Mustat saumat puulattiaan
Lautalattia mustin saumoin, eteisen lattia kuin vanhan laivan kansi, miksipä ei? Uudet materiaalit helpottavat, kun esimerkiksi saumalistaa saa metritavarana. Lattia onkin siksi helppo tehdä.
Laivan kannet ovat olleet aikanaan suuritöisiä ja niihin liittynyt joidenkin ihmisten mielissä kestävyys ja arvokkuus. Uusien materiaalien ansiosta siitä on nyt tullut käypä vaihtoehto sekä hinnaltaan että työmäärältään. Seurasimme erään tanskalaislattian asennusta.

Lattiapäällysteen paksuus on 16 mm. Aikaisemmin hankalaksi koettu laudan rakojen tiivistäminen saumausmassalla tai piellä on nyt korvattu kumipohjaisella saumauhalla, joka asennetaan valmisparkettiin jyrsittyyn uraan. Uusin ainein merikelpoisen lattian hinnaksi tuli noin 600 mk/m2.

Saumanauhat tekevät lattian pinnasta elävän näköisen. Tämä lattia on tehty kerrosrakenteisesta lautaparketista. Laudan runkona on 14 mm vaneri, välissä on kerros puuta ja pinta kovapuuviilu. Lattia näyttää leveistä laudoista kootulta lautalattialta

Tee näin

1. Askeläänieristeet leikataan ja levitetään lattialle. Leikkaa tarkat reunat vasta mitattuasi, että kaistaleet todella peittävät koko lattiapinnan.

2. Laudat liimataan ponteista yhteen. Pursota liimaa ensin ruoteen yläpintaan ja sitten uurteen alapintaan. Muista liimata myös lautojen päät.

3. Asenna täytenauha uurteeseen. Jos nauha on kumiseosta, se liimataan kontaktiliimalla. Nauhojen päät liimataan syanoakrylaattiliimalla.

4. Työnnä laudan pää edellistä vasten ja naputtele se sitten sivusuunnassa kiinni vasaralla kuljettaen lyömäpalaa lautaa pitkin.

5. Katkaise ja halkaise viimeiset laudat niin, että niiden ja seinän väliin jää vähintään 10 mm rako. Levitä liima ja kampea lauta paikalleen.

6. Sahaa putkiläpiviennit ja muut asennusaukot niin, että niiden ympärille jää vähintään 10 mm rako. Tiivistä raot joustavalla massalla.