1. Pinnan tulee olla yhtenäinen, tasainen, puhdas, kuiva ja rasvaton. Mikäli pinta on huokoinen (tiili, betoni, harkko) on hyvä käyttää tartunta-ainetta eli primeriä. Levitä primer siveltimellä ja anna kuivua noin kaksi tuntia ennen työn aloittamista. Kipsilevyn pinta pitää vesieristää tai käsitellä kosteussululla.


2. Elävät puupinnat vesieristetään ulkotiloissa tai käsitellään tartunta-aineella kuivissa sisätiloissa. Käytä tarvittaessa metalli tai lasikuituverkkoa kiinnitykseen. Merkitse seinään esim. viiden kiven alue. Huomioi tarvittaessa liitoksen sauma noin 1 cm. Aluejako helpottaa asennustyötä.


3. Levitä laastia tasaisesti noin 0,5-1 neliön alueelle, jolloin se ei ehdi kuivua liikaa. Asennus aloitetaan kulmapaloista alhaalta ylös. Vältä roiskeita kiville.


4. Verhoilutiilessä riittää, että laasti kammataan auki seinälle.


5. Asenna kivet ja varmista, että ne kiinnittyvät kunnolla. Aloita aina kulmista ja sekoita kiviä eri laatikoista.


6. Suuremmissa kivissä laastia tulee levittää sekä seinälle että kivelle, seinään noin 2-4 mm ja kivelle noin 4-7 mm.


7. Tarkista, onko kivi kunnolla kiinni.


8. Sahaa tai taita kivi sopivan mittaiseksi. Suuremmat kivet leikataan kulmahiomakoneella tai timantti- tai kivilaikalla.


9. Työstä kiveä tarvittaessa esim. pihtileikkurilla, jotta saat haluamasi muodon.


10. Saumauslaastin tulee olla hieman karkeaa, tahmeaa ja kuivahkoa. Käytä samaa määrää vettä sekoituksissa, jotta laasti pysyy samanvärisenä.


11. Käytä sopivaa työkalua saumauslaastin levitykseen ja tasoitukseen. Pystysaumat ovat yleensä hieman kapeampia kuin vaakasaumat.


12. Puhdista ylimääräinen laasti kuivalla ja hieman jäykähköllä harjalla ennen kuin se ehtii kokonaan kuivua.

Koeasentamalla pienen määrän kiviä ennen varsinaista asennusta varmistat onnistuneen lopputuloksen. Asennuslämpötilan tulee olla 10-25 astetta. CraftStone -verhoilu- ja sisustuskivet on käsitelty ennalta kivisuoja-aineella.

Tämän artikkelin sisältö on tuotettu yhteistyössä llkka Alatarvas Oy:n kanssa, www.craftstone.fi.