Onnistunut tapetointi – näin poistat vanhan tapetin

Sisustus

Tapetointi onnistuu aloittelijaltakin, kunhan pohjatyöt tekee huolellisesti ja hankkii kunnon työvälineet. Lue parhaat niksit ja ryhdy töihin!

↑ Kuva: Rebell Walls

Tapetin poistaminen ja uudelleen tapetointi on hyvä tapa uudistaa seinäpinnan ilmettä ja värimaailmaa. Tapetointi vaikuttaa raikastavasti tilan yleisilmeeseen ja se on helppo toteuttaa. Kun mieluinen tapettimalli on hankittuna, on aika ryhtyä pohjatöihin. Ensin sulaketaulusta tehdään kyseisen tilan pistorasiat ja katkaisijat jännitteettömiksi. Sen jälkeen sähkörasioiden kannet voidaan irrottaa turvallisesti. Myös jalka- ja kattolistat kannattaa poistaa tapetoinnin ajaksi. Listojen alle saadaan piilotettua tapetin leikkauskohta, näin valmis seinä näyttää siistimmältä. Tässä artikkelissä käymme läpi myös, kuinka tapetin poistaminen sujuu parhaiten.

Onnistunut tapetointi vaatii huolellisen pohjatyön

Maalatussa seinässä riittää, että tasoittaa kolot ja hioo muut epätasaisuudet pois ja tarvittaessa maalaa seinän tapetin sävyyn. Tummat maalipinnat näkyvät selkeästi vaaleiden ja ohuiden tapettien alta. Tapetoitavan alustan tasaisuus on tärkeä, etenkin ohuiden tapettien kanssa. Näin tapetointi näyttää siistiltä, eikä sieltä piilota alustan virheitä ja epätasaisuuksia. Siksi pohjatyöt kannattaa tehdä erityisen huolellisesti.

Jos seinässä on entuudestaan tapettia, se kannattaa ehdottomasti poistaa. Vanhan tapetin päälle tapetoitaessa haittapuolena on myös se, että ei voida varmasti tietää, kuinka hyvin se on alustassaan kiinni ja kuinka uusi tapetti tarttuu vanhan pintaan. Pahimmillaan uusi tapetti ei kiinnity kunnolla ja sekä uusi että vanha tapetti irtoavat alustasta.

Tapetin poistaminen – step by step

Vanhan tapetin poistaminen voi olla helppoa tai työlästä, työläys riippuu tapetista ja kiinnitysalustasta. Paksut tapetit ja vinyylitapetit ovat usein tiukasti kiinni, varsinkin jos alustana on maalaamaton kipsi- tai lastulevy. Tapettien poistaminen kannattaa suorittaa seuraavia ohjeita noudattamalla: 

Sekoita liisterijauheesta ja mahdollisimman kuumasta vedestä paksu liisteri ja sivele sitä paksu kerros vanhan tapetin pintaan. Anna tapettipinnan vettyä kunnolla niin, että tapettipintaan nousee kupruja ja tapetti vettyy irti.

Veteen laimennettavat geelipohjaiset tapetinpoistoaineet auttavat vanhan tapetin irtoamista seinäpinnoista ja tekevät tapetin poistamisesta helpompaa. Esimerkiksi Kiilto tapetinpoisto sopii paperi-, vinyyli- sekä non woven -tapeteille. Tapetinpoistoainetta levitetään telalla tai siveltimellä vanhan tapetin pintaan ja aineen annetaan vaikuttaa noin puolen tunnin ajan, kunnes tapetti on vettynyt. Kun tapetti on turvonnut, vuodat irtoavat helposti.

Mikäli tapettikerroksia on useita, poistoainetta joudutaan lisäämään useampaan kertaan. Jos tapetti on pesunkestävää, sen pinta karhennetaan rikki ennen tapetinpoistoaineen levitystä.

Jos seinään jää pieniä tapettisuikaleita, ne saa pois teräväreunaisella teräslastalla. Lastan kanssa kannattaa työskennellä varoen, jotta seinään ei tule koloja.

Hankalinta uuden tapetin asennus on silloin, kun seinässä on lasikuitutapettia. Sen irrottaminen on niin työlästä ja hankalaa, että pinta kannattaa mieluimmin peittää tasoitetapetilla, ohuella saneerauslevyllä tai seinätasoitteella.

Valitse liisteri tapetin mukaan

Tapetin poistaminen - tapettiharja

Tapettiharja

Tapetteja on myynnissä hyvinkin erilaisia. Tarjolla on paperi-, lasikuitu-, vinyyli- ja kuitutapetteja sekä tekstiili- ja valokuvatapetteja. Uusinta uutta tapeteissa ovat helppokäyttöiset kuitutapetit, joita kutsutaan myös easy up -, quick up – tai non-woven -nimillä. Nykyaikaiset tapetit ovat laadukkaita ja kestävät liisteröintiä repeilemättä. Liian ohuet ja kupruilevat tapetit ovat mennyttä aikaa.

Helpoimmalla tapetoinnissa pääsee, jos valitsee kuitutapetin eli non-woven -tapetin, joka valmistetaan selluloosasta ja vahvistetaan polyesterikuidulla. Tapetin etuna on, ettei se veny kastuessaan eivätkä tapettivuodat tarvitse lainkaan vettymisaikaa. Kiinnitykseen tarvitaan liimapohjaista erikoisliisteriä, joka levitetään suoraan seinään, ei tapettiin. Kun liisteri on telattu seinäpintaan, voidaan tapettivuodat asentaa heti.

Paperitapetit kiinnitetään tavallisella liisterillä, jota on saatavissa valmiiksi astiaan sekoitettuna tai jauheena, joka sekoitetaan lämpimään veteen. Valmis liisteri on helppokäyttöisempää kuin jauheesta valmistettava liisteri, koska jauhe paakkuuntuu helposti.

Tapettivuota limittäin vai puskuun?

Ennen kuin avaat tapettirullat, varmista, että ne ovat samaa valmistuserää. Näin voit olla varma, että tapetit ovat samanlaisia, eikä rullien välillä ole sävyeroja. Tapettivuodat voidaan asentaa seinään joko limittäin tai puskuun. Puskuunasennus tarkoittaa, että vuodan reunat ovat aivan kiinni toisissaan. Jos tapetti kiinnitetään limittäin, asennettava vuota laitetaan pari millimetriä edellisen vuodan päälle.

Tapetin menekki – kuinka paljon tapettia tarvitaan?

Ota huomioon tapetin menekin laskennassa tapetoitavan tilan korkeus, tapetin leveys ja tarvittaessa myös tapetin kuvionkorkeus. Yleensä tapettirullan pituus on 10,05 metriä ja leveys 0,53 metriä. Jos tapetissa ei ole sellaisia kuvioita, jotka pitää huomioida tapetin vuotien katkaisussa, yhdestä rullasta saadaan leikattua neljä vuotaa.

 • 10,05 m rullan pituus / seinäkorkeus (2,5 m) = 4 vuotaa rullasta.
 • 4 vuotaa × 0,53 m (tapetin leveys) = 2,12 metrin leveydeltä tapetoitua seinäpintaa.

Tapetoinnissa tarvitaan:

 • Tapettia ja sen kiinnittämiseen sopivaa liisteriä
 • Matto- tai tapettiveitsi
 • Pitkä viivain ja mittanauha
 • Liisteriharja, tapettiharja tai -lasta
 • Luotilanka tai vatupassi
 • Saumatela
 • Lyijykynä
 • Ämpäri, liina ja pesusieni
 • Tukevat tikkaat tai askelmataso
 • Tapetointipöytä

Kunnon tapetointivälineisiin kannattaa satsata – näitä tarvitset

Tapetin poistaminen - leikkuuviivain

Hyvä apu tapetin leikkaamisessa on metallireunainen leikkuuviivain, jonka avulla leikkauspinnan saa siistiksi ja suoraksi. Leikkaaminen tapahtuu matto- tai tapettiveitsellä. Kun vuotia leikataan, kannattaa huonekorkeuden salliessa jättää tapetin ylä- ja alareunaan 2−3 sentin vara.

Tapetin poistaminen - tapettiharja

Tapettiharjalla kiinnitetään tapetti seinäpintaan harjaamalla vuotaa keskeltä alas sekä keskeltä sivuille suuntautuvin liikkein. Näin tapetti saadaan siveltyä seinään kiinni, eikä tapettiin jää ilmakuplia tai ryppyjä.

 
Tapetin poistaminen - liisteriharja

Liisteriharjalla tapetin nurjalle puolelle tai seinäpintaan saadaan siveltyä tasainen kerros liisteriä. Liisteri levitetään tasaisesti tapetin reunoihin asti.

 
Tapetin poistaminen - lasta

Lastalla saadaan ilmakuplat pois tapettipinnasta. Lastan reunaa ei saa kuitenkaan painaa liian kovaa tapettia vasten, ettei pinta rikkoudu.

 
Tapetin poistaminen - saumatela

Saumatelalla rullataan läpi tapettivuotien saumakohdat. Näin saumakohdat kiinnittyvät tiukasti alustaan, eivätkä repsota liisterin kuivuttua.

 
Tapetin poistaminen - tapettiveitsi

Tapettiveitsellä saadaan leikattua tarkasti ja siististi pois ylimääräiset tapettisuikaleet vuotien ala- ja yläreunoista.

 
 
 

Julkaisuun liitetyt avainsanat:

tapetoinnin pohjatyöt tapetointi tapetointiohje tapetointivälineet vanhan tapetin irrotus


Lisää samasta aiheesta

Talo | 19.3.2016

Ohjeita tapetointiin

Sisustus | 5.11.2015

Ikkunasyvennyksen tapetointi

Sisustus | 5.11.2015

Kaariaukon tapetointi


Artikkelin aiheeseen liittyviä yrityksiä: