Oulun ammattikorkeakoulun rakentamistalouden lehtori Martti Hekkasen mukaan talokohtaisesti räätälöity huoltokirja on avain hyvään asumiseen, parempaan tulevaisuuteen ja omien kulutustottumusten pohtimiseen.

– Huoltokirja on tärkeä osa rakennuttamisprosessia ja rakennuksen ominaisuuksiin perehtymistä. Eli yksinkertaisimmillaan ohje siitä, kuinka taloa pitää käyttää, ja varmistus, että talossa on hyvä asua, Hekkanen sanoo.

Hekkanen on ollut laatimassa yhdessä Tampereen Teknillisen yliopiston diplomi-insinööri Juhani Heljon kanssa pientalojen huoltokirjamallia Ympäristöministeriölle. Tarkoituksena on innostaa ihmiset käynnistämään huoltokirjojen laatiminen myös jo rakennetuissa omakotitaloissa.

Omakotiliitto lanseerasikin vuoden 2010 Omakoti-messuilla PIHUn eli pientalojen ja vapaa-ajan asuntojen huoltokirjaohjeen. Vuosien 2011-2015 huoltokirja on jaettu kaikille Omakotiliiton jäsenille ja vuoden 2012 aikana on tarkoitus avata sähköinen huoltokirja liiton jäsenille. Huoltokirja löytyy pdf-muodossa osoitteesta www.huoltokonsepti.fi (ylävalikko: Huoltokirjat > Huoltokirja). Myös Ympäristöministeriön sivuilta voi hakea lisätietoa pientalojen ja vapaa-asuntojen hoidosta hakusanalla PIHU.

Mikä sopii minun talooni? Hekkasen mukaan huoltokirjan tarpeellisuutta ei vielä täysin ymmärretä.

– Uutta omakotitaloa asuva ihminen on ensisijaisesti kiinnostunut talon estetiikasta, huoltokirja alkaa kiinnostaa vasta, kun ilmenee ongelmia.

Uudisrakennuksissa huoltokirjan kasaaminen ja laatiminen on rakennuttajan tehtävä. Taloteollisuudella on kohtuullisen hyvä huoltokirjapohja, joka sisältää yleisohjeita.

– Rakennusvalvonta tarkastaa, että kirja on olemassa, mutta laadun ja sisällön tarkkailuun ei ole resursseja, eikä asukas osaa sellaista vielä vaatia, Hekkanen toteaa.

Ongelma on se, että yksi malli ei sovellu kaikille. Nykyään omakotitalot ovat hyvin yksilöllisiä ja vaihtelut teknisessä varustelutasossa ovat suuria. Samalla kasvaa huoltokirjan merkitys. 1950-luvulla rakennettu talo on tekniikaltaan hyvin paljon yksinkertaisempi kuin esimerkiksi uusi matalaenergiatalo.

Muista täydentää huoltokirjaa! Yleistä huoltokirjamallia tuleekin aina rakennusvaiheessa täydentää rakennukseen asennettavien järjestelmien käyttö- ja huoltotiedoilla. Rakentaja voisi yhtenä järjestelmän valintaperusteena käyttää sitä, miten hyvin valmistaja on ohjeistanut järjestelmänsä tarvitseman huollon ja kunnossapidon.

Mitä huoltokirjasta pitäisi sitten löytyä? Hekkasen mukaan hyvä huoltokirja on talokohtainen, kattava ja tarpeeksi ihmisläheinen.

– Hienoinkaan talo ei toimi, jos sitä käytetään väärin. Jos on sijoittanut laadukkaaseen ilmanvaihto- tai lämmitysjärjestelmään, sen pitäminen hyvässä iskussa vaatii kunnolliset, valmistajalta saadut ohjeet, joiden kanssa laitteet opetellaan tuntemaan.

Tärkeimpinä Hekkanen pitää kiinteistön perustietojen lisäksi tietoja käytetyistä rakenteista, taloteknisistä järjestelmistä ja erityisjärjestelmistä käyttöohjeineen. Lisäksi kannattaa listata kaikki kohteet, jotka pitää vuoden aikana tarkistaa, kuten räystäät ja vesikourut. Myös energiankulutuksesta on hyvä pitää kirjaa. Tästä on suuresti apua myös talon myyntitilanteessa.

Netissä on jo nyt olemassa valmiita huoltokirjamalleja, joita voi hankkia lisenssillä käyttöönsä. Nettihuoltokirjaa pitävän kannattaa liittää kirjaansa linkit valmistajien sivuille, joista toivottavasti löytyvät laitteiden käyttöohjeet.

– Paperisen huoltokirjan arkistointi on turvallisempaa. Nettihuoltokirjasta kannattaa ottaa ajoittain paperituloste, etteivät perustiedot katoa. Lisäksi on helppoa, jos käyttöohje on siellä missä laitekin ja heti saatavilla.

Vanhempaa taloa asuvalle esimerkiksi sinikantinen ruutuvihko on halpa ja helppo tapa aloittaa huoltokirjan pitäminen. Huoltokirjan kanssa voi edetä pikkuhiljaa, pitää sitä harrastuksena kuten puutarhanhoitoakin.

– Vanhemmissa taloissa huoltokirjan tärkein tehtävä on toimia tehtyjen korjausten dokumenttina. Mikä korjaus tehtiin, milloin, miten ja miksi se tehtiin, kuka korjauksen teki ja mitä se maksoi. Lisäksi vielä tieto, mistä korjaukseen liittyvät suunnitelmat ja korjauksen yhteydessä otetut valokuvat löytyvät, Hekkanen neuvoo.

Myös vanhan kunnioittaminen voi olla yksi huoltokirjan tehtävä. Silloin kirjasta löytyisi rakennusvalvonnan laatimat korjausohjeet vanhoille rakennuksille.

– Huoltokirja on yhtä lailla puhelinluettelo, josta löytyy hyvän laatoittajan ja putkimiehen yhteystiedot, tai siellä voi olla ohjeet rinnetalon korkeiden rännien puhdistukseen.