Siirry pääsisältöön

Äänestä ja voita!

Kuka on Remonttimestari 2023?

Näin laatoitat lattian

Talo
Lattian laatoittamisessa on eroja seinän laatoittamiseen. Tässä tietoa lattian laatoituksesta avuksesi. Ohjeet on laatinut talonrakentaja, tuotekouluttaja Kirsi Laamanen.
28.3.2023

Laatoitus

– Tarkista lattiakaadot vatupassin avulla. Mahdolliset lattian tasoitustyöt tulee tehdä ennen vesieristyksen tekoa.

– Muista sulkea lattialämmitys 2 vuorokautta ennen lattialaatoituksen aloittamista.

– Hio sementtiliima ja poista pölyt sekä muut epäpuhtaudet imuroimalla. Pöly heikentää aina laastitartuntaa.


Laattajako kannattaa tehdä niin, että neliökannen ympärillä laatoitus on kokonainen ja reunoille jää palat.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

– Suunnittele laattajako. Kiinnitä neliökansi lattiaan saneerauslaastilla. Laattajako kannattaa tehdä niin, että neliökannen ympärillä laatoitus on kokonainen ja reunoille jää palat. Joskus tällä tavalla tehtynä se voi teetättää enemmän töitä, mutta lopputulos on siistimpi. Keskeisellä paikalla oleva lattiakaivon kohta pistää ensimmäisenä silmään kun taas nurkkia tulee katsottua vähemmän.


Levitä saneerauslaasti lattiaan kampalastalla. Pidä lastaa 45 asteen kulmassa lattiaan nähden. Älä levitä laastia isommalle alueelle kuin mihin ehdit noin 20 minuutin aikana laattoja kiinnittää.

-Lattiaan kannattaa piirtää apuviivoja, ettei laatoitus lähde kiemurtelemaan.

-Sekoita saneerauslaasti aina puhtaaseen veteen koneellisesti laastisekoittajalla tai tehokkaaseen porakoneeseen kiinnitetyllä vispilällä. Anna laastin vetäytyä 10-15 minuuttia valmistajan ohjeiden mukaan ja sekoita uudelleen. Liika kiire tekee laastista huonoa työstää ja sen tekniset ominaisuudet kärsivät.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

-Levitä saneerauslaasti lattiaan kampalastalla. Pidä lastaa 45 asteen kulmassa lattiaan nähden. Älä levitä laastia isommalle alueelle kuin mihin ehdit noin 20 minuutin aikana laattoja kiinnittää. Laastin pinta voi kuivaa nopeamminkin. Nahkottuneeseen laastiin ei saa enää kiinnittää laattoja. Poista se ja levitä tuoretta laastia tilalle. Työskentelyaikaa lyhentävät mm. tuuli, imevä alusta ja kuumat halogeenilamput.

Laatan leikkaus onnistuu siihen tarkoitetulla laattaleikkurilla.
Laatan leikkaus onnistuu siihen tarkoitetulla laattaleikkurilla.

– Kiinnitä laatta laastiin voimakkaasti painamalla. Voit liikuttaa laattaa edestakaisella liikkeellä. Kevyt painallus ei kiinnitä laattaa kunnolla. Lattialaatan takapinnan laastitartunta tulisi olla 100 %, seinälaattaan riittää 80 %. Muutaman laatan kiinnityksen jälkeen voit irrottaa laatan lattiasta ja katsoa sen taakse. Näin varmistat, että laastitartunta on riittävä. Mikäli laatan takana ei ole riittävästi laastia, voi vika olla liian lyhytpiikkisessä laastikammassa tai olet levittänyt laastia väärässä kulmassa lattiaan nähden.

-Laatan leikkaus onnistuu siihen tarkoitetulla laattaleikkurilla. Joskus voi joutua myös käyttämään kulmahiomakonetta eli rälläkkää tai sähkökäyttöistä laattaleikkuria. Reikiä voi tehdä erityisillä porakoneeseen asennettavien timanttiteräsarjojen avulla tai kiviporanterällä ja rautasahaan kiinnitetyllä timanttilangalla. Pujota lanka poranreiästä läpi ja kiinnitä se sen jälkeen sahan runkoon. Laattahohtimilla saa tarvittaessa nakerrettua laattaa.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Levitä saumalaasti saumauskumilastalla.
Levitä saumalaasti saumauskumilastalla lattiaan viistosti, ei sauman suuntaisesti. Anna saumalaastin kuivahtaa niin, että sauma on vielä pehmeä,mutta laatan pinnassa se on kuivaa. Pese saumaus märällä sienellä. Vaihda puhdas vesi ja toista pesu.

Saumaus

Suositus lattian laatoituksen kuivamiseen ennen saumaamista on 2-3 vuorokautta. Mitä pidempään pidät laatoitusta avosaumaisena sitä paremmin kiinnityslaastissa oleva vesi pääsee saumojen kautta kuivamaan pois. Lattian päälle voi kävellä aikaisintaan 2-3 vuorokauden jälkeen laatoituksesta.

Saumalaastin sekoitus ei juurikaan poikkea saneerauslaastin sekoituksesta. Noudata valmistajien ohjeita, sillä saumalaasteissakin on eroja. Parasta ammattitaitoa on lukea ohjeet ennen kuin ryhtyy työhön!

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Levitä saumalaasti saumauskumilastalla lattiaan viistosti, ei sauman suuntaisesti. Anna saumalaastin kuivahtaa niin, että sauma on vielä pehmeä,mutta laatan pinnassa se on kuivaa. Pese saumaus märällä sienellä. Vaihda puhdas vesi ja toista pesu. E. Vuorion saumauspesulaatikko helpottaa saumauksen pesemistä perinteiseen sieni ja vesiämpäri -systeemiin verrattuna. Anna kuivua, kunnes pesuvesi on kuivanut laatoituksen pintaan hienoksi hunnuksi ja kiillota pöly pois vanhalla pyyhkeellä tai vaikka muodista pois menneellä t-paidalla. Muista poistaa pöly myös saumoista. Muista, että hyvällä saumauksella voi korjata huonoa laatoitusta, mutta hyvän laatoituksen pilaa huonolla saumauksella!

Silikonaus

Silikonaukseen tarvitset sumutepullon, astianpesuainetta, talouspaperia ja silikonipuristimen eli -pruutan. Pursota silikoni seinän pystynurkkiin, lattian ja seinän rajaan sekä läpivientien ympärille. Sumuta saippuavettä reilusti sauman päälle ja pyyhkäise sormella tasaiseksi. Pyyhi sormi paperiin. Voit käyttää myös apuna maalarin teippiä sauman reunoissa. Muista poistaa teipit heti silikoonauksen jälkeen! Laita silikonia myös poranreikiin, joita teet esimerkiksi suihkun tankoa kiinnittäessä!