljon, sillä lähes kaikki murskeet jouduttiin kuljettamaan kottikärryillä vaihtolavalle. Levitimme alimmaksi kaksinkertaisen suodatinkankaan. Uusi murske saatiin onneksi kuljetettua ylämäkeen pikkukaivurin isommalla kauhalla.
Pihan-uudistaminen-3
Lisävarasto ja uusi työvälinekatos rakentuvat kuvassa näkyvän autokatos/varaston takapäätyyn.

 

 
Anturan valumuotit tehtiin routalevystä ja betoni (1500 kg) sekoitettiin itse betonimyllyllä. Päälle muurattiin harkot.
Pihan-uudistaminen-4Pihan-uudistaminen-5  
 
Hiekka tasoitettiin ja piha mitattiin vaa’ittimella, minkä jälkeen murske tärytettiin.
Pihan-uudistaminen-6  
Tämän jälkeen aloitettiin pihan laatoitus. Asennushiekkaa levitettiin ja tasattiin noin 2 cm paksuudelta, minkä päälle ladottiin pihakivet. Lisäksi tehtiin uusi pihakasvien istutuskehikko vallikivistä, ja lopputuloksesta tuli mielestämme tosi hieno. Istutusten keskelle asennettiin lopuksi käpyvalaisin tunnelmaa ja valoa tuomaan. Aikaa tähän vaiheeseen kului iltaisin tehtynä noin 1 viikko.
Pihan-uudistaminen-7Pihan-uudistaminen-8  
Pihan-uudistaminen-9  
 
Pihan valmistuttua jatkoimme varaston rakentamista. Ensin teimme rungon, sitten ulkopaneloinnin ja katon. Lopuksi vedimme sähköjohdot vanhan varastonkeskuksesta, asensimme ovet ja teimme tarvittavat viimeistelyt. Ulkorakennuksen valmistuttua maalasimme ensin uuden rakennuksen ja sen jälkeen samalla vauhdilla päärakennuksen.
Pihan-uudistaminen-92Pihan-uudistaminen-93  
Pihan-uudistaminen-94  
 
Syyskuun lopulla piha viimeisteltiin asfaltilla kohdista, joissa ajetaan autolla.
Pihan-uudistaminen-95  
Urakkaa oli paljon mutta kaikki onnistui todella hyvin
Yksin emme olisi urakasta selvinneet, mutta onneksi Tanjan isä Arto oli paljon mukana auttamassa. Arton kokemus rakennusalalta varmisti sen, että työn jäljestä tuli parempaa kuin uskalsimme toivoakaan. Työ kun tuli tehdä just eikä melkein, kuten meillä Etelä-Pohjanmaalla on tapana sanoa.
Pihan-uudistaminen-91
Uusi piha on näyttävä ja käytännöllinen.

 

Lopputulokseen olemme todella tyytyväisiä. Pihakivien väri (harmaa pääväri ja punaiset kuviot) sekä punaiset vallikivet sopivat maisemaan sekä talomme punaiseen väriin upeasti. Piha on siisti eikä pöly lennä. Myös pihakivien ja asfaltin liitoskohta onnistui, joten pihan materiaalit sointuvat keskenään hyvin yhteen. Kuraa ei enää kulkeudu tupaan ja ensilumien luonti sujui aivan toisella tavalla kuin aikaisemmin. Juuri tässä vaiheessa eron aikaisempaan huomasi todella suureksi. Polkupyörät ja muut välineet eivät enää ole autojemme seassa katoksesssa, vaan suojaisessa paikassa uudessa katoksessa. Polttopuita saamme mahtumaan n. 8 kuutiota uuteen varastoon, joten tilaa sielläkin on riittävästi.
Pihan-uudistaminen-96
Nyt mahtuvat tarvikkeet ja klapit suojaan tuiskulta ja tuulelta.

 

Urakka tehtiin kokonaisuudessaan omin voimin, joten senttiäkään ei tarvinnut maksaa ulkopuoliselle työvoimalle. Rakentaessa vierähti koko kesä, mutta onneksi säät suosivat; sadepäiviä ei tainnut olla kuin muutama koko lämpimän kesän aikana.
 
Kustannuslaskelma
 
Pihatyöt
 • Muut tarvikkeet 26,15
 • Murskeet 297,57
 • Vuokralaitteet ym. 554,57
 • Pihakivet 1748,69
 • Asfaltti 1249,92

Yhteensä 3876,90

 
Vanhan varaston + talon maalit
 • Tarvikkeet 321,32
 • Maalit 142,75

Yhteensä 464,07

 
Uusi varasto
 • Puutavarat + ovi + maalit 1346,02
 • Kattopellit yms. 353,12
 • Muut tarvikkeet 227,99
 • Betonit ja harkot 369,06
 • Routalevyt 120,20

Yhteensä 2416,39

 
Työkalut
 • Työkaluja 865,82

Esimerkiksi kompressori ja tarvikkeet, naulaimet, työvaatteet, tikkaat yms.

 
Kaikki yhteensä 7623,18
 
Lisäksi kuomullinen peräkärry nokkapyörällä tavaroiden kuljetukseen 1599,00
 
(Kustannukset ovat toteutuneet kesän 2006 hintatasolla)