Lattian oikea hiomissuunta
Olen nähnyt erilaisia ohjeita lautalattian kunnostamisesta. Hiomisesta tuntuvat jopa alan ammattilaisetkin antavan varsin erilaisia neuvoja. Mikä on oikea hiontasuunta?
Ensimmäinen hionta tehdään aina lautojen suhteen vinoon. Alkuhionnan tarkoituksena on poistaa maali tai lakka ja tasoittaa pinta jatkohiontaa varten. Viimeistelyhionta ei onnistu, jos lattia on epätasainen.

Lattialaudat saattavat kupertua koholle, jos niiden pintakäsittely on huono ja huoneen kosteusprosentti sekä lämpötila vaihtelevat. Jos hiot pitkittäissuuntaan, kuljetat oikeastaan konetta näiden harjojen varassa. Jos hiot poikittain, kone aaltoilee lattian muotoa seuraten ylös alas eikä se tasoita lattiaa. Vain vinoon lautojen suhteen hioen saat lattian tasaiseksi.

Lattianhionnan ABC
Lattian kunto määrää miten ja kuinka paljon sitä on hiottava. Lakattua parkettia ei voi hioa niin paljon kuin vanhaa lautalattiaa, jossa on paksulti maalia tai lakkaa. Ilmoitetut paperikarkeudet sopivat kovalle mäntylaudalle. Eri karkeuksia käytetään puun kovuuden mukaan.

1. Hio ensin vinosti lautojen suhteen paperilla nro 24.
2. Hio edelleen vinoon paperilla nro 36.
3. Hio pitkittäin paperilla nro 60
4. Viimeistele paperilla 80100 pitkittäin ja poikittain