Puuportaiden huoltolakkaus
Lakatut puuportaat ovat kauniit, mutta kun lakka on kulunut pois, portaat pitää lakata viivyttelemättä uudelleen. Puu likaantuu, kun lakka ei suojaa sitä ja se alkaa kuluakin lakattomista kohdista nopeasti.
Kuluneen puuportaan kunnostus alkaa hionnalla. Jos kyseessä on vain lakka- tai maalipinnan uusiminen, muuta esivalmistelua ei tarvita. Jos askelmissa ei ole ollut etureunan suojalistaa ja ne ovat kuluneet pahasti, askelmien reunimmaiset laudat pitää uusia. Vähäisen kuluneisuuden voi ehkä peittää kulmalistalla.

Korkealaatuinen, kulutusta kestävä lattialakka kyllä pysäyttää kulumisen. Eikä edes suojalista ole tarpeen, jos portaita ei normaalisti kuljeta likaisin ulkokengin.

Tehokas puhdistus
Portaat pitää pestä. Halpa ja hyvä pesuaine lakattavan pinnan pesuun on pesusooda. Maaliliikkeistä saa tarkoitukseen soveltuvaa täsmäpesuainetta, jota myydään esim. Maalipesu-nimellä.

Lakattavat portaat hiotaan kauttaaltaan, vaikka lakka ei olekaan kulunut esim. kulmista. Hyväkuntoista lakkaa ei tarvitse hioa kokonaan pois, ellei pinnan oikaiseminen sitä vaadi.

Sopivin hiontakone on tasohiomakone. Kulmat pitää lisäksi kaapia maalinkaapimella tai hioa esim. kärkihiomakoneella. Hionta aloitetaan paperilla, jonka karkeus on 4060 ja loppuhionta tehdään paperilla nro 120150.

Portaat lakataan kulutusta kestävällä lattialakalla, mieluiten katalyyttilakalla eli lakalla, johon lisätään kovete.

1. Hionnan jälkeen hiotut pinnat ja ympäristö imuroidaan pölyttömiksi. Imuri ei poista kaikkea, vaan pinnat pyyhitään vielä nihkeällä rievulla. Umpiportaan etulevyt voivat olla maalatut. Niissä on tavallisesti kosketusjälkiä ja tahroja. Ne pitää samalla kertaa puhdistaa ja maalata.

3. Vanha lakka voi olla tyyppiä, joka pehmenee uuden lakan alla. Lakan sopivuuden voi kokeilla sivelemällä sitä näkymättömään paikkaan.

4. Lakkaa portaat vähintään kolmeen kertaan. Välineeksi helpoin on sivellin. Jos portaat eivät ole jyrkät ja korkeat, lakkaa ensin vain joka toinen.

5. Nopeakin lakka vaatii muutaman tunnin kovettumisajan (lue ohje pakkauksesta). Jos joka toinen porras ei riitä yhden illan kulkemiseen, lakkaa ensin askelmien puolikkaat tai vähän yli ja myöhemmin loput.

6.Nykyaikaiset lattialakat ovat niin nopeita, että portaat voi lakata valmiiksi yhdessä illassa. Jos työ tehdään eri päivinä, mitään puolikkaita ei pidä lakata, koska sillä tavalla syntyy helposti näkyviin jääviä raitoja.