Siirry pääsisältöön

Lumilinko voittaa lihakset lumisodassa

Talo
Tulevan talven lumityöt vaativat kättä pitempää. Kulkuväylien pitäminen lumettomina ja turvallisina sujuu joutuisasti hyvillä apuvälineillä. Ota käyttöön lumilinko ja lumikola!
Tulevan talven lumityöt vaativat kättä pitempää. Kulkuväylien pitäminen lumettomina ja turvallisina sujuu joutuisasti hyvillä apuvälineillä. Ota käyttöön lumilinko ja lumikola!
TEKSTI KYÖSTI SUOLANEN
KUVAT VALMISTAJAT JA MAAHANTUOJAT
Husqvarna
Lämpökahvat tuovat mukavuutta. Kaikki Husqvarnan lumilingot ovat kaksivaiheisia. Esimerkiksi 11-hevosvoimaisen lingon hinta on noin 1 890 euroa.
Honda 970 ETS
Hydrostaattinen voimansiirto ja moottori lupaavat Hondan portaattoman ja hiljaisen etenemisen. Kuvassa telavetoinen 970 ETS. Hondan lumilingot alkaen 2 090 euroa.

 

Lumivalkoinen piha on kaunis katsella, mutta lumen poistaminen kulkuväyliltä on pian edessä. Kevyt alkutalven pulverilumi saa kyytiä kevyemmilläkin välineillä. Kevättalven raskaammat lumikuormat mittaavat sekä lihas- että moottorivoimalla käyvien lumityövälineiden tehon.
 
Lumilapion ja päältä ajettavan puskulevyllä varustetun lumentyöntimen väliin sijoittuu iso joukko lumenpoistotyökaluja, joista lumilingot muodostavat suurimman ryhmän.
Ariens Deluxe ST1332LE
Isoille pihoille ja alueille ammattikäyttöön suunniteltu Ariens Deluxe ST1332LE linkoaa lumen yli 15 metrin päähän. Hinta noin 2 290 euroa.
Finman
Ruohonleikkuria muistuttava Finmanin 4-hevosvoimainen yksivaihelinko lähtee vetämällä käyntiin. Merkki myöntää kahden vuoden takuun tuotteelle. Hinta noin 495 euroa. Finmanilla on myös 13-hevosvoimainen lumilinko, jonka voi liittää useimpiin mönkijämalleihin. Työleveys on 107 cm. Lingon hinta noin 1 990 euroa.

 

Lumi lentää lingolla
Markkinoilla olevissa lumilingoissa on pääsääntöisesti 4–11 hevosvoiman välille asettuvat nelitahtimoottorit.
 
Sähkömoottorilla toimivia linkojakin löytyy. Niiden käyttöä rajoittaa johdollisuuden lisäksi pieni teho. Noin 1300–1800 watin moottoritehot eivät riitä lennättämään lunta kymmeniltä neliömetreiltä. Polku läheiselle postilaatikolle syntynee kuitenkin sillä varauksella, että johto riittää eikä lunta ole saappaan varteen.
 
Bensiinikäyttöiset lingot jaetaan karkeasti yksi- ja kaksivaihelinkoihin. Yksivaiheinen linko toimii nimensä mukaisesti. Siinä oleva syöttö- tai lumiruuvi hoitaa sekä lumen poiston että sen linkoamisen pois. Pyörät eivät ole vetäviä, joten vedosta vastaa lumen keräävä ulospuhaltava pyörivä kela. Yksivaihelinko puhdistaa lumen maan pintaa myöten. Varsinkin ennen maan jäätymistä linko saattaa antaa helposti kyytiä myös maasta irtoavalle soralle. Hinnaltaan edullisia yksivaihelinkoja suositellaan pienten pihojen poluille ja edustoille. Maantieteellisesti niiden markkinat ovat Etelä-Suomen alueella, sillä lumisessa Lapissa niiden teho ei ole riittävä pienilläkään aloilla.
Moottoroitu lapio Toro Power Shovel Plus
Moottoroitu lapio Toro Power Shovel Plus toimii 800 watin moottorilla. Työleveys 30 senttiä, paino 6,1 kiloa. Hinta 215 euroa.
Masi Nova
Jämäkät aisat sisäisillä 22 millin vahvikkeilla ovat Masi-lumikolamalliston tavaramerkkejä. Kuvassa Masi Nova, jossa on 80 sentin levyinen kola. Masi-kolien hinnat 35–50 euroa.

 

Vetävä kaksivaihelinko
Valtaosa myynnissä olevista lumilingoista on niin sanottuja kaksivaihelinkoja. Niissä on vetävät pyörät tai telat. Lumi lingotaan maasta kaksivaiheisesti. Edessä oleva syöttöruuvi kerää lumen lingon heittotorven puhaltimen kautta lentoon. Useimmiten koneen lumenkeräyskorkeus on säädettävissä, jolloin se soveltuu myös sorapinnoille ennen kuin ne ovat jäätyneet.
 
Linkoa ohjataan molemmilla käsillä. Toisella säädellään lingon vetoa ja toisella lumen heittokorkeutta ja suuntaa. Mekaanisten heittoetäisyyden käyttömekanismien rinnalla löytyy myös kehittyneempiä joy stick -tyyppisiä sovelluksia. Lumen heittosuunnan muutos tapahtuu yleisimmin lumenheittotorven pääosan suuntaa käsin muuttamalla.
 
Pyörät on joissain malleissa korvattu teloilla. Telavetoinen linko takaa paremman pidon, mutta sen ohjaaminen on kankeampaa. Erittäin liukkailla alustoilla telavedon edut pääsevät oikeuksiinsa. Kumipyörien karkeakuvioisten renkaiden pitoa voi parantaa lumiketjuilla, joiden piikit purevat jäähänkin.
Masi 550 lumentyönnin
Kovaankin käyttöön soveltuva Masi 550 lumentyönnin. Komposiittivarsi ja kärjen alumiinivahvike tukevoittavat työtä. Hinta 24,90 euroa.
Fiskars
Heijastimet aisoihin. Fiskars myöntää taittokolilleen viiden vuoden takuun. Hinta noin 50 euroa.

 

MAINOS
MAINOS LOPPUU
Hyvä lumikola liukuu hyvin
Lumikolissa tehoa lihasvoimalla tehtävään työhön haetaan keveydellä, malliston laajuudella ja yksittäisillä tuoteuudistuksilla. Entisajan pelti- ja lasikuitukolilla selkä vääränä lunta lykkineille uusimmat innovaatiot tarjoavat tuntuvia parannuksia. Lumen painoa ne eivät kuitenkaan kevennä. Varsinkin märän kevätlumen painoon kannattaa suhtautua kunnioituksella.
 
Lumikolamallistoissa on sekä kiinteistönhuollon ammattilaisille että isoille isännille tarkoitettuja kolia. Markkinoilta löytyy myös hennommankin naisen ja nuorison käteen istuvia kolia.
 
Hyvä kola liukuu hyvin lumella ja on ergonomialtaan käyttäjälleen sopiva. Kolan kärkipellin rakenteeseen ja ominaisuuksiin kannattaa kiinnittää erityisesti huomiota. Esimerkiksi Masi-kolan saa sekä höyläävällä kärkipellillä että hieman enemmän lunta alleen jättävällä pellillä. Kotikoliin markkinoitava ei-höyläävä kärki liikkunee liukkaammin, mutta teräskärjellä varustettu höyläävä kärki toimi ainakin kovalla ja jäisellä alustalla tehokkaammin.
 
Fiskarsin viime vuonna markkinoille tuomaa taittokolaa puolestaan on kehitetty ajatellen käyttäjän turvallisuutta. Kola on saanut kylkiinsä heijastinnauhat, jotka puolustavat varmasti Suomen pimeissä talvi-illoissa paikkaansa.
  
Yhteystiedot
Jutussa esiintyvien yritysten yhteystiedot yhdellä klikkauksella: kirjoita sivun yläosan yrityshaun hakukenttään lumellekyytia507 ja klikkaa Etsi-painiketta.