Yksipalkkinen City-malli on lietolaisen Länsiporras Oy:n suunnittelema ja valmistama. Yritys myös myy portaat itse. Portaiden teräsosat ovat putkipalkkia ja laserleikattua terästä, lasikaiteen (K-01) teräsosat ruostumatonta terästä. Askelmat ovat massiivipähkinäpuuta. City-portaiden hinnat alkaen 9 850 euroa. Hinta sisältää mittauskäynnin ja asennuksen. Toimitusaika on 8–10 viik

 Uutta taloa rakentavan kannattaa ottaa portaat huomioon jo rakennuksen suunnitteluvaiheessa. Muuten käy helposti niin, ettei portaille olekaan riittävästi tilaa, ja joudutaan tyytymään huonoihin kompromisseihin.

Tehokkaaseen tilankäyttöön pyrkivä rakentaja ahtaa portaiden alle wc:n tai varastotiloja ja sijoittaa portaat siten, että ne vievät mahdollisimman vähän kalliita neliöitä. Lopputulos voi olla varsin hyvä ja toimiva, mutta liiallinen tehokkuus tekee portaista helposti liian jyrkät ja hankalakulkuiset.

Kysy neuvoja ja ideoita portaiden valmistajilta hyvissä ajoin, ennen kuin päätät esimerkiksi kantavien seinien paikoista. Ota myös huomioon, että portaita ja kaiteita varten seinärakenteisiin on varattava riittävän tukevat kiinnityskohdat.

Portaat voi nähdä myös sisustuselementtinä. Kun portaille annetaan kunnolla tilaa ja materiaalit, muoto ja kaideratkaisut valitaan talon tyyliin ja henkeen sopiviksi, portaita ei ole tarvekaan kätkeä näkyvistä.


 

 

Selaa lisää porrasmalleja kuvagalleriassa >

Vanhan talon remontoijalla on kaksi vaihtoehtoa: kunnostaa kuluneet portaat ja kaiteet tai pyytää tarjouksen kokonaan uusista portaista. Uusia portaita kannattaa ainakin harkita, jos vanhat portaat sijaitsevat väärässä kohtaa taloa, ne narisevat tai ovat muuten epämukavat.

Portaiden uusiminen parantaa yleensä portaikkoa kokonaisuutena. Tilaan saadaan avaruutta vaihtamalla seinien tilalle kaiteet ja jo pelkkä vaalea maali kirkastaa pimeän portaikon.

Portaiden suunnittelija tarvitsee talostasi pohjapiirrokset sekä ylä- että alakerrasta ja läpileikkauskuvat. Lisäksi tarvitaan mitat: mikä on porrasaukon leveys, syvyys ja korkeus? Portaiden sijoitteluun vaikuttavat myös portaikossa olevat ovet ja ikkunat.

Suomen rakentamismääräykset antavat ohjeet portaiden mitoitukseen. Vapaan kulkukorkeuden on oltava vähintään 195 cm, jotta portaissa voi kulkea lyömättä päätään. Vielä parempi on kuitenkin käyttää samaa korkeutta – 210 cm – kuin oviaukoissa.

Askelman etenemän on oltava vähintään 25 cm, mutta nousu ei saa ylittää 19 cm. Avoimissa portaissa portaiden väli ei saa turvallisuussyistä olla kymmentä senttiä suurempi. Sama kymmenen sentin sääntö koskee myös kaideväliä.

Kunnosta vanhat portaat. Kuluneet puuportaat voi kunnostaa lakkaamalla tai maalaamalla ne uudelleen. Lakan tilalle voi vaihtaa maalin, mutta jos maalatut portaat haluaa paljastaa puulle ja lakata, edessä on iso hiontaurakka.

Jos portaiden vanha lakkapinta on ehjä, riittää kun karhennat pinnan hiomalla. Poista hiomapöly, puhdista pinta, anna kuivua ja lakkaa. Edessä on isompi urakka, jos lakkaus on kulunut puhki ja puu on päässyt likaantumaan. Vanha lakka on siinä tapauksessa hiottava kokonaan pois ennen uudelleenlakkausta. Muuten vanha lakka erottuu läiskinä uuden alta.

Maalattavat pinnat hiotaan nauha- tai tasohiomakoneella ja kolot ja muut epätasaisuudet paikataan joustavalla kitillä. Portaiden askelmat on hyvä maalata kolmeen kertaan, koska ne ovat kovassa käytössä. Puupinnat voidaan myös vahata tai öljytä.

Teräsrunkoisten portaiden etuna on se, että kuluneet askelmat on helppo vaihtaa uusiin. Elementtirakenteiset portaat vain puretaan ja kuluneiden askelmien tilalle vaihdetaan uudet. Kuluneet askelmat voi myös päällystää erilaisilla materiaaleilla. Jotkut porrasvalmistajat myyvät ja asentavat ohutta puulevyä, joka liimataan askelman päälle.

Miksi portaat narisevat? Portaiden narinaan voi olla monta syytä. Vika ei ole aina portaassa, vaan ääni voi syntyä myös portaan ja seinän välissä tai umpiportaissa esimerkiksi askelman ja askelman taustalevyn yhtymäkohdassa. Narina voi johtua myös asennusvirheestä tai vääränlaisista kiinnitystarvikkeista: askelmat on esimerkiksi kiinnitetty nauloilla ruuvien sijaan. Narinan syy voi olla myös löystyneissä kiristysruuveissa.

Narisemattomuuteen vaikuttaa paljon se, kuinka hyvin puuportaiden valmistaja on valmistusvaiheessa kiinnittänyt huomiota puuosien suorana pysymiseen. Puun pitäisi myös antaa kuivua hyvin ennen työstämistä. Liian ohuet askelmat taipuvat askelten alla, ja ajan kuluessa portaat voivat ruveta narisemaan.

Jos olet ostanut uudet portaat, tarkkaile niitä erityisen huolellisesti ensimmäisen vuoden ajan ja ilmoita valmistajalle, jos portaista kuuluu outoja ääniä. Korjaustyöt tehdään yleensä takuutyönä, kunhan viasta ilmoitetaan takuuaikana.

Jos sinulla on vanhat portaat etkä tiedä, mikä portaissa narisee, pyydä ammattitaitoista portaiden asentajaa käymään. Hän osaa paikallistaa vian ja tietää, miten se korjataan.

Portaat eivät narise, jos ne on kiinnitetty tukevasti ja oikein rakenteisiin. Portaiden on päästävä joustamaan kuitenkaan hankaamatta seiniin tai muihin kiinnityskohtiin. 

Porrassanastoa

  • Askelma on portaan osa.
  • Porras on askelmista ja tasanteista muodostuva kokonaisuus.
  • Syöksy on kahden tasanteen välinen portaan osa.
  • Nousu on kahden peräkkäisen askelman korkeusero.
  • Etenemä on vaakasuora osuus, joka jää kahden peräkkäisen askelman etusärmien väliin 

Vinkki!

Jos portaissa joudutaan kulkemaan remontin aikana, maalaa tai lakkaa ensin vain joka toinen askelma.

Lähteet

Suomen Rakentamismääräys kokoelma F 2: Rakennuksen käyttö turvallisuus. Määräykset ja ohjeet, 2001.
Lattianpäällysteet ja päällystystyöt, Rakennus – alan tutkimuskeskus Oy, 1992.
Keijo Kyyrönen, Talonrakennus 1, 2004.

Yhteystietoja

Caava, 0207 120 780, www.caava.fi
Hovinikkarit
, 0207 191 700, www.hovinikkarit.com
Jonsir
, (09) 2420 896, www.jonsir.fi
Kivara
, (013) 896 096, www.kivara.fi
Lappiporras
, 0207 430 840, www.lappiporras.fi
Leppävirran Kierreporras/ Haapamäen Paja
, (017) 554 1977, www.leppavirrankierreporras.fi
Länsiporras
, 050 309 0037, www.lansiporras.fi
Porraspuu
, 050 405 3450, www.porraspuu.fi
Sunwood
, (06)728 3076, (09) 3436310 Hki myynti näyttely, www.sunwood.fi
Steelpro
, 0400 815 452, www.steelpro.fi
Taivassalon Teräsporras
, 010 424 2701, www.terasporras.com
Westwood
, (06) 781 7100, www.westwood.fi

Lisää porrasmalleja www.suomela.fi/sisaportaat