Väärin säilytettyinä käytetyt paristot ja akut lisäävät palovaaraa

Talo

Käytettyjen paristojen ja akkujen kierrätys on lisääntynyt huomattavasti kaupoista löytyvien keräyslaatikoiden myötä. Kuluttajien toivotaan kuitenkin kiinnittävän erityistä huomiota paristojen ja akkujen palautusohjeisiin, sillä väärin palautettuina käytetyt paristot ja akut saattavat aiheuttaa palovaaran.

Erityisesti litiumparistojen ja -akkujen oikosulut ovat aiheuttaneet joitakin vaaratilanteita kauppojen keräyslaatikoilla. Kauppojen paristonkeräyspisteistä vastaava Recser Oy muistuttaa, että paristojen ja akkujen virtanavat pitää aina eristää teippaamalla ne ennen paristonkeräyslaatikkoon palauttamista. Lisäksi vuotavat paristot ja akut tulee palauttaa suljetussa muovipussissa.

Litiumparistoja ja -akkuja käytetään mm. kelloissa, palovaroittimissa, leluissa, kännyköissä ja tietokoneissa. Ne on merkitty Li-alkuisella tunnuksella.  

– Jos ei ole varma, onko kyseessä nimenomaan litiumparisto tai -akku, kannattaa teipata vaikka kaikki käytetyt paristot ja akut, Turvallisuus- ja kemikaaliviraston ylitarkastaja Jukka Lepistö neuvoo.

Käytetyt litiumparistot ja -akut voivat aiheuttaa palovaaran jo kotona, jos niissä on vielä varausta jäljellä, ja niitä säilytetään sellaisenaan laatikoissa ennen keräykseen viemistä. Paristojen ja akkujen virtanavat kannattaakin teipata heti kun ne poistetaan laitteesta, jotta vältytään vaaratilanteilta myös kotona.

– Lisäksi kauppojen keräyslaatikoihin tulee palauttaa vain sinne tarkoitettuja kannettavia paristoja ja akkuja. Esimerkiksi ajoneuvo- ja teollisuusakut tulee palauttaa niille erikseen tarkoitettuihin keräyspaikkoihin, Lepistö muistuttaa.

Kuluttajat ovat jo muutaman vuoden ajan voineet palauttaa käytetyt paristot ja akut keräyslaatikoihin, joita löytyy paristoja ja akkuja myyvistä liikkeistä. Kauppakeräyksen myötä paristojen ja akkujen keräysaste on noussut 15 prosentista noin 31 prosenttiin.  

– Tämä on jo hyvä saavutus, mutta suurin osa ongelmajätteitäkin sisältävistä paristoista ja akuista jää kuitenkin edelleen palauttamatta. Laki kuitenkin velvoittaa, että vuonna 2016 niistä kerätään 45 %. Siihen on siis vielä matkaa, Recser Oy:n toimitusjohtaja Liisa-Marie Santakoski toteaa.

Paristojen ja akkujen kierrätyksellä vähennetään haitallisten aineiden, kuten lyijyn ja raskasmetallien pääsyä luontoon, jossa ne imeytyvät maaperään. Samalla vähennetään ympäristökuormitusta käyttämällä akkujen ja paristojen raaka-aineet uudelleen.

Artikkelin lähde Rescer Oy.

Julkaisuun liitetyt avainsanat:

Ei liitettyjä avainsanoja.